Да възкресим мъртвец!

13535
Да възкресим мъртвец!

Да бъде върнат умрял човек към живот е по-скоро сюжет от митологията, религиозните вярвания, фантастичните филми и романи. Тази идея обаче съвсем не е чужда и на науката.

Оказва се, че ако Мумията от едноименния филм беше използвал съвременни технически средства, а не заклинания от Книгата на мъртвите, щеше да върне безпроблемно Анак Су Намун към живот.

Почина един от легендарните блусари - Меджик Слим

Слим е продал над 30 албума след издаването на дебютния му диск Born On a Bad Sign през 1977 г., съобщава БГНЕС. "Вероятно няма друг бл...

За случването на това „чудо“ обаче трябва да бъде спазено едно единствено изискване – процесът по възкресяване да стартира в рамките на първите 24 часа след смъртта.

Може да звучи фантастично и дори малко зловещо, но изпълняването на подобна „процедура“ е напълно реална. Всичко зависи от правилното използване на техническите средства, коментират лекарите. „Постиженията на науката скоро ще позволят връщането към живот 12 или дори 24 часа след смъртта“, коментира Сема Парниа, лекар по интензивна терапия. И допълва – ако прогресът в тази област се движи със същото темпо, това невероятно на пръв поглед достижение ще стане обичайна интервенция за реанимационните сектори в развитите страни, пише  CNews.ru.

Как е възможно това, вероятно ще се запитате вие.

Учените и медиците поясняват – при правилна реанимация клетките на главния мозък са способни да останат живи в продължение на няколко часа, дори цялото тяло да е напълно нежизнеспособно.

Те биха могли да продължат да живеят при спряло сърце, неработещи бели дробове и други жизненоважни органи. Уврежданията на мозъка започват да се случват 5 минути след смъртта, ако реаниматорите не предприемат никакви мерки или не разполагат с необходимите технически средства.

Индия въвежда смъртно наказание за изнасилване

Индийският президент Пранаб Мукерджи одобри по-строги наказания за изнасилване, включително смърт, ако престъплението доведе до фатал...

Има и друга съществена „подробност“, съпътстваща връщането на човек към живот. Повечето от уврежданията на главния мозък след реанимация настъпват не в рамките на първите няколко минути след „смъртта“, а в течение на от няколко до 72 часа след процедурата по реанимиране, когато пациентът вече се счита за окончателно спасен.

Съвременните методи за реанимация изискват охлаждане на тялото до температура между 32 и 34 градуса по Целзий. При тази температура пациентите може да останат в продължение на приблизително 24 часа. Изстудяването на тялото има множество положителни ефекти.

Преди всичко охлаждането намалява потребността на мозъка от кислород и предотвратява образуването на опасни химически вщества, като водороден прекис, например.

Всичко това забавя процеса на клетъчна смърт и драстично увеличава шансовете за оцеляване на пациента, коментират специалистите.

Редактор: Анна Маринова

8-месечно бебе е починало тази сутрин в с. Голям Извор

8-месечно бебе е починало тази сутрин в дома си в самуилското село Голям Извор, съобщиха от ОД на МВР - Разград. Сигнал за случилото с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com