Тези полезни навици могат да удължат живота ни - ето кои са те

3113
Тези полезни навици могат да удължат живота ни - ето кои са те
Снимка: iStock

Всички желаем дълъг и здравословен живот, и изглежда, че има ключови фактори, които могат да направят именно това. Според ново изследване от Сюан-Маи Нгуен и неговия екип от Университета на Илинойс, здравословните навици могат да удължат живота със значителен период - над 20 години. В хода на техните изследвания, проведени в периода 2011-2019 година и включващи над 700 000 американски ветерани на възраст между 40 и 99 години, учените откриват осем ключови фактора за дълголетие. Ето кои са те.

Този прост навик е една от тайните на дълголетието

8 полезни навика, които ще удължат живота ви

1. Физическа активност: Редовната физическа активност играе ключова роля за дълголетие. Ходенето, бягането или упражненията в зала могат да укрепят сърдечно-съдовата система и да поддържат здравословно тяло.

2. Управление на стреса: Ефективните стрес-управляващи техники, като медитация, йога или дори просто отделяне на време за отдих, помагат за поддържане на емоционално и физическо благополучие.

здравословно

3. Здравословно хранене: Балансираната диета с богато съдържание на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и ниско съдържание на наситени мазнини подпомага поддържането на оптимално здраве.

4. Редовен и качествен сън: Необходимият период на отдих е от съществено значение за възстановяване на организма. 7-9 часа сън на нощ подобрява когнитивните функции и имунната система.

5. Добри социални контакти: Поддържането на здрави междуличностни връзки е свързано с по-дълъг живот. Споделянето на емоции и опит с близки приятели или семейството има благотворен ефект върху психичното здраве.

Тайните на дълголетието: 3 сутрешни навика, които ще намалят риска от тежко заболяване

6. Избягване на тютюнопушене: Пушенето е един от най-големите рискове за здравето и e свързано с редица сериозни заболявания. Избягвайки този навик, увеличавате шансовете за дълъг и здравословен живот.

7. Модерирано консумиране на алкохол: Както знаем, прекомерното пиене може да предизвика сериозни здравословни проблеми. Пиенето на питие от време на време няма да ви навреди, но ежедневното пиене със сигурност ще окаже влияние върху вас.

8. Избягване на опиоидни болкоуспокояващи: Злоупотребата с опиоидни вещества може да има сериозни последици върху здравето и да намали продължителността на живота. Използването им трябва да бъде строго контролирано.

Навиците, които ще ни отведат към ДЪЛГОЛЕТИЕ

Ето защо е от съществено значение да осъзнаем важността на здравословните навици и да предприемем стъпки за подобрение. С малки, но устойчиви промени в начина си на живот, можем да направим голямо влияние върху продължителността и качеството на нашия живот. В крайна сметка, инвестирането в своето здраве и добро самочувствие е най-добрата инвестиция в бъдещето ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com