Невероятните ползи от сока от моркови

4456
Невероятните ползи от сока от моркови
Снимка: Balu G / Pixabay

Не е нужно да се впускате изцяло в изцеждането на сока, за да се насладите на предимствата на плодовете и зеленчуците в подходяща за пиене форма. Всъщност соковете могат да бъдат много питателна добавка към редовната диета, при условие че избягвате нещата, които са пълни със захар. Пример: сок от моркови — често пренебрегвана напитка, която е толкова полезна, колкото и вкусна и определено заслужава място в ежедневието ви. Не ни вярвайте на думата обаче, просто прочетете нашия преглед на многото научно обосновани ползи от сока от моркови и скоро ще повярвате наистина.

Хранителен ли е сокът от моркови?

Както може би се досещате, отговорът на този въпрос е недвусмислено „да“. Морковите са полезни за вас, както и сокът от моркови. По-конкретно, една порция от 230 гр сок от моркови извървява дълъг път към задоволяване на ежедневните нужди на тялото ви от калий, както и витамини С и К (съответно 15 процента, 23 процента и 31 процента). Още по-впечатляваща е огромната доза витамин А - 255 процента от дневната стойност - която доставя чаша сок от моркови. Тази огромна порция витамин А се дължи на бета каротина, който освен че е съединението, което придава оранжевия цвят на морковите, е и богат на антиоксиданти каротеноид, който тялото превръща във витамин А. И накрая, сокът от моркови също има значително количество лутеин и зеаксантин – други два каротеноида, които се гордеят с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Ползи за здравето от пиенето на сок от моркови

Известно е, че основните хранителни вещества в сока от моркови имат широк спектър от ползи за здравето, включително потенциал за борба с болестите. В резултат на това можете да пожънете някои сериозни награди, когато започнете да пиете редовно сок от моркови. Ето някои потенциални ползи от отпиването на тази ярко оцветена напитка.

1. Може да подобри зрението

Знаеш ли как майка ти ти казваше да ядеш морковите, защото са полезни за очите ти? Е, тя беше права - и същото важи и за сока от моркови. Всъщност това проучване твърди, че лутеинът, зеаксантинът, бета каротинът и витамин С играят важна роля в борбата с оксидативното увреждане на очите и намаляването на риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата.

10 причини защо морковите са полезни

2. Може да помогне на кожата ви да сияе

Може би вече знаете, че витамин С е мощна съставка за грижа за кожата (може дори да използвате серум с витамин С или овлажнител) и скорошно проучване от Нова Зеландия обяснява защо. Според изследователите този мощен антиоксидант може да засили производството на колаген в тялото (т.е. нещото, което кожата ви започва да губи с напредване на възрастта) и дори да предпази от увреждане, свързано с ултравиолетовите лъчи. Бихте могли да похарчите пари за изискан крем, за да подобрите тена си с тези неща, но е много по-евтино да изпиете малко сок от моркови вместо това (една порция съдържа 23 процента от дневните нужди на тялото ви, помните ли?).

3. Може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания

Според този преглед от 2013 г. адекватният прием на калий играе важна роля, когато става въпрос за регулиране и поддържане на здравословно кръвно налягане и намаляване на риска от инсулт. Поради тази причина може да помислите да прегърнете сърцето си с чаша сок от моркови, който (както споменахме по-рано) ще покрие 15 процента от дневната нужда на тялото ви от калий.

Какво ще се случи, ако ядете моркови всеки ден

4. Поддържа оралното здраве

Всеки зъболекар ще ви каже, че морковите (и сокът от моркови) правят добри неща за вашите перлени бели зъби, защото съдържат витамин С и кератини, които според изследванията помагат за укрепване, защита и възстановяване на зъбния емайл.

5. Добър източник на енергия

Поддържането на хидратация е от съществено значение за поддържане на здравословно ниво на енергия и сокът от моркови може да ви помогне да постигнете това, като същевременно осигурява на тялото ви така необходимите хранителни вещества. Плюс това, една чаша от продукта има само 80 калории, което го прави отличен избор, независимо дали го пиете самостоятелно за следобеден тласък или го отпивате заедно с пълноценно хранене.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com