Нова подигравка към хората с увреждания - резултат в числа

3875
Нова подигравка към хората с увреждания - резултат в числа
Снимка: iStock/Guliver

Очаквано хората в повечето общини у нас останаха излъгани от програмата за достъпна среда и лична мобилност, по която социалното министерство обещаваше между 10 000 и 100 000 лв. за поставяне на рампа и асансьор в жилището на хора в инвалидни колички. За нея има отпуснати от бюджета 1.7 млн. лв., но ведомството на Бисер Петков постави невъзможно кратък срок на нуждаещите се и на практика обрече на провал програмата. Решението му бе особено скандално, като се има предвид, че то подложи на тормоз и допълнителни разходи хора със затруднена мобилност и ниски доходи, за които и без това обикалянето на институции е ходене по мъките, коментира в. "Сега".

Според написаното от медията, само 55 души в цялата страна са успели да подадат в срок проектни предложения. Половината от тези предложения са в Бургас (30), като данните са на социалното министерство. 208 души са получили от местните социални служби писма за подкрепа, като от тях 188 са за преустройство на жилищната среда. 133 от кандидатите обаче са се спънали в изискванията и не са успели да стигнат до проектно предложение. За лична мобилност са успели да кандидатстват едва 7 души.

Предложение - сдружения да вземат до 100 000 лв. за проекти за хора с увреждания

Ако си юридическо лице, по точно сдружение, и си регистриран по определен начин, ще можеш да кандидатстваш с проекти за финансиране от ...

По новата национална програма хора с мобилни затруднения могат да кандидатстват по две направления - за достъпност на жилищните сгради (изграждане на рампи и асансьори) и за осигуряване на лична мобилност чрез приспособяване на лек автомобил и придобиване на шофьорска книжка. Въпреки че се финансира от бюджет 2019 г., проектът на програмата бе готов едва в средата на годината, а кандидатстването бе отворено в края на август със срок за подаване на документи до 30 септември. Така за 40 дни потенциалните бенефициенти трябваше да се разходят до социалната служба за писмо за подкрепа, да намерят проектант, който да им изготви инвестиционен проект, да получат разрешително за строеж от общината, да направят и количествено-стойностна сметка и с още куп документи да подадат всичко това в социалното министерство.

В община Габрово не е постъпило нито едно искане за съдействие при изготвянето на проектно предложение, не е издадено и нито едно разрешително за строеж. Община Гоце Делчев също отбеляза катастрофални резултати - нито едно подадено проектно предложение при около 50 души в безпомощно състояние, ако се вземе предвид броят на кандидатствалите за асистентска подкрепа. С едно одобрено проектно предложение, получило виза за изграждане на рампа, отчете края на кампанията община Враца. Към главния архитект на общината са отправени две запитвания, но хората не са стигнали до финалната права. Има и 1 запитване по компонент 2.

От социалното министерство обясниха още при старта на програмата, че кратките срокове са съобразени с редица дейности като оценяване на проектните предложения, класиране и т.н. Срокът всичко да бъде изпълнено е само 2 месеца - до края на ноември, когато трябва да се сключат договорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com