РИОСВ се скри за завода на Вълка, още не му е пратила възраженията срещу него

1992
РИОСВ се скри за завода на Вълка, още не му е пратила възраженията срещу него
Снимка: канал "Павликени"

Недопустим "процедурен" пропуск стана причина да се отложи заседанието на екологичния експертен съвет в РИОСВ – Велико Търново, за завода на Румен Гайтански – Вълка в село Върбовка. Днес той трябваше да вземе съдбоносно решение за намерението на фирмата му "Петрургия" да изгради логистична складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище „Върбовка“.

Оказа се, че от екоинспекцията не са изпратили многобройните становища и възражения срещу инвестиционното намерение на Румен Гайтански, постъпили след първото заседание на експертния съвет от януари месец т. г.

След нестихващо недоволство, кметът на Павликени даде назад за завода на Гайтански

Обработените и готови за входиране подписи срещу изграждането в село Върбовка на завод за каменна вата със собствен енергоизточник - ин...

За днес пред сградата на РИОСВ бе насрочен и протест на местното население срещу такъв завод, който също се отлага. От гражданското сдружение "Ти решаваш" твърдят, че под наименованието "собствен енергоизточник" се прикрива изграждането на най-големия инсинератор в Европа. 

Предвидените капацитети на енергоизточника - инсталация за изгаряне на отпадъци, сочат, че в нея ще постъпват 56 тона на час модифицирани горива от отпадъци (RDF), което прави 1344 тона за 24 часа. Това пък означава над 67 камиона по 20 тона полезен товар всеки ден. Отделно от това е количеството и качеството на отпадъчния продукт.

"Със Заповед на директора на РИОСВ-Велико Търново се отменя заседанието на  Експертния екологичен съвет (ЕЕС), насрочено за 24.11.2022 г., за разглеждане на инвестиционно предложение „Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище "Върбовка", с. Върбовка, община Павликени, област Велико Търново", с възложител "Петрургия" ЕООД“, се сочи в прессъобщение на екоинспекцията.

Основанията на директора – „необходимостта от отстраняване на процедурен пропуск“.

"След първото заседание на ЕЕС, проведено на 31.01.2022 г., са постъпили допълнителни становища от компетентните органи, както и становища, възражения и мнения от засегната общественост. В голяма част от тях е посочено, че информацията в Доклада по оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) е непълна и недостатъчна. Те не са предоставени на възложителя за изразяване на становище и при необходимост – коригиране и допълване на доклада. Постановяването на краен административен акт, без да е предоставена възможност на възложителя да се запознае с всички допълнително постъпили становища, би накърнило правото му на участие в производството", уточняват още от РИОСВ.

След сериозен протест против завода на Гайтански до Павликени, кметове с декларация в стил "не на насилието"

"Заплахите в интернет срещу кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов, кмета на кметство Върбовка Ивелин Розинов и заместник-кмета...

Оттам сочат, че преди насрочване на следващо заседание на "Петрургия" ЕООД ще бъдат изпратени всички становища, постъпили след първото заседание на съвета, и ще му се укаже възможността да коригира Доклада по оценка на въздействието върху околната среда.  

От сдружението "Ти решаваш" заявяват, че ще бъдат в очакване и ще следят решенията на РИОСВ, както и действията на местната власт, за да предприемат адекватни действия, с които да защитят правото си на достоен и чист живот. Но питат:

-  Не бяха ли достатъчни 10 месеца - от 31.01.2022 година до днес – за експертна и професионална подготовка на съвета?

-  В какъв срок ще бъдат отстранени констатираните процесуални пропуски?

-  Кога ще се проведе все пак заседание на Експертния екологичен съвет по болния въпрос на граждани, бизнес, земеделци?

Планът за завод на Гайтански във Върбовка има редица нарушения, казва екоминистърът (ВИДЕО)

Намерението да бъде строен завод за каменна вата при село Върбовка, община Павликени, предизвика протести. Причината – за произво...

-  Ще се вземат ли под внимание внесените становища на призованите експерти или трябва да се пишат нови?

-  Ще бъде ли разрешено на представители на гражданското общество присъствие на Експертния екологичен съвет, каквото желание те изрично са декларирали по надлежния ред?

ОЩЕ: Над 20 000 души срещу завод на Румен Гайтански-Вълка във Върбовка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com