Защо сушените дренки са една от суперхраните на есента?

2362
Защо сушените дренки са една от суперхраните на есента?
Снимка: Mike Goad / Pixabay

За дряна има сентенция, че там, където расте, няма нужда от лекари. Все пак, лечебните му свойства понякога доста се преувеличават. Например, той не лекува рани от загнояване - в този случай трябва да бъде придружен от хвойна.

Но дренките в сушен вид запълват липсата на витамини в зимния сезон. През Средновековието стигало да се почувствате добре през зимата, за да се убедите в ефекта от плодовете на дряна.

Проф. д-р Вефик Ариджа разказва за неговите здравословни ползи

Плодът на дивия дрян (дрянка, дренка) е дребен, не повече от 2 см. Твърдата сърцевина е обкръжена от плътна кисело-сладка пулпа. Когато дренката узрее, става тъмнокафява. Неузрелите плодове са светлочервени.

Сортовете култивиран градински дрян се отличават не само с по-големите си размери, но също по цвят и форма. Вече са селектирани сортове с крушовиден и сферичен плод. По цвят дренките на градинските растения може да бъдат жълти, розови, тъмнокафяви, червени, лилави.

Плодовете съдържат приблизително 9% захар. Захарната наситеност в градинските сортове стига и 17%. Органичните киселини - 3,5%. Танините – 4%. Съдържат още витамин РР и витамин С. Флавоноидите – до 5%. Налице са пектинови вещества.

Дренки: Кой трябва и кой НЕ трябва да ги яде

Листата като затягащо средство против стомашно разстройство са по-ефикасни от плодовете, понеже в тях има 14,5% танини. Но най-голямата полза при диария ще дойде от кората, която се състои от 25% танини.

Какви са полезните ефекти от дряна за човешкия организъм?

В миналото по време на глад хората използвали сушени дренки, за да предотвратят скорбут. Препоръчително е сушени дренки да се прилагат при токсикация с изпарение на тежки метали (твърде важно в наши дни предвид изобилието на автомобили).

Също при настинки, вътрешни възпаления, недостиг на микро- и макроелементи в организма. С цел укрепяване на сърдечно-съдовата система и превенция на тромбоза. За усилване на имунитета при кожни заболявания (дренки не се използват при туморни образувания). За нормализиране на киселинността в стомаха. За спиране на диария.

Здравословните свойства на дряна са почти еднакви с тези на суровите шипки. Но при шипките част от ползата се изгубва по време на топлинна обработка. При дряна няма загуба на полезни свойства.

Дрянът възстановява витаминния и минерален баланс. Това е в основата на тонизиращото действие на сушените дренки. Обаче употребата им е противопоказна при гастрит, пептична язва, нарушения в централната нервна система, растителни алергии.

Предвид здравословните ефекти от растението, негови части се прилагат при терапевтично лекуване на заболявания – но само като допълнителен лечебен препарат. А в качеството на основно и единствено лекарство плодовете от дрян не бива да се използват. В противен случай вредата ще е повече от ползата.

Дрянът е популярно средство против хемороиди. Всъщност приемът на дренки само облекчава симптомите. Но хората си мислят, че ако засега нищо не боли, вече значи са се възстановили. Ала е желателно да се спазват общите съвети при хемороиди: по-малко месо, наблягане на вегетариански храни, интензивно движение. Колкото до полезните свойства на дренките – те са извън съмнение. Със същия успех в такъв случай можете да използвате сини сливи, сушени кайсии, домати, краставици, доматен сок - по 1 литър на ден.

Неподозираните ползи от дренките - ето какви проблеми решават

Какви са ефектите от сока на дряна?

Ползите от дряновия сок са почти така ефективни, както от свежите или сушени дренки. Сокът има широк спектър на действие. Ползва се като:

- противовъзпалително средство;

- антибактериално средство;

- имуностимулатор;

- регулатор на кръвното;

- витаминен препарат;

- затягащо средство при диария.

Производството на сок обаче изисква специално оборудване за отделянето на пулпата от семената – затова от практическа гледна точка в ежедневието би имало по-голяма полза от сиропи, тинктури и отвари.

Внимание! Статията има само информативна цел. Допитвайте се винаги до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com