За европейския вот, коалициите преди избори и преференциалното гласуване

1204
За европейския вот, коалициите преди избори и преференциалното гласуване
Снимка: iStock/Guliver

Кой ще ги вземе там, ние ги пускаме сами, това е рефренът тези дни за нашите депутати, които тръгват за Европарламента. Добре направиха сините да се сгодят с ГЕРБ, иначе дали щяха да успеят да си вместят евродепутат.

И как ли щеше да стане без преференциалния вот появата на такъв персонаж от историята на сините като Алeксандър Йорданов. Но както се знае, преференцията е като партийна задача - първосигнално трябва да се гласува за нашия кандидат. Иначе как ви се струва факта, че в един бастион от миналото на БСП, какъвто е врачанският, 2616 души са дали преференциално гласа си за СДС в лицето на Александър Йорданов.

За кандидатите на ГЕРБ - д-р Иво Ралчовски са гласували 2723 души, а Мария Габриел е събрала скромните 1858 преференции.

Тук идва интересният куриоз: преди 7-8 години членовете на СДС във врачанско са наброявали почти 4 хиляди, сега няма и половината от този членски състав. И всички ли са гласували преференциално за кандидата на СДС ? Май, дори, повече от всички… Едно врачанско печатно издание посочва, че на миналите парламентарни избори СДС са събрали 400 преференции в областта. Тогава как за толкова кратко време и точно Александър Йорданов успя да вземе 2616 гласа, и то без да стъпи кракът му в област Враца?

Всичко може у нас: може пък да са го познавали отдавна гласоподавателите, нищо че не са го виждали. Или пък може да им е познат поне гласът му – от времето на „Музиката за душата“, което предаване водеше той в едно синьо радио. Може, ама на да ли …То в този край на България се слуша друг тип музика, пак за душата, ама като знаеш, че си в "Северозападналия край" - дай 1 рикия и да ми пее Камелия или Шабан Шаулич!

В същото време,  в София , във всеки един от 3-те избирателни района, Йорданов е получил по-малко гласове - съответно 1639 в 23 МИР, 1282 в 24 МИР и 712 в 25 МИР.

Във врачанския град Криводол ситуацията е следната:  

В пет от 6-те секции там вотът изглежда така:

Секция 1

Гласували 269

За ГЕРБ - 149

За Ал. Йорданов - 88

За ДПС - 11

Секция 2

Гласували 279

За ГЕРБ - 174

За Ал. Йорданов - 82

За Ивелина Василева (ГЕРБ) - 24

Секция 3

Гласували - 285

За ГЕРБ - 140

За Ал. Йорданов - 59

За ДПС - 22

Секция 4

Гласували - 417

За ГЕРБ - 217

За Ал. Йорданов - 140

Секция 5

Гласували - 37

За ГЕРБ - 26

За Емил Радев – 25

По думите на един от доайените на синьото движение във Враца, единственото хубаво е, че след всички тези години се разбра, че в дясното пространство няма толкова много място и партиите, симпатизиращи на синята идея, трябва да се обединят и да действат като съюзници. Защото в страната ни е на власт партийна структура, която работи във вертикална субординация.

Но да се върна на изборния ден. Във врачанско най-активни са гласоподавателите  в община Борован и община Криводол – до 10.30 ч. в Борован са гласували 21,59%, а в Криводол -18,19%. 

Нашите гласоподаватели са зависими хора, но докато някой не ги халоса по главата и не прогледнат за очевидната истина – всичко е наредено по план, гласувайте за нашите лица в Европа. Няма значение, че те не са политици от кариерата и дори не знаят чужди езици. Важното е да умеят да създават лоби и както казва новото лице на България в Европарламента -  Андрей Слабаков: "Ще пуша на разрешените места за пушене"!

Кой и как е спечелил на тези избори – вече е спечелил! Дали са били купени гласовете  - и това не е много ясно, поне няма как да го докажем.

И въпреки всичко някой ще си каже: „А-а-а-а, знам как са станали нещата“! И аз знам, ама ако ви кажа, ще трябва да ви убия! Нали така казват в гангстерските филми…,  както всъщност умело ни убива собствената ни държава!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com