Извънредното положение ще свърши - но решението за края е в сферата на психологията и пропагандата

10206
Извънредното положение ще свърши - но решението за края е в сферата на психологията и пропагандата
Снимка: БГНЕС

Извънредното положение се отменя от 13-ти май, а сериозна част от мерките му ще останат в сила, разпределяйки се по министерства, в които водещото ще бъде здравното. Това е в резюме и засега решението на кабинета. То, разбира се, включва много въпросителни, които тепърва ще се изясняват - най-вече колко дълго ще продължат да действат досегашните социални и икономически мерки, за които и да нямаме илюзии, че могат да запазят редица бизнеси и работници дълготрайно, могат да ги задържат да не нагълтат вода. Някои от тях. И за известно време. 

Осъществяването на този преход крие и една основна опасност: отменянето на дефиницията за "извънредно положение" да се използва за измиване на ръцете от държавата за голяма част от малката помощ, която полага и тя постепенно да се намали или дори спре, само защото определението за "извънредност" е приключило. Впрочем, въпреки всички критики към кабинета, едва ли той би бил прекалено безпардонен - не заради внезапно проявил се морал или отговорност, активиран от пандемията, колкото заради това, че общественият фокус никога не е бил толкова мощно спуснат върху действията му. 

Всичко това най-общо означава, че копнежите по т.нар. "завръщане към нормалния живот" могат да бъдат забравени. Животът няма да се върне към нормалността си, нито скоро, нито когато това стане, самите ние ще бъдем съвсем същите. За носталгията по славното минало има една-единствена възможност и тя е проста: ваксина. А за ваксината има също една-единствена възможност и тя пак е проста: няма да стане скоро, въобще. 

От промяната на кабинета и преход от "извънредно положение" към "редно", но с "извънредни мерки", обаче личи друга амбиция. И тя е най-вече психологическа. Борисов по-рано заяви, че фразата "извънредно положение" причинява прекалено голям стрес. Подобна бе и причината, дори изрично посочена, за сериозното редуциране на брифингите със заразени и понижаването на Мутафчийски от водещата му роля. Всъщност кабинетът от няколко дни влиза много повече в полето на психологията: в началото на пандемията му бе необходимо със свръхчестота да поддържа периодичните гласове на изолацията, докато сега му е необходимо тъкмо обратното - намаляване на оказвания стрес, за да може да мотивира хората за задвижване на спуканата икономическа гума и тя отново да почне да прави обороти. Нека всеки направи своя избор за поведението си оттук нататък - но обръщам внимание на лекотата, с която изведнъж стана ясно, че отношението към коронавируса е пряко свързано с добре познати положения от сферата на пропагандата. Те гласят: 1) Трябва ни изолация - 2) Трябва ни максимална пропаганда на страха - 3) Дайте ни генерал и му дайте брифинги по два пъти дневно. След това: 1) Трябва ни икономика 2) Трябва ни минимална пропаганда на страха 3) Свалете генерала и сложете брифингите един път седмично.

Как ще продължи вторият предстои да видим. Но от тази смяна на пропаганди човек би могъл да се замисли с колко много други неща е същото: а ако се замисли прекалено и в ущърб на собственото си добро настроение, би могъл да установи - с повечето.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com