Кой подяжда пенсионерите?

6935
Кой подяжда пенсионерите?
Снимка: БГНЕС

Пак мина 1 юли и пак пенсионерите се облажиха - тази година с 2,5% увеличени по т. нар. "швейцарското правило". Кой преди години казваше, че трябва да станем като Швейцария, да бъдем Швейцария на Балканите! Помните ли, че му се смеехме - и с право, но ето, че днес поне пенсионерите ни станаха швейцарци! Първите "швейцарски българи", и по всичко личи, завинаги и единствени. От гледна точка на пенсиите! Майтапът настрана обаче - при повече от 1,5 млн. български пенсионери с месечна пенсия под 200 лева, въпросното "швейцарско" увеличение, сметнахте ли го и вие - е някъде между 3 и 8 лева! Хубава работа, швейцарска, само че по български!

За да знаят пенсионерите кого точно да псуват, ето малко информация със задна дата. Иван Нейков се казваше социалният министър, който "произведе" българските възрастни без време в швейцарци - той наложи тая схема на изчисляване на пенсиите, той ги подложи майките и бащите ни на този социален холокост, а годината беше 1997-ма - като министър в правителството на уважаемия Иван Костов, който спечели избори и дойде на власт същата година именно с такова обещания - че ще поведе държавата "по европейски", включително и "по швейцарски"! Тъкмо тия двамцата реформатори със задна дата осъдиха 2-2,5 млн. тогавашни, сегашни и бъдещи пенсионери на пълна мизерия и незаслужено унижение, нямащи нищо общо не само с Швейцария, където при 5000 франка средна пенсия 2,5% увеличение - по "швейцарското правило", са си бая пари. Но не и в България, където този процент увеличение си е пълна гавра и жива подигравка с родителите ни, които са работили по 40-45-50 години честно и почтено!

Защо „Ислямска държава“ взема на мушка мюсюлманите

Терористичната групировка „Ислямска държава“ засилва престъпната си дейност - напоследък редица нейни нападения разтърсиха ...

Какво може да се направи ли? Може много. Първото е от пенсионния фонд на НОИ незабавно да изхвърчат всички пенсии, които не са за трудов стаж. Като се почне от близо един милион пенсионери по болест, които трябва да си ги поеме Министерството на здравеопазването. Сега те ядат от парите по трудов стаж, а тези "болнични" пенсионери не са внасяли във фонда и затова не трябва да харчат от него, просто нямат право! Да не говорим, че от тези т. нар. пенсии по ТЕЛК, които вече закръглят почти милион, поне половината са фалшиви - това е обществена тайна - получават ги всевъзможни измислени болни с фалшива (или завишена) уж нетрудоспособност - само нашего брата "болните" от мургавите махали били над 500 хиляди, повечето с измислени диагнози, най-честата от които била астмата - понеже няма начин да се докаже или отхвърли!

Второ, всички социални помощи трябва да спрат да се изплащат от парите в пенсионния фонд - те не са "заработени" с редовен и истински трудов стаж, а се източват незаконно от бедния пенсионерски фонд в НОИ! Когато тези две категории ползватели, хранещи се от парите на и без това бедните пенсионни фондове, се отстранят от кацата с меда, само тогава истинските пенсионери - тези, които са работили и са пенсионери по трудов стаж, ще имат справедливите пенсии, които те реално са си заработили.

Това, че някога (в мандата си от 1997 до 2001 година) Нейков и Костов са решили в България да действа такава въпиеща несправедливост, не означава, че тази въпиеща (и идиотска!) несправедливост сега не може да се поправи! Не само, че може, но е и задължително! Ако това се случи - а именно всички пенсии по болест (те не са за тредов стаж, следователно ползвателите им са с никакви или непълни пенсионни вноски през годините), и всички социални помощи, които са стотици миллиони левове всеки месец, и се изплащат именно от същия пенсионен фонд, ще се окаже, че истинските (по трудов стаж!) пенсионери не са 2,5 млн., както подличко трърдят всички управляващи от Иван Костов насам, а са най-много 1 милион! Тогава текущите пари за пенсии ще се удвоят и, ако не швейцарски, пенсиите на ралните пенсионери поне ще се доближат до швейцарските! И тогава "швейцарското правило" може наистина да се окаже разумно и справедливо!

Никой, разбира се, не пледира да се отменят ТЕЛК-пенсиите и социалните помощи, те просто трябва да си отидат там, където им е мястото - първите в здравното министерство, а вторите - в социалното! Така е и в Швейцария!

Антитерористичният ни закон дотук само ще умори от смях терористите

Антитерористичният законопроект вече влиза в парламента, макар че още не е качен на страницата на най-висшия ни законодателен орган - д...

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com