ПРО ще струва на Турция 4 млрд. долара

3807
ПРО ще струва на Турция 4 млрд. долара

Турция възнамерява да похарчи над 4 милиарда долара за закупуване на системи за противоракетна отбрана с далечно действие. Defense News съобщи, че доставчикът на зенитните комплекси може да бъде избран на 4 юли, предаде БЛИЦ.
Търгът за закупуване на системи за ПРО на Турция беше обявен още през 2009 година. Като основни претенденти турските власти разглеждат американските комплекси PAC-3 Patriot на компаниите Raytheon и Lockheed Martin, европейските SAMP/T с ракети Aster 30, руските С-300 и С-400, а така също китайските HQ-9 производство на CPMIEC (модифицирано копие на С-300В).

През август 2011 година НАТО предупреди Турция, че тя няма да може да ползва информация от Алианса за пуск на ракети, ако предпочете да купи ЗРК руско или китайско производство.

Месец по-късно Вашингтон и Анкара подписаха споразумение за разполагане в Малатия на радар от ПРО на НАТО клас AN/TPY-2 THAAD (влизащ в комплекса Patriot). Бе съобщено, че задача на тази РЛС ще бъде предупреждаване на американските кораби за ракетен удар от страна на Иран.

За Турция криза няма да има

Турция не се страхува от голяма икономическа криза. А и няма защо. Икономиката на страната бележи бум, турската лира е стабилна, а отва...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com