"Цитирах Путин": Как се стигна до искането за оставка на Стефан Янев

14296
"Цитирах Путин": Как се стигна до искането за оставка на Стефан Янев
Снимка: БГНЕС

Войната Русия и Украйна взима жертви не само на бойното поле. У нас това се случи и на политическата сцена.

Днес (28 февруари) премиерът Кирил Петков заяви, че иска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Решението за отстраняването му ще бъде взето на извънредно заседание на Министерския съвет, което е насрочено за понеделник следобед, на което ще стане ясно и кой ще наследи Янев на поста. На следващия ден - вторник, парламентът, също на извънредно заседание, ще гласува смяната му.

Как се стигна дотук?

Като основен мотив на Петков беше изтъкнато "провеждане на собствена външна политика по казуса с войната в Украйна". Двамата се разминаха в оценката си за случващото се в бившата съветска република буквално от момента, в който първите руски ракети удариха Киев. Макар да осъди случващото се, Янев в социалните мрежи го определи само като "военна интервенция“. 

Минути по-рано пред журналисти той призова: "Нека не бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна. Путин внимателно избягва ползването на думата "война". Доста фриволно се използва тази дума".

 

След това в предаването "Панорама" по БНТ Янев обясни още по-подробно подбора си на думи: "Нарочно не говорим с войнствена риторика и неслучайно цитирах президента Путин и той каза, че това е специална операция. Защото по този начин нито президентът Путин, нито НАТО затварят вратата за дипломацията". Очаквано, това и последвалият коментар, че "след жертвите идва дипломацията", не доведоха до намаляване напрежението между премиер и военен министър.

На втория ден от войната Кирил Петков коментира от Брюксел призивите на Янев "да не размахваме картата на войната": "Каква карта на войната?! Унищожиха една трета от украинската армия, има взривове в цяла Украйна – размахват се ракети от Русия върху една независима държава!". 

Реакциите след поисканата оставка на Стефан Янев

Подкрепяме решението на премиера да поиска оставката на министър Стефан Янев. Това каза депутатът от „Демократична България&rdquo...

Вчера Стефан Янев даде ясно да се разбере в социалните мрежи, че очаква да спре да бъде министър: "Реализирането на подобен сценарий, според мен, поставя под риск националната ни сигурност. И доколкото не виждам никакъв здрав разум, а само дълбоко обезпокоителна хаотичност и как беше... "тежка неадекватност".

Той размаха пръст на "коалиционните партньори" и "политическата сила, която уж ме подкрепяше". 

"Задачата е да бъде освободен поста на министъра на отбраната за някой, който е по-..., да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там", написа Стефан Янев, според когото подобен сценарий застрашава националната сигурност.

Припомняме, че военният министър бе остро атакуван от представители на "Демократична България" с аргумента, че ползва терминологията на Русия - например фразата "военна операция", вместо да говори за война. От БСП, които също влизат в управляващата коалиция, прехвърлиха темата към "Продължаваме промяната", тъй като Янев влиза в правителството от квотата на формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика