Фалитите в България почнаха да се увеличават

11533
Фалитите в България почнаха да се увеличават
Снимка: БГНЕС

Българският бизнес отново се изправя пред червена лампичка - увеличават се компаниите в несъстоятелност. Това показва анализът на "Кофас" (Coface) за 2018 година.

Новината е доста лоша заради предишната тенденция - 5 години поред броят на круширалите фирми у нас намаляваше. Сега България е на второ място по този показател сред държавите от Централна и Източна Европа - с 16% ръст. За щастие сме далеч от първенеца Хърватия, където ръстът е 42%, но там има конкретна причина - фалита на "Агрокор" (Agrokor), който повлече след себе си редица други компании.

Приключение с еднопосочен билет или повече оборот за България

Приключение с еднопосочен билет. В такова се превърна пътуването на стотици хиляди британци, ползвали услугите на фалиралата британска ...

Въпреки двуцифрения ръст, в абсолютна стойност броят на фалиралите компании не е голям – 360, което е едва 0,09% от всички, опериращи в страната, но въпреки това е почти по 1 компания на ден. Специалистите на "Кофас" коментират, че основните причини за ръста на несъстоятелността са свързани с фалита на няколко ключови дружества, както и с по-висока задлъжнялост, увеличаването на цената на труда, цикличността на икономиката, а също и с индивидуален фактор като недостатъчно добър мениджмънт.

Още по-лошо - негативна тенденция на ръст на несъстоятелността у нас се отчита и през тази година. До момента 208 фирми в страната са обявили неплатежоспособност, а 255 са влезли в процедура по фалит. Делът им е нараснал с над 20% в сравнение с миналата година. А анализ на финансовите отчети на 395 000 български компании показва, че за 83 000 от тях (21%) има висок риск от изпадане в неплатежоспособност. Делът на тези компании е нараснал с 19% в сравнение с предната година. Застрашените фирми са основно от секторите на търговията на дребно и едро, операциите с недвижими имоти, хотелиерството и ресторантьорството и транспорта.

Най-големият фалит е този на "Texнoлoгичeн цeнтъp инcтитyт пo миĸpoeлeĸтpoниĸa" /TЦ-ИME/. Това е фирмата, която се сочи за една от основните "касички" на банкера Цветан Василев в структурата на КТБ. На второ място е Great Wall. Компанията на Гриша Ганчев затвори завода в Баховица през 2017 година и бе преименувана на "Ceлeĸт мoтopc къмпaни". Тогава молбата за откриване на производство по несъстоятелност бе подадена "с цел запазване на дружеството, интересите му и интересите на други негови кредитори и по препоръка на юридическия екип на "Литекс моторс". Поводът е, че на 17 февруари КТБ е подала втора поред искова претенция към "Литекс моторс" за малко над 57 млн. лв., припомня в. "Сега".

Иначе, ситуацията с несъстоятелността в целия регион на Централна и Източна Европа е сравнително благоприятна. По-голямата част от държавите регистрират спад на процедурите по несъстоятелност – това са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Русия, Словакия, Словения и Украйна, а едва четири отбелязват увеличение – България, Хърватия, Полша и Сърбия. Картината е пъстра - от намаление на несъстоятелността в Украйна с 35,2%, през лек спад с 0,2% в Латвия до скок от 42,3% в Хърватия.

България е сред първенците в ЦИЕ по спад на фалитите на фирми

България е една от само пет държави в Централна и Източна Европа, в които фалитите на фирми са намалели през 2017 г. Общо 311 компании...

През миналата година бизнесът в региона се изправи пред различни предизвикателства, които се отразиха върху ликвидността му. Повечето икономики от ЦИЕ са силно отворени, като износът на стоки и услуги представлява значителна част от БВП. Търговската война, неясният процес на излизане на Великобритания от Европейския съюз, но най-вече по-слабият икономически ръст в еврозоната допринесоха за една по-мрачна перспектива за износителите от ЦИЕ. В региона все още се наблюдава сериозно увеличение на заплатите на служителите, което не се отразява от съответния растеж на производителността. Все по-голям брой компании отчитат недостиг на работна ръка през последните години и това се превърна в най-съществената бариера на текущите бизнес операции на дружествата, ограничавайки също възможното разширяване. Изправени пред различни предизвикателства, някои компании не са в състояние да извършват плащания навреме.

Икономическата картина

След леко забавяне на растежа на БВП до 3,2% се очаква растежът на България да се стабилизира на 3,4% през 2019 г. Както и в миналото, вътрешното търсене остава водещ двигател на растежа – дори и нараства по-малко енергично, отколкото през 2018 г. Исторически ниският процент на безработица (4,8% през декември 2018 г. и спад през 2019 г.) и увеличението с 10% на минималната работна заплата през 2019 г., също имат положително въздействие.

Ръстът на БВП в Централна и Източна Европа се забави, но остана на стабилни нива през 2018 г., като все пак се очаква и по-нататъшното му забавяне. В действителност, по-слабият темп на растеж на БВП, очакван в региона, ще се дължи най-вече на въздействието на по-бавното външно търсене. Предвижда се средният растеж в страните от Централна и Източна Европа да достигне 3,6% през 2019 г. и 3,2% през 2020 г. От друга страна, според прогнозата на "Кофас", се очаква темпът на растеж на България да се стабилизира на 3,4%.

Неизплатени заплати за 8 млрд. лева само от януари до април

Над 8 млрд. лева неизплатени заплати, според инспекцията по труда, и то само за първите 4 месеца на годината. Задействана е процедура п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Станаха ясни международните лектори на ФАРА'24

КЕВР подхвана "Топлофикация София" заради нарушения на Закона за енергетиката

Над 500 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации

Поскъпването на тока за бита няма да е с 30%, увери енергийният министър

"Булгаргаз" ще съди "Газпром" за стотици милиони заради едностранното спиране на доставките

Всеки трети служител би напуснал, ако не получи увеличение на заплатата скоро

Служебното правителство ускорява проектите за АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор

Предварително онлайн одобрение на ипотечен кредит е новата дигитална услуга на ОББ

България е втора по понижение на парниковите емисии в ЕС

ЕК с нова икономическа прогноза за България: Близо ли сме до еврозоната?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com