X
 
 

Le Figaro: Изборите за Европарламент не трябва да се наричат европейски

2540 17
photo of Le Figaro: Изборите за Европарламент не трябва да се наричат европейски
Снимка: iStock/Guliver
Евросъюзът, повече от която и да било друга структура, е обединил държави, където демокрацията не се поставя под въпрос.

Когато пътувате из Европа, от изток на запад и от север на юг, когато се намирате в Полша или Португалия, в Ирландия или Гърция, и разговаряте с местните жители, преобладаващото мнозинство от тях ще ви каже името на своя кмет, на избрания от дадения район депутат, на премиера, на председателя на парламента, тъй като във всички европейски страни изборната демокрация работи достатъчно добре. Това пише Рено Жирар в коментар за френското издание Le Figaro, цитиран от БГНЕС.

Почти 100 млн. души не са решили как да гласуват на изборите за ЕП

Доклад, публикуван от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), установява, че на тазгодишните избори за Европейски парламент (ЕП) м...

От друга страна, вътре в ЕС европейската демокрация не работи. Може да бъде направен тест. Попитайте същите тези европейци за името на депутата, който ги представлява в Европарламента – няма да получите много отговори. Няма да получите и нито един отговор на въпроса за датата на заседанията на парламента, провеждани в Брюксел или Страсбург. Що се отнася до председателя на Европарламента, неговото име е известно на по-малко от един на 500 граждани на Европа. Това е неправилно и жалко, но преобладаващото мнозинство от гражданите на ЕС не знаят какви са конкретните пълномощия на Европарламента. Според тях членовете на Европейския парламент по принцип са достойни апаратчици, които са били избрани по пътя на всеобщото избирателно право по места и на които техните партии им осигуряват под формата на компенсации удобно и добро заплатено и лишено от безпокойство положение.

На 26 май 2019 г. Гражданите на ЕС ще излязат да изберат 751 депутати в Европарламента за срок от пет години. Европейският съюз, който се явява най-успешната политическа структура в света след Втората световна война, днес се сблъсква с големи политически, икономически и социални проблеми. Намират ли те своето отражение в сегашната избирателна кампания? За съжаление, не.

Вместо да се провеждат конструктивни дебати по такива важни европейски въпроси като държавните дългове, регионалните неравенства, енергийната политика, хармонизиране на данъчната система, имиграцията, защитата на интелектуалната собственост, цифровата икономика, европейската предизборна кампания е насочена само към това да бъдат осъждани едни или други кандидати или управляващи партии в отделните държави от ЕС. Вместо да бъдат европейски, тези избори интересуват гражданите само от гледна точка на урегулиране на националните проблеми. Те започнаха да приличат на референдуми, организирани за определяне на рейтинга на техните власти.

Във Франция отново виждаме сблъсък между Еманюел Макрон и Марин льо Пен, както и през 2017 г. Във Великобритания пред сериозно изпитание са изправени Тереза Мей и нейната консервативна партия, заемаща четвърта позиция. В Италия се очаква противопоставяне между двете управляващи партии + "Северна Лига" и „Движение 5 звезди“, защото лявоцентристката Демократическа партия остана зад борда. В Полша предстои да се проведе тест за консервативната партия „Право и справедливост“, която има мнозинство в Сейма от 2015 г. Нейната кампания се свежда до обещания за изплащане на допълнителна месечна пенсия на пенсионерите и увеличаване на семейните надбавки. Тези въпроси съвсем не засягат Европа. В Германия главният въпрос е в това ще успеят ли управляващите партии - ХДС и СДПГ – да спрат спадането на тяхната популярност на фона на неотдавнашните успехи на Зелените и крайнодясната партия + "Алтернатива за Германия".

Русия се опитва да се намеси в евроизборите, твърдят разузнавателни служби на ЕС

Правят се опити чрез ползване на социални мрежи и телевизионни канали с държавно финансиране да бъдат подкрепяни приятелски настроени к...

