Правила за отглеждане на краставици на балкона

32561
Правила за отглеждане на краставици на балкона
Снимка: Pixabay.com

Всеки градинар задължително отглежда краставици. Някои обичат да ги отглеждат в оранжерии, други в открити градини, но има и такива, които успяват да съберат сравнително добра реколта от краставици директно от балкона. Тази универсална зеленчукова култура може да расте във всяка среда, ако знаете някои правила за отглеждане и грижа. Самият процес е прост и дори забавен.

Важно условие е местоположението на остъкления балкон – трябва да е разположен на изток или на югоизток. Това ще обезпечи растението с необходимото количеството светлина и топлина, а остъклението на балкона ще защити зеленчуковата култура от течение и вятър.

Информация за сеитбата на семената на краставиците

 Отглеждането на краставици на балкона започва с избора на семена за засаждане. Тъй като условията на балкона са нестандартни, необходимо е да се изберат съответните сортове, които са подходящи за такива условия. Те трябва да са хибридни сортове, които се самоопрашат, могат да растат в сенчести условия и имат компактни плодове.

Съдът, в който ще се сеят семената трябва да бъде със светъл цвят, за да не прегрява на слънцето и задължително с дренажни отвори и с подложка, а размерите му да са около 80 сантиметра дължина и 25 сантиметра ширина.

На дъното на съда е необходимо да се насипе неголям слой от керамзит и след това да се добави почвената смес, състояща се от торф и перлит. Такава почва се смята за универсална и много подходяща за отглеждане на краставици на балкона.

Благоприятно време за сеитба на семената на краставицата е периода от началото на април до края на май. По това време, растението ще получава достатъчно светлина и топлина на остъкления балкон или лоджия.

Подготовка на съда за краставици

Универсална почвена смес се продава в търговските вериги, но можете да си приготвите почва и сами. Сместа за краставици трябва да бъде питателна и да се състои от градинска почва и компост (разложен) и малко количество перлит. С цел да се обеззарази приготвената почва е необходимо да се попари с гореща вода (90 градуса) или да се залее с разтвор на фунгицид малко преди засаждане на семената. За всеки храст краставица са нужни около 5 литра почвена смес.

На дъното на съда трябва да се насипе най-малко 2-3 сантиметра керамзит, след което се изсипва около 90% от почвената смес. След обилно поливане и слягане на почвата може да се добави още малко от почвената смес.

В студеното време през годината, също може да се отглеждат краставици на балкона, но той трябва да се отоплява.

Семената на много култури преди сеитба трябва да се накиснат във вода, но на семената на краставицата това може само да навреди, защото кълновете на тази култура са доста крехки и могат да се счупят по време на посев. Поради това за краставиците е по-благоприятно семената да са сухи при засаждане.

За обеззаразяване на семената на краставиците от вредители и болести, е необходимо да се извърши процеса на дезинфекция непосредствено преди засаждането. Това е необходимо само в случай, че семената не са закупени. Специализираните магазини продават семена, които вече са преминали профилактична обработка. Това е видно от тяхната оцветена обвивка.

Дупките за посяване трябва да бъдат на разстояние не по-малко от петдесет сантиметра една от друга. Във всяка от тях на дълбочина не повече от два сантиметра се поставят по две семена (тъй като някое от тях по някаква причина може да не поникне). Непосредствено след засяване на семената е необходимо да се покрие съда с дебел прозрачен полиетилен или стъкло, за да се създадат парникови условия за растенията. Преди появата на разсада, съдът със семената трябва да бъде поставен на добре осветено място с постоянна температура от 22 до 25 градуса по Целзий.

След появата на разсада, трябва да се направи сортиране – да се премахнат всички по-слаби растения. Важно е, разсада да не се изважда от почвата, а внимателно да се срязва с ножче. Това ще помогне да се запазят без щети здравите и силни екземпляри. Поливането трябва да се прави редовно чрез пръскане.

Използвайте тази вода и орхидеите ви ще цъфтят като луди

Цветарите препоръчват да използвате обикновени неща от кухнята. Те съдържат всички вещества, от които растението се нуждае – фосф...

Стъклото или полиетиленът е най-добре да се отстранят около седмица след появата на разсада. Освен това е необходимо да се спазва температурния режим на почвата и въздуха в стаята. Почвата не трябва да се нагрява над 20 градуса, тъй като леторастите в топла почва ще започнат да се издължават нагоре. А благоприятната температура на въздуха за разсада от краставици е около 23 градуса.

След около 20-25 дни, когато разсадът има вече по три пълноценни листа, може съдът с растенията да се изнесе за кратко време на чист въздух, но не на течение. На сутринта, растенията ще се възползват от слънчевите бани.

Впоследствие основната грижа за тези зеленчукови насаждения ще се състои в поддържане на постоянна температура и редовно поливане. Веднага след като опасността от измръзване през нощта изчезне, посадъчният материал може да бъде оставен за постоянно на открито на балкона.

Торенето трябва да започне с появата на първите 3-4 листа на разсада. За всеки храст ще са нужни 250 милилитра течен тор веднъж седмично.

Добре е още в началото да се погрижите за опората на краставиченото растение, към която в последствие да го привързвате. Привързването е най-добре да се започне, когато на разсада са се появили не повече от 8 листа.

Много прост начин за отглеждане на домати вкъщи

Скоро идва лятото, а с него неограничен достъп до витамини от собствения ни дом. Но не е задължително да живеете на село, за да имате п...

Правила за отглеждане на краставици на балкона:

• Поливането е необходимо да се извършва всеки ден, но само сутрин и вечер, когато няма слънце.

• През деня, в непосредствена близост до растението трябва да има контейнер с вода, което ще помогне да създадете необходимата влажност на балкона.

• По времето, когато слънцето е по-силно, на растението е желателно да се създаде лека сянка. Тя ще предпази листата от слънчеви изгаряния.

• Тъй като това е влаголюбива растителна култура, трябва да й помогнете да бъде постоянно влажна. Мулчиращият слой ще осигури на растението такива условия лесно. Като мулч можете да използвате торфен мъх.

Съживете стайните растения с помощта на тази процедура

Стайните растения са не само декорация в интериора, но и помощници за създаването на приятна атмосфера у дома. И е добре, когато ни рад...

• Балконните хибридни сортове краставици не е нужно да се пречупват.

• Привързвайки растението по време на растежа то постепенно достига до голяма височина.

• Ако растението расте твърде енергично, можете да извършите процедура по пречупване, когато на него са се формирали от 11-12 листа.

• За да се намали разликата между дневните и нощните температури в края на летния сезон, се препоръчва да се изолира съда, като се използва покриващ материал. Това ще ви помогне да защитите кореновата система на зеленчуковото растение от хипотермия.

• След прибирането на реколтата, храстите на растенията се изхвърлят, а почвата може да се остави за следващия сезон на засаждане. Тя може да се използва повторно чрез добавяне на прясна почвена смес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да излекуваме коренната чакра: техники за активиране, деблокиране и балансиране

Техники за регулиране нервната си система, които не са за подценяване

Защо трябва да ядем повече копър и магданоз? Всеки трябва да знае!

Храните, които да похапнем преди лягане, без да имаме угризения

Тези 4 зодии имат огромно его - бъдете нащрек с тях

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Най-добрите съвети срещу пролетната умора (ВИДЕО)

4 полезни продукта за „изяждане“ на стреса: Те ще възстановят тялото, без да увеличават теглото ви

Топ 5 чайове за подобряване работата на белите дробове

Тези зодии имат магически лечебни сили

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...