Само при високо кръвно: 11 храни за бързо понижаване!

9559
Само при високо кръвно: 11 храни за бързо понижаване!
Снимка: iStock/Guliver

Основни храни

За основните хранителни продукти, които помагат за смъкване на високото кръвно налягане, разказва д-р Татяна Занин. 

1. Нар

Нарът е богат на антиокислителите флавоноиди, кверцетин и танини, които отпускат кръвоносните съдове и ограничават възпаленията, понижавайки така високото кръвно. Нарът не се препоръчва за деца под 2 години. Освен това нарът трябва да се избягва от хора с гастрит, тъй като може да раздразни стомаха.

2. Кокосова вода

Тази вода съдържа значителни количества калий, който отпуска артериите и засилва извеждането на натрий от организма чрез урината, подобрявайки кръвообращението и понижавайки високото кръвно налягане.

Хората с бъбречни проблеми могат да консумират кокосова вода само под ръководството на лекар или диетолог.

3. Зелен чай

Понеже е богат на флавоноиди и катехини - биоактивни съединения с мощно антиокислително действие, зеленият чай подсилва артериите и отпуска кръвоносните съдове – така смъква високото кръвно. Максималната доза е 3 чаши на ден. Зеленият чай не бива да се пие от хора, които имат усложнения с щитовидната жлеза, бъбреците, черния дроб, гастрит, анемия, безсъние и язва.

Високо кръвно: Ето кои са най-добрите храни при хипертония

4. Тиквени семки

Всеки 100 г тиквени семки съдържат около 820 мг калий - който елиминира излишния натрий посредством урината и така сваля високото кръвно.

5. Какао

Изобилства с флавоноиди, катехини и танини - биоактивни съединения с противовъзпалително и антиокислително действие. Те увеличават азотния окис в човешкия организъм - вещество, което отпуска кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и сваля кръвното. Може да се консумира под формата на прах или черен шоколад - до 40 г черен шоколад или 2 супени лъжици какао на прах дневно, което е подходящо за добавяне към прясно или кисело мляко, плодове и сокове.

6. Сушени сини сливи

Сливите са плод, богат на калий. 100 г съдържат 830 мг от този минерал; той помага за премахване на излишния натрий от тялото, смъква високо кръвно и предотвратява състояния като аритмия или инсулт. Може да ядете по 1 сушена слива на ден. Хора в процес на отслабване и особено диабетици трябва да ги консумират предпазливо и умерено.

7. Грозде

Гроздето, особено черното, е богато на ресвератрол, флавоноиди и танини - биоактивни съединения с противовъзпалително и антиокислително действие. Те подобряват функциите и отпускат кръвоносните съдове, понижавайки високото кръвно. Може да ядете до 10 гроздови зърна с люспите на ден, а хората с бъбречни проблеми само под ръководството на лекар или диетолог – в плода има големи количества калий.

8. Кисело мляко

Киселото мляко, особено обезмасленото, е богато на калций, основен минерал, който помага на сърдечните мускули да се свиват и отпускат - така понижава високото кръвно. Предпочитайте го натурално, неподсладено.

12 перфектни храни при високо кръвно налягане

9. Куркума

Понеже съдържа куркумин, който е вещество с мощно антиокислително действие, куркумата противостои на свободните радикали, усъвършенства функцията на кръвоносните съдове, насърчава отпускането на артериите и понижава кръвното налягане. Препоръката е да консумирате дневно до 3 мг на 1 кг телесно тегло.

10. Цвекло

Цвеклото е богато на нитрати, които се преобразуват в азотен окис в човешкия организъм, насърчавайки отпускането на артериите - по този начин помага за понижаване на високото кръвно. Хората с диабет или камъни в бъбреците трябва да избягват прекомерната консумация на цвекло.

11. Чесън

Чесънът смъква кръвното налягане, защото има хипотензивен ефект. Предотвратява образуването на тромби. Препоръчва се дневно да консумирате по 2-3 скилидки суров чесън.

Внимание! Статията е предназначена за даване на информация. Не практикувайте самолечение, а търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com