Световните пазари се успокоиха, но опасността остава

4465
Световните пазари се успокоиха, но опасността остава

Световните пазари значително се успокоиха в последната година, но световната икономика все още не е вън от опасност, съобщиха водещи икономисти и банкери при откриването на Световния икономически форум в Давос, предаде БГНЕС.

На първата официална сесия от петдневната среща на водещите световни бизнес и политически лидери заместник директорът на МВФ Мин Чжу изтъкна разликата в настроението днес и това на срещата миналата година. "Точно в този момент нещата са много по-добри, отколкото преди 12 месеца. Преди една година ние тук бяхме много притеснени от кризата в еврозоната, от американската фискална скала. Предприетите политически действия много успокоиха нещата днес, но трябва да сме много предпазливи", посочи Мин.

Джейми Даймън, генерален директор на Джей Пи Морган Чейс, заяви, че САЩ са "в доста добра форма" и допълни, че еврозоната се е стабилизирала, но предупреди, че финансовите кризи ще продължат, докато се постигне по-добра регулация. "Ако направим всичко както трябва, ще излезем от трудното положение. Ако не го направим, кризата може да продължи още 10 години", заяви Даймън, който е един от водещите банкери в света.

Тази година Световният икономически форум в Давос се провежда на фона на по-малка несигурност на финансовите пазари, но бившият директор на Германската централна банка Аксел Вебер предупреди проблемите да не се замитат. "Мисля, че се насочваме към много опасна среда", заяви Вебер, който сега е директор на швейцарския банков гигант Ю Би Ес. Той посочи, че действията на централните банки в света за укрепване на доверието в пазарите са само краткосрочно решение и изрази съжаление, че "сега живеем за сметка на бъдещите поколения".

Вебер подаде оставка като директор на Бундесбанк като протест срещу плана на Европейската централна банка да купува държавни ценни книжа на изпитващите затруднение държави от еврозоната. "Възгледите ми не са се променили", заяви той.

Тиджане Тхиам, генерален директор на най-голямата застрахователна компания във Великобритания Прюденшъл, заяви, че е малко вероятно предотвратяването на бъдеща криза. "Има хора, които мислят как да предотвратим нова криза. Те си губят времето, защото отново ще има криза", заяви застрахователният бос.

Редактор: Десислава Ушатова

Още повече безработни по света през 2013 г.

Безработицата в света ще прехвърли прага от 202 млн. души през 2013 г. и ще бие абсолютния рекорд от 199 млн. души от 2009 г., предаде ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com