Българите вече не подкрепят Путин и Стефан Янев, одобряват санкциите към Русия (ГРАФИКИ)

17144
Българите вече не подкрепят Путин и Стефан Янев, одобряват санкциите към Русия (ГРАФИКИ)
Снимка: Колаж - Actualno.com

Категорична промяна в обществените нагласи на българите вследствие на войната в Украйна, отчитат социолозите от "Алфа рисърч". За едва четири дни военни действия от  дългогодишният положителен рейтинг на руският президент Владимир Путин няма и следа - той губи над половината от своята популярност в страната.

Ако през последните две години между около 58% от българите са изразявали положителни оценки за него, при само 20 на сто отрицателни, сега ситуацията радикално се обръща. Позитивните мнения намаляват почти двойно, до 32%, а отрицателните нарастват до 48%, отчитат социолозите.

Боряна Димитрова: Властта се намира на кръстопът и е със скъсен хоризонт

"Управлението се намира на кръстопът - обикновено правителствата се радват в началото на бурна обществена подкрепа и значителен период ...

Ескалиращата агресия, загубените човешки животи и от двете страни, заплахата за използване на ядрено оръжие, са факторите, които преобръщат нагласите на хората - над 3/4 от хората смятат нахлуването на Русия в Украйна за неоправдано.

В тези разломни дни, доскоро абсолютно непознатият президент на Украйна Володимир Зеленски печели симпатиите на 40% от анкетираните, 29% са с негативно мнение за него, казват от "Алфа рисърч".

Безпрецедентното обединение на европейските страни в налагането на единни санкции срещу Русия и помощ за Украйна се оценява като правилна политика от 63% от българските граждани. На обратното мнение са двойно по-малко.

Три пъти повече доверие в Радев, отколкото в Петков (ГРАФИКИ)

Правителството на четворната коалиция стартира с по-високо доверие от тези на "Борисов 2" и "Борисов 3", както и от това на Пламен Ореш...

По темата с поисканата от министър-председателя Кирил Петков оставка на военния министър - 56% подкрепят, а 36% не са съгласни със смяната на Стефан Янев. Доминиращото одобрение за оставката на военния министър се дължи основно на факта, че в критичната за света и България ситуация, когато Европа показва пълно единство, очакванията на мнозинството от гражданите са и в българското правителство да няма разнобой, а управляващите да действат единно и сплотено, казват социолозите.

Резултатите са от експресно, национално представително проучване, реализирано съвместно от БНТ и агенция Алфа Рисърч. Реализирано е на 28-ми февруари 2022г. сред извадка от 500 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по телефона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 12 май 2024 г.

Прогноза за времето - 13 май 2024 г. (понеделник)

Седмична прогноза за времето за 13-19 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество