Ананиев без позиция за болничните, отбягна и въпрос дали ще се събират такси за преглед на деца

2650
Ананиев без позиция за болничните, отбягна и въпрос дали ще се събират такси за преглед на деца
Снимка: БГНЕС

В кулоарите на парламента здравният министър Ананиев проговори по превърналата се в основна тема за скандалното предложение първият ден от болнични да не се плаща. Той обаче така и не изрази категорична позиция, а само отчете създалото се напрежение.

"Вижда се, че има напрежение с болничните. Трябва да видим анализите, на базата на които е направено това предложение и тогава мога да коментирам. При всички случаи се вижда, че има определено напрежение. Няма единно становище по този въпрос“, каза Ананиев.

Във връзка с идеята децата да заплащат 1 лв. такса за преглед, министърът посочи, че това е разглеждано на коалиционния съвет.

Не съм виждал текстовете, не съм виждал мотивите. Не съм виждал анализа. Не мога да кажа еднозначно“, допълни още Ананиев.

ГЕРБ и Обединени патриоти вече съвместно шикалкавят относно отговорността за болничните

Нито "Патриотите", нито ГЕРБ си признават от коя партия идва предложението да отпадне обезщетението за първия ден от болничните. В съвм...

По повод случай с починало дете, министърът изрази съболезнования към родителите.

Назначил съм незабавна проверка в трите болници, през които детето е минало. До сряда трябва да ми докладват и ако се установи нарушение,ще има наказани“, подчерта още Ананиев.

Той обясни, че детето първо е постъпило в Детската педиатрия, след това е преминало през Правителствена, т.е. Болница „Лозенец“, там са изписали домашно лечение, влошава се, връща се в детската болница. След което по спешност детето е преведено в "Пирогов", където е починало.

По време на парламентарния контрол, Ананиев коментира темата за отпадането на изискването за участие в съставите на ТЕЛК на специалисти по всички профили на заболяванията. Той посочи, че това е оптимизирало работата в ТЕЛК.

„Практиката до приемането на изискването за участие в експертизата на лекар по профила на заболяването, въведена през август 2018 г. не доказва наличие на проблеми при освидетелстването на лицата.

Дете почина след прием в няколко болници

3-годишно дете е починало на 14 ноември.  Детето първо е постъпило в Детската педиатрия, там след това са го изпратили в Правител...

По тази причина считам, че отпадането на изискването за участие в съставите на ТЕЛК на специалисти по всички профили на заболяванията не само не влошава работата на комисиите, но и оптимизира изискванията към тяхното окомплектоване в съответствие на потребностите и възможностите.“, заяви Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос.

Във връзка с възнагражденията на работещите в ТЕЛК министърът уточни, че те се определят от ръководството на съответното лечебно заведение и това е регламентирано със Закона за лечебните заведения.

Той допълни, че с промяна в Закона за здравето е дадена възможност на лекарите от съставите на ТЕЛК да упражняват същевременно и медицинската си професия и това им формира по-големи възнаграждения.

Заплатите на служителите в Регионалните здравни инспекции са регламентирани с Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, припомни министърът.

В проекта на бюджет за 2020 г. са предвидени средствата за увеличение на възнагражденията на работещите в системата на спешната медицинска помощ, в съответствие с приетата от МС „Концепция за развитие на спешната помощ в Република България 2014-2020 г.“, каза още министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика