Какви са признаците на раздразнените черва?

2791
Какви са признаците на раздразнените черва?
Снимка: iStock

Синдромът на раздразненото дебело черво (СДЧ) е често срещано стомашно-чревно разстройство, което засяга милиони хора по света. То се характеризира с разнообразни симптоми, които могат да варират от леки до тежки, като често причиняват дискомфорт и смущения в ежедневието. Разпознаването на признаците на синдрома на раздразнените черва е от решаващо значение за точната диагноза и ефективното лечение.

Коремна болка и спазми

Един от отличителните признаци на (СДЧ) е повтарящата се коремна болка и спазми. Тези болки често се описват като остри, пробождащи или тъпи болки, които идват и си отиват. Болката може да се облекчи след изхождане.

Променени чревни навици

IBS може да доведе до промени в чревните навици, включително диария, запек или комбинация от двете. При някои хора се наблюдават периоди на диария, последвани от запек, а при други - редуващи се епизоди. Промените в консистенцията и честотата на изпражненията са често срещани.

Подуване на корема и газове

Много хора с (СДЧ) съобщават, че се чувстват подути и изпитват прекомерни газове. Това подуване може да допринесе за дискомфорт в корема и чувство за пълнота.

Започнете деня си с 4 прости навика за здрави черва

Слуз в изпражненията

Някои хора с (СДЧ) забелязват наличие на слуз в изпражненията си. Въпреки че слузта е нормален компонент на храносмилателния тракт, прекомерното ѝ количество може да показва дисбаланс в червата.

Спешност

Друг признак на (СДЧ) е неотложната нужда от изхождане. Лицата могат да почувстват внезапна и силна нужда да използват тоалетната, често придружена от дискомфорт в корема.

Непълна евакуация

Хората с (СДЧ) могат да имат усещането, че не са изпразнили напълно червата си след изхождане. Това усещане може да бъде разочароващо и да допринесе за продължаващ дискомфорт.

Умора и нарушен сън

Хроничните симптоми на (СДЧ), особено болката и честото ходене до тоалетна, могат да доведат до умора и нарушения в съня. Лошото качество на съня може допълнително да влоши симптомите.

Тези храни гарантират здрав стомах и здрави черва за цял живот

Хранителни тригери

Някои храни и напитки могат да предизвикат или влошат симптомите на (СДЧ). Често срещани отключващи фактори са мазните храни, млечните продукти, кофеинът, алкохолът и изкуствените подсладители. Идентифицирането и избягването на тези отключващи фактори може да помогне за справяне със симптомите.

Стрес и безпокойство

Емоционалните фактори, като стрес и безпокойство, често играят роля за изостряне на симптомите на (СДЧ). Техниките за управление на стреса, като упражнения за релаксация и осъзнатост, могат да бъдат полезни.

Важно е да се отбележи, че признаците и тежестта на (СДЧ) могат да варират значително при различните хора. Освен това диагнозата (СДЧ) обикновено се поставя въз основа на критериите за симптомите, след като чрез медицински преглед се изключат други възможни стомашно-чревни разстройства.

Ако подозирате, че имате (СДЧ), или имате постоянни стомашно-чревни симптоми, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист. Лекарят може да постави точна диагноза, да препоръча подходящи стратегии за управление и да помогне за подобряване на качеството ви на живот чрез отстраняване на симптомите, свързани със синдрома на раздразнените черва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com