Буря в чаша вода

29471
Буря в чаша вода
Снимка: БГНЕС

От два дни политическите страсти в България се въртят около поредния „измислен” проблем – приетият мораториум за забрана на чужди граждани или по-точно и по-коректно – граждани на ЕС. Да, на ЕС – не турци, не китайци, не ислямски джихадисти и прочие зверове, които само гледат как да ни завладеят и подчинят, както депутатите от „Атака” убедително втълпяват.

Гласуваният мораториум е всичко друго, но не и грижа за българското население и българската земя. Нека си го кажем честно – според сега действащото законодателство всеки чужденец може да си купи българска земя. Просто трябва да си регистрира едно юридическо лице в България, да плати на представител да му го управлява и готово. Със или без мораториум. И по този начин много по-лесно и тайно би могла да се купува земя от чужденци със съмнителни мотиви, отколкото при уреден пазар съгласно нормите на Европейския съюз. А ние като сме влизали в ЕС, сме подписвали договори и поемали ангажименти. И сега можем да се сърдим само на себе си – защото принципно редно щеше да е да бъде направен референдум искаме ли да влезем в ЕС, но тогавашният преговарящ г-жа Меглена Кунева не обичаше да бъде питана на тази тема.

Кунева: С мораториума хвърлят прах в очите на хората

Единственото, което правят депутатите с мораториума, е да хвърлят прах в очите на хората. В крайна сметка те ще се откажат сами от не...

Мораториумът е безсмислен и от друга гледна точка – той лесно ще бъде отменен от Конституционния съд. И тогава вече разцеплението в несигурната управляваща коалиция ще е факт. Не е тайна, че никой не вярва, че това правителство може да изкара четири години. Няма и как предвид непрекъснатите карамоли и низки изпълнения в парламента, цакания с процедури и т.н. Гласуването отпреди два дни показа само едно – че Сергей Станишев все по-явно изпуска юздите в БСП. Няма и как да е иначе предвид многото вътрешни врагове, които си създаде за кратко време. Приетият мораториум най-добре показа на Станишев, че не командва. Показа и друго – всички парламентарни сили се подготвят за избори, въпросът е да заемат възможно най-добра позиция. А интересите на партиите са различни, защото всяка иска да управлява.

Интересен въпрос покрай мораториума обаче е и кой, извън политическите страсти и борби, може да спечели. Отговорът е един – едрите земеделски производители у нас, които взимат европейски субсидии на единица площ. Защото от 2014 година ЕС въвежда таван на субсидиите – ако имаш повече декари земя от определена граница, не може да взимаш субсидии в геометрична прогресия. Затова и на няколко семинара в България за Общата селскостопанска политика се обясняваше как може да се заобиколи това ограничения – регистрират се повече юридически лица, които по закон взимат толкова декари земя, колкото е границата и които де факто зависят от един човек или от една компания. И така пак субсидиите ще си идват, потокът няма да пресъхва. Няма да има и директна конкуренция отвън, която може да помогне за по-качествено производство и по-ниски цени на земеделската продукция. Не е чудно, че при тези перспективи през последните две години земята в България поскъпва.

За финал – ако някой си мисли, че не съм се загрижил за българската земя, бих му казал следното – нека пообиколи българските села, да види как плодородните ни земи с български собственици пустеят и буренясват. Така ли е по-добре или е по-добре чужденец да дойде и да работи тази земя? Не е ли по-добре тази земя да дава плод, да храни български граждани? И дали не може чрез законови мерки да се потърси начин специално за производители, които купуват земята, да им бъде по-изгодно да реализират плодовете на труда си тук, в България? Например чрез облекчени данъчни ставки в определени параметри, чрез улеснен достъп до пазарите у нас, което да убеди чуждите инвеститори наистина да инвестират в България, а не да ни използват за плацдарм. Или ще я караме на принципа не е важно на мен че ми е зле, важното е на Вуте да му е по-зле?

Послепис – депутатите от БСП, които нагло лъжат, че Европейската комисия и Европейският парламент не били защитавали България, когато Великобритания си затваряла трудовия пазар за нас, нека да се засрамят, ако могат. Защото в сайта на ЕК, в сайта на ЕП, а и в достатъчно публикации в българските медии ясно се цитират исканията от Брюксел Великобритания да си отвори пазара така, както е заложено в Договора за ЕС. И Брюксел не прави компромиси по отношение на никого в ЕС, когато става въпрос за разписани ангажименти. Какъвто е и нашият с мораториума така, между другото. Затова и ако КС нещо пак забрави за правото, Европейският съд няма и ще има наказания – всяко друго твърдение е пълна лъжа.

Гласувах за мораториума, за да не минат текстове на ГЕРБ, каза Кутев

Направихме всичко възможно, за да не влезе текст за мораториум по отношение на продажбата на земя на граждани от Европейския съюз. Това...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com