На нас не ни остава нищо друго, освен да констатираме ситуацията на застой с европейските избори, спомняйки си идеята на Валери Жискар д'Естен и Хелмут Шмидт за това, че трябва „да се въведе повече демокрация пи строителството на Европа“. Предлагайки изборът на Европарламент да бъде чрез пряко общо гласуване, двамата лидери са забравили, че политическата институция не създава народ, а точно обратното. При положение че има европейски народи (споделящи едни и същи ценности на управление и имащи еднакви културни корени), то не съществува единен европейски народ. Финландците и гърците никога няма да сформират еднакъв народ, независимо искаме ли го или не.

Нима си струва се отмени Европейския парламент? Не, защото все пак не е лошо директивите да се анализират от два различни субекта, преди да станат закони на територията на ЕС. Но той трябва да се състои само от представители, изпратени от различните национални парламенти. В резултат на непряко гласуване, той ще работи по принципа на Френския сенат.

Никой не може да се радва на напразното пилеене на сили преди изборите, които повече не трябва да се разглеждат като общоевропейски. Това, което сега е актуално, е създаването на Европа като държава, за да се противодейства на заплахите от юридическия хегемонизъм на САЩ и търговския хегемонизъм на Китай, отбелязва още авторът.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Прекалено малко се пише относно HUAWEI 10 Прекалено малко се пише относно HUAWEI преди 3 месеца Профил на трол?
  Всичките ни ползваметехните шипове , а какво разбираме от дискусията ? нУЛ . еТО ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС : #include <netdb.h> struct servent *getservent(void); struct servent *getservbyname(const char *name, const char *proto); struct servent *getservbyport(int port, const char *proto); void setservent(int stayopen); void endservent(void);
 • Излиза че заради R порт 5353 станало задължително дестинация в ЕС 9 Излиза че заради R порт 5353 станало задължително дестинация в ЕС преди 3 месеца Профил на трол?
  Какво лошо оттова ? В 60-тите имал един хит на лавърБой if you need love call me on xx-xx-xxx
 • днес 55 предаването на е-вот референдуум 8 днес 55 предаването на е-вот референдуум преди 3 месеца Профил на трол?
  лепя пред телевизората !
 • Слави Референдум на PORT 5353 ли ? 8.1 Слави Референдум на PORT 5353 ли ? преди 3 месеца Профил на трол?
  май , снощи гледох един соц-римайк за Стивен Спилбърг в ония хотел , някъде в Аляска . ГДР продукция - да ти кажа , из джоба ми попаднаха кестените щом тя него повикала чукар на НУТИ без пресерватив . ЩАСИ , ах люв„бимата ни всяческа ЩАСИ . Славчо след пенсионирането на 7-8 си отиде да направи в Хиле при Аленде шоуто си ! ЩАСИ дава мангизи !
  : 1 !
 • Steve Brandon на PORT 5353 ли ? 8.2 Steve Brandon на PORT 5353 ли ? преди 3 месеца Профил на трол?
  И какво от това ? нали той се и дясната ръка , си е бил таква на Доналди ! Така че , напред с най-новото от новиничките ни !
  : 1 !
 • твоят fork-bomb : 7 твоят fork-bomb : преди 3 месеца Профил на трол?
  след кано не съм доволен с възможните манипулаторите по гласуването ми чрез и през интернет протокол сега ще се захващам с следните протоколи : at-rtmp 201/tcp # AppleTalk routing at-rtmp 201/udp at-nbp 202/tcp # AppleTalk name binding at-nbp 202/udp at-echo 204/tcp # AppleTalk echo at-echo 204/udp at-zis 206/tcp # AppleTalk zone information at-zis 206/udp qmtp 209/tcp # Qu виж още ›› ick Mail Transfer Protocol qmtp 209/udp
 • ЕВРО ИЗБОРИТЕ ЛИ ? ето какво правят другите : 6 ЕВРО ИЗБОРИТЕ ЛИ ? ето какво правят другите : преди 3 месеца Профил на трол?
  U-Haft im Korruptionsfall am Genfer Flughafen verlängert
 • CH Suisse 6.1 CH Suisse преди 3 месеца Профил на трол?
