Смяна по време на война: Парламентът избра нов министър на отбраната

8306
Смяна по време на война: Парламентът избра нов министър на отбраната
Снимка: БГНЕС

Досегашният представител на България в НАТО Драгомир Заков е новият министър на отбраната. Това реши Народното събрание със 184 гласа "за" и 33 "въздържал се".

Заков замени на поста Стефан Янев, който остана в кабинета "Петков" по-малко от 2 месеца. Оставката бе поискана от премиера на заседание на Министерски съвет вчера, а проектът за персонални промени в състава на Министерски съвет постъпи в деловодството на Народното събрание още същия ден. 

Повод за това бяха думите на Янев, че в Украйна се провежда операция, а не война и последвалият му пост в социалната мрежа, разминаващ се с позицията на министър-председателя. Във въпросния пост Стефан Янев изрази мнение, че оставката му е въпрос на процедура и че той сам няма да я подаде в тази ситуация. Подробности за това как се стигна до смяната на Янев - четете тук.

Първоначално от "Продължаваме промяната" бяха предложили Тодор Тагарев, но тази сутрин оттеглиха предложението си и внесоха кандидатурата на Драгомир Заков. Подробности за неговата визитка - четете тук.

Дебатът

Посланик Драгомир Заков не само познава системата за сигурност, но и системата познава него. С тези думи премиерът Кирил Петков представи номинацията за нов военен министър пред парламента. Накратко той съобщи и биографията на Заков

Петков отбеляза, че в последните години Заков е работил за налагане и утвърждаване на системен подход за вземане на решения в системата на отбраната, както и за повишаването на противодействието на дезинформацията. Той подчерта солидния опит, който номинираният за министър има. 

Пред депутатите премиерът посочи и мотивите, довели до оставката на министър Янев. Петков повтори тезата, че "никой министър няма право" да прави своя външна политика. Той беше категоричен, че в настоящата ситуация не приема снишаването на България. Никой министър не е залог на стабилността на правителството, смята още Петков. 

 

От ДПС заявиха, че липсват ясни аргументи, с които се сменя военният министър. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза:

"В името на мира, стабилността и сигурността ние няма да искаме оставката на целия кабинет сега… Ясно заявяваме, че това правителство вече е вредно за страната, за демокрацията, за държавността“".

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" мотивира подкрепата за смяната на министъра така: "Оценяваме приноса на генерал Стефан Янев към Българската армия, визията му за модернизация, както и неговата експертиза. В ситуация, в която войната е на няколкостотин километра от границата ни обаче, е нужно правителството ни да говори в един глас". 

БСП подкрепя, но с едно наум

БСП подкрепя смяната, стана ясно от изказване на социалиста Атанас Зафиров. Той посочи, че Янев демонстрира невъзможност да работи с премиера и с политическата сила, която го е излъчила. Той посочи, че не може в настоящата ситуация министър-председателят, коалиционното мнозинство и военният министър да говорят на различен език. И добави, че левицата ще подкрепи решението на Петков, за да изпълни ангажиментите си към коалицията.

От редиците на социалистите обаче се чуха и други гласове. Крум Зарков, който беше претендент за лидер на партията, се обърна към Кирил Петков, че отстраняването на Янев е грешка. Според Зарков изложените мотиви са недостатъчни, а последствията за правителството от това решение ще са тежки. Той посочи, че разминаването между Петков и Янев за разполагането на натовски сили у нас е било разрешено и не може да служи като основание. А по отношение на нежеланието на Янев да използва думата "война", Зарков посочи: "Военните не обичат да говорят за война, както моряците не обичат да говорят за корабокрушение."

"Путин ни е враг"

"Демократична България" ще подкрепи днес премиера да пренастрои своя екип, за да се справи с тази огромна задача, която му предстои. Това каза председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов по време на дебата.

Според него това, което се случва в Украйна, е разгаряне на война. "По нов начин ще трябва да дефинираме и българския национален интерес", посочи Иванов. Той отбеляза, че досега е изглеждало възможно да сме в НАТО и в ЕС, ама някакси да можем да се държим като някаква неутрална страна и това да се представя като национален интерес. "Свърши тази епоха", заключи Иванов.

Нинова не казва заради БСП ли сменят кандидата за военен министър

Вицепремиерът Корнелия Нинова отказа отговори на въпроса дали по искане на БСП е бил сменен кандидатът за военен министър. Депутатите т...

 

"Националният интерес ясно оттук нататък ще бъде в единството ни в рамките на ЕС и НАТО, не като лоялност към някой друг, а като платформи, в рамките на които да осъществим насъщни интереси на България – нейната сигурност, нейната възможност да се развива като свободна и суверенна държава, да прави сама изборите си за това как да организира защитата си", заяви председателят на парламентарната група на обединението.

"Това не е руско-украинска война, тази война е агресия на един диктатор срещу самия фундамент на международния ред", коментира той. "Това правителство ще има огромната задача да изгражда нови консенсуси, това ново разбиране на българския национален интерес", заяви Христо Иванов. Той отбеляза, че тази война е с Путин, но не е срещу руския народ.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че със същите думи е започнала и мироопазващата операция в бивша Югославия, както и операцията в Ирак. Когато ние осъждаме тази агресия в момента, защото е факт, че има агресия на Русия и това не е допустимо, би трябвало по същия начин да осъждаме и всички останали подобни агресии, а не го правим, което е проява на лицемерие, допълни той.

"Нащият национален интерес е Източна Европа да не бъде част от имперска периферия", отговори Христо Иванов и допълни, че от тази гледна точка - Путин ни е враг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев свали Волгин на земята: ЕС няма армия, за да я праща в Украйна

Министър Коритарова: Първият участък на АМ "Хемус" ще е готов до края на годината

Кабинетът "Главчев" краде 100 млн. лв. от пенсиите: ПП-ДБ иска извънредно заседание на парламента

Бивш здравен министър обяви, че ще съди "Капитал"

Нанков: Откакто ГЕРБ не е на власт, пътищата не се поддържат

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика