Разфасованата нация

6065
Разфасованата нация
Снимка: Pixabay

Едно изказване на кмета на Пловдив през миналата седмица буквално взриви социалните мрежи. По време на общинската сесия Иван Тотев обяви, че от общината организират празник на 26 декември, на който на площада ще бъдат разфасовани две прасета, като освен това ще има вино, бира и друга храна, а ястията ще бъдат приготвени от Ути Бъчваров. Реакцията в социалните мрежи беше мигновена и още на другата сутрин кметът Иван Тотев обяви, че думите му са имали за цел именно това – да тестват общественото мнение и да се види имат ли традициите място в съвременния ни живот.

Цялата тази сага наистина се превърна в един социален експеримент, който е много показателен за средата в България. Истерията, създадена от изказването на кмета, за пореден път показа каква огромна пропаст между хората зее в обществото ни. Докато едни приветстваха идеята, други я окачествиха като примитивна и неуместна. Стигна се дотам, че дори авторитетни медии разкритикуваха остро намерението в центъра на Пловдив да се организира подобно събитие. Интересното в случая е, че много от тях буквално преиначиха думите на кмета като писаха, че се готвело заколване на прасета. Именно подобни уж сериозни издания описаха апокалиптични картини как на Главната в Пловдив щели да колят прасета и да се леят реки от кръв. Дали политически мотивирани или водени от желание за рейтинг и тираж, те не обърнаха внимание на това, че кметът каза "разфасоваме". Погледнато безпристрастно, това може да означава, че тези прасета биха могли да се разфасоват и след като бъдат опечени. Нещо, на което обаче никой не обърна внимание, а и никой не се сети да попита. Подобни цели опечени животни между другото се срещат в не един и два магазина, като често дори могат да бъдат видени на витрина на самата главна улица.

Всички знаем, че в големи градове като Мюнхен, Виена и Прага има традиционни коледни базари, на които се предлагат тонове месо в най-различна форма. Само че там предлагането на бира и греяно вино с вурстчета, свински джолан или ребърца например, се води за цивилизовано, докато тук подобно събитие в очите на критиците изглежда като ретроградно и примитивно. Факт е, че повечето хора се хранят редовно с месо и това е нещо напълно нормално. Всъщност, в наше време се яде повече месо, откогато и да било в човешката история. Наскоро дори имаше интересно проучване, според което само за домашните любимци в САЩ годишно отиват повече мръвки, отколкото за цяла Франция. На някои места можеше дори да се види как се правят обобщения, че тези, които не са съгласни с тази идея са само високоинтелигентни хора, живели на Запад, които насреща си имали простолюдие, живяло на село, хора, които според авторите са виновни за всичко лошо, случило се в държавата ни. А именно подобно поставяне на хора под общ знаменател в никакъв случай не е признак за висока култура и интелект.

Факт е, че коленето на прасе и приготвянето му за празничната вечеря е традиция тук от векове. Тя обаче очевидно пречи на някои, които хем обясняват как са за пълна свобода и неограничен личен избор, хем скачат като ощипани всеки път, когато нещо не отговоря на техния мироглед. Критици на идеята дори нарекоха обичаят зверство, който няма място в съвременното ни общество. Бегъл поглед в културата на западните народи, с които често се сравняваме обаче показва, че там има много по-шокиращи традиции, живи и до днес. Така например, всяка година край Фарьорските острови датчани избиват жестоко стотици китове, а исландците правят пиршество, на което буквално на улицата ядат варена овча глава, мариновани тестиси на добитък и други подобни "деликатеси".

Очевидно е, че този въпрос за пореден път стана пример за това колко големи са различията в българското общество, което изглежда по-разфасовано от всичките прасета, които ще бъдат изядени за Коледа. Какъвто и да е казусът в България, той води до огромно разделение и истинска война по форуми и социални мрежи. Това положение се засилваше все повече през годините на прехода и в крайна сметка достигна връхната си точка днес. Противници и привърженици на една или друга теза, партия или идея изключително рядко успяват да проведат дори елементарен диалог, а разделението на "фили" и "фоби" е по всякакви теми, дори и те да са далече от живота в България. Те се замерят с епитети като "рубладжии", "путинисти", "соросоиди" и "джендъри", като никой не се опитва да разбере мотивите на събеседника си отсреща.

Подобно разделение стана още по-очевидно с навлизането на платформите за споделяне. Там може да се види как наглед интелигентни и образовани хора стигат до крайности и обиди, спорейки ожесточено със своите опоненти. Така постепенно нормалните хора бяха избутани встрани от смислен дебат, а форумите и социалните мрежи бяха превзети от най-агресивните защитници на дадена теза, като напълно оправдано често се прокрадват съмнения, че в много от случаите те са финансово мотивирани, за да защитават една или друга теза. Всичко това още повече изостря различията и прави невъзможно постигането на консенсус дори и по незначителни въпроси, като казусът с двете прасета на площада.

Очевидно е, че каквито и идеи да се лансират, те трудно ще намерят път до сърцето на претръпналия и невярващ на нищо българин. Така недоверието към всичко и всички, огромното разделение и неприкритата омраза към хората с различно мнение, обрича държавата ни на тежко бъдеще.

Автор: Елин Андреев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com