  техен проблемпо-малко летището , отколкото BONJOUR на APPLE . Или някой в страна на мед и мляко да работи , да ползва MICROSOFT ?
  : 1 !
 • ОСОБЕНА ЧАСТ Глава първа. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ РЕПУБЛИКАТА 5 ОСОБЕНА ЧАСТ Глава първа. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ РЕПУБЛИКАТА преди 3 месеца Профил на трол?
  Какво или какви интересите стоят зад БРЕКСИТ ли ? Нека да сме наяве - хем Европарламент няма освен посъветваща функция (биберон на детето вместо цица, Нестле (Suisse made Trademark) мляко вместо кърмачна . Ни забраняват от организацията на Кристелина Георгиева в Световната й банка да пушим извън домата си , ООН, WHO , ЕС , всички други до общинсският полицей . Само че край тебе се смъркат с Екстас виж още ›› и , Крокодил , Кока , какво или още друго синтетично . Утре ще ни забраняват както кафе така и какао , така и чаи - защото намерили другото по-интересуващо за целта на разпространителят Световна Организация . Стенли Кубрик още в 1963 направил сюжет си КАК ДА ОБИЧАМ БОМБАТА , ЯДРЕНА .
 • Македонецъ 5.1 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  ПОХОДЪТ НА СЕНАТОР ПАЛАПАТИН , ДАРД ВЕЙДЪР И ФАШИСТКИТЕ МУ ОРКИ СРЕЩУ НАРОДИТЕ НА ЗЕМЯТА ПРЕВЪРНАЛИ Я В ТАТУИН.АМА ОНО ДЖЕДАЙСКИЯТ ОРДЕНЪ КЕ ДОЛЕТИ ОТ НЕБЕТО И КЕ ДОНЕСЕ СВОБОДА И КЕ НАЛОЖИ ПРАВИЛНИЯТ СВЕТОВЕН РЕД. А , може дори и по страшно да е за Babylon.Тоест както си го казва единствената Исусова религия Православието. Нито един физичен закон не забранява намесата на Първоизточникът на Светли виж още ›› ната/ и Интелект/ наричан и Бог от пряка намеса.
  : 0 !
 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  И в 3.1 загатвам , а се откривам . И аз съм Глобалист. Само , че това е умишлено грешна Глобализация. Защото помислите НЕ СА ДОБРИ. Да искаш да изграждаш единен политически организъм над цялата Планета и да искаш всички да ти бъдат роби/ини. Е , БЛАГОДАРЯ АМА СЪМ ПРОТИВ. И дори така едно кътче на тази Огромна Планета е моят ДОМ. ТОВА СЕ СЛУЧИЛО ДА БЪДЕ БЪЛГАРИЯ И ОТКРАДНОТО И ДЕТЕ МАКЕДОНИЯ.
 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Мнозина днес са подлъгани , че може да има европа на Народите. Ама нека уточним нещо. Досега няма точно определение какво е европа извън нали географията. Дори и там се проявлява/Доктрината новакович*/Европа НЕ Е ОТДЕЛЕН Континент , а е част от Евразия и в широк смисъл Афроевразия . Това под което днес се налага да бъде европа е просто една стъпка към ЗИДАРИЯТА НА BABYLON/ UNITED WORLD GOVERENMEN виж още ›› T/
 • Македонецъ 3.1 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Ако става дума за Глобализъм то аз съм Гражданин на ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ/ НАШАТА ГЛОБАЛНА МАЙКА/ Една Жива Планета която ни е дала възможноста да живеем на НЕЯ. И пак това , че субконтинентално съм европеец е на много задни позиции и само това , защото политически на мен ми е натрапено да съм европеец и аз разбира се го отхвърлям. КАТЕГОРИЧНО И ОТНОВО КАТЕГОРИЧНО.
  : 0 !
 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Абе човек има една майка и независимо дали има 2 лева или 392 490 лева обича тази майка и не припознава друга жена за такава. Въпросът и отговорът е фундаментален. Има и патологии , но те са по малката част. Така и в малко по широк смисъл човек има една Родина , тези смесените и две / но пак повечето припознават едната повече/. Та ес е като някаква корумпирана лелка с пари и дори и мащеха не може виж още ›› да бъде ама лае . Е , НЯМА КАК . ГЛЕДАЙ СИ РАБОТАТА НАХАЛНО лелко.
 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Идеално. Идеята на всичките тези дистен , мистен в кошчето. Правилно и НИКОГА И НЯМА ДА ИМА есейски народ.
Нагоре