ЕЦБ с важни новини кога може да започне понижаването на лихвите

1886
ЕЦБ с важни новини кога може да започне понижаването на лихвите
Снимка: iStock

Инфлацията в еврозоната е на път да се върне обратно до целевото ниво от 2% през следващата година, така че членовете на Европейската централна банка заключиха на заседанието през миналия месец, че вероятно ще бъдат в състояние да намалят лихвените проценти през юни, показа протоколът от срещата на ЕЦБ през април, публикуван в петък, цитиран от Reuters.

През миналия месец ЕЦБ остави лихвените проценти непроменени на рекордно високи нива, но даде да се разбере, че следващият ѝ ход ще бъде в посока на тяхното намаление, като първото най-вероятно ще бъде на следващото заседание 6 юни, при условие че данните за растежа на заплатите и инфлацията останат в сегашните си, сравнително приемливи нива.

ОЩЕ: ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

„Беше възприето като правдоподобно, че Управителният съвет ще бъде в състояние да започне да облекчава ограниченията на паричната политика на срещата през юни“, се посочва в стенограмата от последното заседание на ЕЦБ на 10 и 11 април.

Няколко от членовете на ЕЦБ дори са смятали, че централната банка може да започне да намалява лихвените проценти още през април.

Снимка: iStock

Говорейки през седмиците след срещата на ЕЦБ през април, редица от централните банкери потвърдиха, че намалението на лихвите на 6 юни е почти „свършен факт“, но по-нататъшната лихвена политика остава несигурна, като се има предвид нестабилността на инфлацията и възможното забавяне във времето на първото понижение на лихвите от Федералния резерв на САЩ.

Според редица от членовете на ЕЦБ обаче понижението през юни няма да бъде единствено, дори ако времето за по-нататъшните ходове не трябва да бъде предварително определено, за да се даде гъвкавост на централните банкери в случай на резки промени в икономическите условия.

ОЩЕ: Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

„Рискът от подценяване на инфлационната цел, който в крайна сметка да наложи да се плати твърде висока цена от гледна точка на намаляващата икономическа активност, сега се разглежда като поне толкова висок, колкото рискът от понижаване на лихвите прекалено рано и надвишаване на целта за инфлацията в средносрочен план“, посочи ЕЦБ.

Членовете на ЕЦБ „изразиха нарастваща увереност“ в прогнозите за инфлацията, тъй като очаквания останаха добре закотвени. Въпреки това те също се съгласиха, че трябва да изчакат до юни за допълнителни доказателства, свързани с инфлационните перспективи, включително „подновени рискове за инфлацията, породени от възможна ескалация на геополитическото напрежение“.

Снимка: iStock

Сега пазарите прогнозират до три намаления на лихвените проценти до края на годината, или две след юни, най-вероятно през септември и декември, когато ЕЦБ също публикува нови икономически прогнози.

Инфлацията в еврозоната се задържа стабилно на 2,4% миналия месец и се очаква да се задържи около това ниво през останалата част от годината, преди да се върне обратно към целта на ЕЦБ от 2% през 2025 г.

ОЩЕ: Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

Политиците подчертаха в целия отчет, че входящите данни продължават да потвърждават собствените прогнози на банката, което повишава доверието на ЕЦБ в качеството на прогнозите след няколко неравни години, когато цифрите бяха далеч от целта.

Въпреки че ЕЦБ публично декларира, че политиката не зависи от действията на Фед, решенията, взети от най-голямата централна банка в света, оказват влияние върху условията за финансиране по целия свят, като ограничава свободата на ЕЦБ, тъй като разширяващата се разлика в лихвите отслабва еврото и повишава внесената инфлация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ обяви колко активи се управляват от инвестиционни фондове

Джентилони каза ще има ли компромис за България да приеме еврото от 1 януари

Предупреждение от ЕЦБ: Не трябва да се прибързва с намаляването на лихвите след юни

Прогноза от БАН: Приемането на еврото ще се отложи за след 2025 г.

Чуждите инвестиции нарастват, но с близо милиард по-малко от 2023 г.

Колко е средната пенсия през април?

Директорът на НАП: Събрахме два милиона за два дни

Социалното министерство ще предложи промени при пенсионното осигуряване

Петя Димитрова беше преизбрана за председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България

Мегаполис регистрира най-бързия растеж на милионерите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси