С какво да се храним, за да излекуваме раздразнените черва

15049
Снимки: iStock/Guliver

Синдромът на раздразнените черва (СРЧ) е често срещано стомашно-чревно разстройство, характеризиращо се със симптоми като болки в корема, подуване на корема, запек и диария. Въпреки че не съществува универсално диетично решение за справяне с СРЧ, внимателният избор на това какво да ядем може значително да допринесе за облекчаване на симптомите и за цялостното здраве на червата.

За облекчаване на симптомите на СРЧ често се препоръчват храни, богати на фибри. Разтворимите фибри, които се съдържат в храни като овес, банани и кореноплодни зеленчуци, могат да помогнат за регулиране на движението на червата и намаляване на диарията. Неразтворимите фибри, съдържащи се в пълнозърнестите храни, зеленолистните зеленчуци и семената, могат да помогнат за предотвратяване на запек. Важно е обаче фибрите да се въвеждат постепенно, за да се предотврати евентуален дискомфорт.

Напитката, която чисти дебелото черво от всички токсини

Богатите на пробиотици храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле и кимчи също могат да насърчат балансиран чревен микробиом, което може да облекчи някои симптоми на СРЧ. Пробиотиците въвеждат полезни бактерии в храносмилателната система, като потенциално намаляват възпалението и подобряват храносмилането.

Включването на храни с ниско съдържание на ФОДМАП може да бъде особено полезно за хората с СРЧ. ФОДМАП са ферментиращи въглехидрати, които могат да предизвикат симптоми при чувствителни хора. Сред храните, които трябва да се вземат предвид, са ориз, киноа, горски плодове, чушки, спанак и млечни продукти без лактоза. Важно е да работите със здравен специалист или диетолог, когато прилагате диета с ниско съдържание на ФОДМАП, тъй като тя може да бъде сложна за ориентиране.

Постните източници на протеини, като пилешко, пуешко, риба и тофу, могат да осигурят основни хранителни вещества, без да изострят симптомите на СРЧ. Тези продукти обикновено се понасят добре и могат да бъдат част от балансирана диета, благоприятна за СРЧ.

Какви са признаците на раздразнените черва?

Поддържането на хидратация е от решаващо значение за справяне със симптомите на СРЧ. Пиенето на достатъчно вода помага за поддържане на редовността на червата и предотвратява дехидратацията, която може да влоши храносмилателните проблеми. Билкови чайове като лайка или мента също могат да имат успокояващ ефект върху храносмилателния тракт.

От друга страна, някои храни и напитки трябва да се ограничават или избягват от хората с СРЧ. Храните с високо съдържание на мазнини, пикантните ястия, кофеинът, газираните напитки и алкохолът могат да предизвикат симптоми в някои случаи. Преработените храни и изкуствените подсладители също могат да изострят чревния дискомфорт.

Важно е да помните, че всеки човек с СРЧ е уникален и това, което действа при един човек, може да не действа при друг. Воденето на хранителен дневник може да помогне за идентифициране на отключващите храни и моделите на изостряне на симптомите. Освен това търсенето на насоки от регистриран диетолог, специализиран в областта на стомашно-чревните разстройства, може да осигури персонализирани препоръки, съобразени с вашите специфични нужди и чувствителност.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Какво да правите, ако кожата на пръстите ви се лющи: защо се случва това

Мехлем от сол и мед – за какво е толкова полезен?

Нямате енергия сутрин: С тези 5 навика бързо ще промените това

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com