Кметът на Пловдив за ритуала с прасетата: От първия момент това бе една провокация

2869
Кметът на Пловдив за ритуала с прасетата: От първия момент това бе една провокация
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

"Категорично не смятам изказването си за грешка. Смятам, че именно то продиктува всички тези дебати за и против подобно събитие. От първия момент това бе една провокация, чиято цел бе да чуем мненията по този въпрос". Това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев по повод последвалите реакции на неговото изказване в залата на общинския съвет вчера.

"Аз пак казвам: За мнозина това, което се предложи, е една традиция, която обаче не е видяна от много хора и за тях тя е просто имагинерна. Много съвременни хора, не само деца, но и такива в средна възраст, не са виждали подобно нещо. Така че за нас беше важно да разберем - дали за нас това все още е традиция, имаме ли такива традиции или това е един вид пърформънс, на който би се погледнало като нещо ново за града", уточни Иван Тотев.

Пловдивският кмет: Няма да разфасоваме прасета пред елхата (ВИДЕО)

Първоначално помислих, че това е фейкнюз, заяви пловдивският общински съветник на БСП Иван Петков. Това е неприемливо – виждам ед...

Той отново заяви категорично, че никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив. "Нашата идея беше да се заостри вниманието, да се провокира този дебат, който точно така се и случи. Смятахме, че поне 24 часа можем да задържим темата, но както виждате, доста по-рано трябва да разкрием каква е била целта. Целта бе да обърнем внимание на това къде отиват старите традиции в контекста на съвремието. Голяма част от програмата на Фондация "Пловдив 2019" съдържа проекти, свързани със съвременното изкуство. Специално имаме цяла глава, която има за цел да провокира едно връщане към традициите, да видим това, което се случва днес особено в големите градове, дали самото то вече не е съвременно изкуство", категоричен бе той. Кметът допълни, че до момента има над 300 проекта, които са договорени от фондацията и Пловдив е готов да посрещне Европейската столица на културата на 12 януари.

Иван Тотев заяви, че на Коледа ще има общо събитие с Ути Бъчваров, но то няма да се състои в печене на прасета. На втория ден от Рождество Христово - 26 декември, в Дома за възрастни хора "Свети Василий Велики" младежи ще помагат на готвача и заедно ще готвят и ще пресъздадат народни обичаи. Празникът започва от 9 часа и е планиран да продължи до 15 часа в двора на старческия дом. На площада в сърцето на Пловдив пък ще има фолклорен концерт от 12,00 часа. В общоградския празник край елхата ще се включат Младежкият център и Националният алианс за работа с доброволци. В следобедните часове на открита сцена празникът ще продължи с концерт на Певческо дружество “Ангел Букорещлиев“, трио "СИРУН", танцов спектакъл на Сдружение за култура, изкуство и спорт „Немезида“ и много други изпълнители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com