1938 Франция - вени, види, вици, победа или смърт

33086
1938 Франция - вени, види, вици, победа или смърт
Снимка: worldcupbrazil.net

Сянката на Втората световна война вече е надвиснала над Европа и третото Световно първенство по футбол, освен спортна надпревара, се превръща и в налагане на идеологии и политически догми. От шампионата особено се вълнуват диктаторите, докарали най-големите беди на човечеството – Хитлер и Мусолини, които на всяка цена искат да покажат, че националсоциализмът и фашизмът са бъдещето на света. А Южна Америка побеснява от домакинството на Франция, защото в онези години е витаело схващането, че домакинствата на световните първенства ще се редуват между Новия свят и Стария континент. Затова Уругвай и Аржентина пропускат форума.

Първенството се провежда по схемата, позната от предния шампионат – 16 отбора застават на елиминационна фаза, като има седем поставени, които не могат да се срещнат в първи кръг – домакините от Франция, световният шампион Италия, вицешампионът Чехословакия, набиращата скорост и привличаща все повече внимание Бразилия, Унгария и Куба.

Прандели избира Касано пред Тоти за Мондиала

Селекционерът на Италия Чезаре Прандели е взел решение за играчите, които ще повика, за да избере измежду тях 23-ма, с които да пътува ...

Участници: Австрия, Белгия, Бразилия, Германия, ИТАЛИЯ, Куба, Норвегия, Полша, Румъния, Унгария, Франция, Холандия, Холандска Индия, Чехословакия, Швейцария, Швеция.

Първият кръг на шампионата е доста оспорван, като цели пет мача минават през продължения, а два се преиграват (по това време няма елиминационни дузпи) – тези между Германия и Швецария и Куба срещу Румъния. Голямата изненада е точно отпадането на Германия, която губи с 2:4 преиграването, а Куба успява да бие северните ни съседи с 2:1 след 3:3 в първия мач.

Перлата на първия кръг обаче е Бразилия – Полша 6:5. В този мач блесва талантът на Леонидас – той вкарва четири гола само в тази среща. Логично цялата футболна общественост очаква с огромно нетърпение очертаващия се полуфинален сблъсък между Италия и Бразилия. Италия е почти изцяло нов отбор – от предишния състав са останали само Джузепе Меаца и Джовани Ферари. Треньорът на скуадра адзура Виторио Поцо е наясно, че макар и световни шампиони, италианците не са машина – във футболния фолклор са останали думите му след победата на финала срещу Чехословакия през 1934 година: „Момчета, радвайте се, но знайте, че още не сте голям отбор”. Затова и Поцо запретва ръкави, за да го създаде – в защита се появява уругвайската скала Микеле Андреоло, който е натурализиран, а в атака, до Меаца, изгрява звездата на атлетичния Силвио Пиола.

Полуфиналът с Бразилия се решава от два фактора – отсъствието на Леонидас и една от най-фалшивите дузпи в историята на футбола. Черният диамант не играе уж под предтекст, че е пазен за финала (по онова време няма смени), но според мнозина той не влиза след титулярите, след като замеря с обувките си треньора на кариоките Пимиента в мача с Чехословакия – неясно защо. Освен дузпа за Италия, швейцарският съдия Вутрих не дава чист наказателен удар за Бразилия след фаул срещу Патеско. От другия поток на финала се класира Унгария – маджарите стигат до последния мач по крайно убедителен начин, след гръмки победи от по 6:0 срещу Холандска Индия, 2:0 срещу Швейцария и 5:1 над Швеция и са фаворит за мнозина.

ФИНАЛ: Италия – Унгария

Андреа Пирло спира с футбола след края на световното

Халфът на Ювентус Андреа Пирло призна, че ще се откаже от националния отбор на Италия след края на световното първенство в Бразилия пре...

Предвид очевидното превъзходство във футболно отношение от страна на Унгария, за Италия остава единствено да покаже повече хъс за победа. А хъсът е налице – според мълвата Бенито Мусолини е казал на отбора преди финала простичкото: „Победа или смърт”. Случва се първото, като има известни съмнения, че унгарците са били наясно със смъртната опасност, тегнеща над колегите им и са играли по-лежерно от обичайното, но това остава в сферата на футболната митология. Факт е, че Италия води с 3:1 на полувремето благодарение на два гола на Джино Колауси и един на Силвио Пиола, а през втората част отново Пиола носи победата след като маджарите намаляват до 2:3. Така Италия става единственият отбор, който защитава титлата си на световно първенство и до ден-днешен.

СТАТИСТИКА

Италия – Унгария 4:2

Голмайстори: Джино Колауси (6, 35), Силвио Пиола (16, 82); Пал Титкош (8), Гиорги Шароши (70)

ИТАЛИЯ: Алдо Оливиери; Алфредо Фони, Амадео Биавати, Джино Колауси, Джовани Ферари, Джузепе Меаца, Микеле Андреоло, Пиетро Рава, Пиетро Серантони, Силвио Пиола, Уго Локатели

Италианците треперят от "моралния кодекс" на Прандели

Селекционерът на Италия Чезаре Прандели размаха пръст пред играчите, които ще вземат  участие на световното първенство в Бразилия....

Треньор: Виторио Поцо

УНГАРИЯ: Антал Шабо; Антал Шалай, Ференц Шаш, Гиорги Шароши, Гиорги Шуч, Гюла Лазар, Гюла Полгар, Гюла Женгелер, Йено Винче, Пал Титкош, Сандор Биро

Треньор: Карол Диетц

Голмайстор на турнира: Леонидас Да Силва - 7 гола

Най-добър играч на турнира

Прандели готви план „Б“ – Мондиал без Балотели

Селекционерът на Италия Чезаре Прандели ще опита да играе без нападателя на Милан Марио Балотели. Това ще се случи по време на приятелс...


Това е бразилската звезда Леонидас. Той вкарва осем гола на първенството, с което става и голмайстор. Леонидас да Силва е известен с техниката си, а негов специалитет е ударът със задна ножица. Заради уникалните му технически способности не е чудно, че прякорът му е Гуменият човек. Във Франция вкарва гол във всеки един от мачовете, в които играе – четири срещу Полша, по един в двата мача с Чехословакия (има преиграване) и два на малкия финал срещу Швеция, който е спечелен от Бразилия с 4:2.

В националния отбор на Бразилия Леонидас блесва още при дебюта си – срещу световния шампион Уругвай през 1932 година. Тогава той вкарва и двата гола за победата с 2:1. С кариоките най-големият успех на Черния диамант е на финала на Копа Америка през 1945 година – 6:2 срещу вечния враг Аржентина. След края на кариерата си Леонидас работи като коментатор по радиото.

Интересни факти за първенството:

- това е първенството, в което са взели участие най-малък брой страни извън Европа – само три в лицето на Бразилия, Куба и Холандска Индия.

Вижте най-великите вратари в историята на мондиалите

Най-често нападателите са тези, които бележат головете и обират лаврите за успеха на един отбор. Вратарите често остават в сянката. Доб...

- заради избухналата Втора световна война президентът на Италианската футболна асоциация доктор Оторино Бараси крие световната купа (Златната богиня Нике) в кутия от обувки, за да не я вземат гладните за всякакви произведения на изкуството нацисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com