Над 20 000 души срещу завод на Румен Гайтански-Вълка във Върбовка

9617
Над 20 000 души срещу завод на Румен Гайтански-Вълка във Върбовка
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 20 000 жители на общините Павликени, Севлиево, Сухиндол, Левски и Велико Търново се подписаха срещу инвестиционното намерение на фирма "Петрургия" – собственост на Румен Гайтански – Вълка. Проектът е за "Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище "Върбовка" в с. Върбовка, община Павликени. Тоест, логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадка за находище "Върбовка".

Според гражданското сдружение "Ти решаваш", под прикритието на израза "собствен енергоизточник" е планирано изграждане на най-големия инсинератор в Европа - предприятие за горене на боклук.

"По наше мнение това е мегазавод, тъй като според предвидените капацитети на енергоизточника - инсталация за изгаряне на отпадъци, в нея ще постъпват 56 тона на час модифицирани горива от отпадъци - RDF. Това прави 1344 тона за 24 часа и означава над 67 камиона по 20 тона полезен товар всеки ден. Отпадъчният продукт остава неизвестен като количество и качество", заяви пред журналисти председателят на сдружението Димитър Димитров.

Планът за завод на Гайтански във Върбовка има редица нарушения, казва екоминистърът (ВИДЕО)

Намерението да бъде строен завод за каменна вата при село Върбовка, община Павликени, предизвика протести. Причината – за произво...

Опасенията на местната общност са много. Едно от тях е, че тези инсинератори се нуждаят от колосално количество вода, а в Павликени през лятото са на режим. Притеснява ги замърсяването на почвите, на водите, на въздуха при производството и транспорта на материалите и готовата продукция.

Важният според тях въпрос е какво се случва като се вземе предвид кумулативният ефект от множеството действащи концесии за добив на инертни материали и тези, чието одобрение предстои.

"Като ги сборуваме към замърсяването от "Петрургия" и за цвят добавим отпреди месец проект на инсталация за изгаряне на опасни болнични отпадъци, което също инсинератор, и за рециклиране на производствен отпадък – пластмаса, което също е изгаряне, би трябвало експертите да се съобразят какво би се случило в село Върбовка, в град Павликени, в община Павликени", посочи Димитров.

Адв. Христо Дишев от сдружението съобщи, че множество институции са изразили негативно становище към това инвестиционно намерение - над 50 фирми, действащи в община Павликени, над 50 здравни работници в общинската болница, 29 животновъди, чийто бизнес би бил пряко засегнат, 55 пчелари, над 20 артисти и хора на изкуството от Севлиево и Павликени. Протестни писма има също от Регионалния фермерски съюз - член на Националния съюз на зърнопроизводителите, от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България, от 12 действащи юристи в община Павликени – съдии, прокурори, адвокати, нотариуси.

Заводът за горене на боклук на Румен Гайтански край Павликени се превръща в скандал

Положително становище за завода за каменна вата край Павликени, който иска да направи фирмата "Петрургия" на Румен Гайтански-Юнг, извес...

"Имаме кумулативна негативна реакция от обществото", обобщи адв. Дишев.

От сдружението съобщиха още, че на 21 ноември от 17:30 часа организират открита среща с граждани, медии и заинтересовани лица в читалище "Братство-1884" - Павликени.

В деня на следващия експертен съвет в РИОСВ Велико Търново - на 24 ноември от 9:30 часа ще проведат мирен протест пред сградата на екоинспекцията, за да напомнят за своята гражданска позиция.

ОЩЕ: След нестихващо недоволство, кметът на Павликени даде назад за завода на Гайтански

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com