Нещо се случва с мъжете в България

21763
Нещо се случва с мъжете в България

Някои смятат, че просто сега времената са такива - вълчи, тежки, агресивни. За други насилието не е нещо ексклузивно, защото хората са го проявявали винаги. Кой е прав не е особено важно. Защото е факт, че има нещо дълбоко нередно, ненормално и неработещо в начина, по който функционира обществото ни. А и вероятно света по принцип. Защото неразбираеми и страшни неща се случват навсякъде.

Има някаква причина в 21 век животът да е под съмнение като ценност. Има някаква причина заради едно пререкание да екзекутираш човек на улицата. Има някаква причина да превъртиш от нищото и да убиеш.

И е много важно да търсим тази причина (или тези причини), защото ако искаме да израстваме като общество, трябва да се лекуваме напреме. А е много явно, че имаме нужда от лечение.

Това са братята, които убиха 18-годишното момче във Враца

Областна дирекция на МВР съобщи, че е задържан и Иван Пламенов (на голямата снимка), който с брат си преби до смърт Теодор Йорданов във...

Това няма да е популярна гледна точка. Защото често не раздробяваме проблемите на съставните им части, а говорим "като цяло",  "по принцип". Не виждам обаче това да ни е помогнало с нещо.

Изненадващият въпрос е: Замисляли ли сте се защо в случаи като този във Враца, в който двама братя убиха момче заради скандал при пресичане на учицата, участват винаги мъже?

Колко пъти чухте новини като "След меле пред дискотека между жени, една беше убита", "Бой между жени шофьори заради неправилно изпреварване" или "Жена застреля мъжа си, а след това и дъщеря си"? Не си спомняте да сте чували, нали? Но побоища между "големи мъже" стават пред дискотеките всеки петък и събота в градове и села из цялата страна. А само преди дни погребаха в Пловдив семейство Сапунджиеви, чийто трагичен край беше решен от съпруга, който уби жена си и 5-годишната си дъщеря. Защото предстоял развод.

Тук не става въпрос за нищо сексистко, нищо феминистко, нищо дискриминаторско.

Нещо става с българските мъже.

Бездействието във Враца уби ученик, доброволец и боец по таекоундо

Простотията е повсеместна. Ние сме в публиката. Пълна морална деградация на нашето общество. Простотията е както духовна нищета, така и...

Такава вероятно е патриархалната ни и мачовска култура на възпитание на момчетата от малки. В резултат те порастват като хора, неспособни да се справят с емоциите си, хора, неспособни да преживяват и преодоляват травми, хора, неспособни да се овладяват в критични ситуации. В съзнанието им е закодирано, че силата е знак за мъжество, само че от силата до агресията стъпката е много малка. В съзнанието им е закодирано и че слабостта е срамна, а отстъплението и приемането на загубата са елементи на тази слабост.

Така по улиците в момента се разхождат безброй много мъже, на които им е достатъчно да чуят един клаксон на автомобил, за да скочат и извадят бокса. Достатъчно им е една лична загуба, с която да не могат да се справят, за да решат, че жена им ще е "или с мен, или с никой". Достатъчна им е депресията от безработицата, от безпаричието, от самотата, за да "превъртят" от нещо, наглед безобидно.

Да, жените също са склонни да проявяват агресия понякога. Преди седмица стана известна поредната майка, пребила учителка. Ако е убедена, че детето й е нападнато, една жена може да стане агресивна. Случва се и при други обстоятелства, но те са далеч по-редки.

Проблемът, за който упорито си затваряме очите е, че има нещо неработещо в начина, по който мъжете израстват. Факт е, че повечето престъпления се вършат именно от мъже. Не само у нас, в световен мащаб.

Обществото трябва да промени предразсъдъците и очакванията към мъжете, защото те са или непосилни, или неестествени.  Прекалено строго гледат патриархални общества като нашето на проявите на "слабост" от страна на мъжете. "Слабост", която на жените се прощава и те се научават да се справят с болките и травмите си.

Започна разследване на убийството след побой на 18-годишен във Враца

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Враца се провежда разследване за случая, при който, след нанесен побой от двама души в...

Затова противодействието е едно - всяка майка да помисли как възпитава сина си. Дали го насърчава да се справя с емоциите си, без да е лигльо, или го съветва да ги сдържа и така да ги преодолее? Защото животът често показва как при прекалено много сдържане следва взрив.

Мъжете не са по-силният пол. Те имат своите комплекси, страхове и несигурности така, както и жените. Само че на тях явно им е по-трудно и имат нужда от повече помощ.

Затова нека всички си дадем сметка колко по-отговорно е да възпитаваме правилно новото поколение мъже. Ако една майка не възпита правилно дъщеря си, тя най-много да стане кифла или не особено тежка като поведение. И дотук ще се ограничи обществената й опасност. Ако едно момче не е възпитано правилно обаче, утре то може да стане агресор, престъпник, убиец. У нас това се случва много лесно. Понакога се случва и на жени, но по-рядко.

Агресията няма пол, но когато определени тенденции са факт, е редно да се замислим над тях. За разлика от много други проблеми, този има решение. Въпросът е дали ще го вземем насериозно или ще го подминем с насмешка, изчаквайки следващия път, в който ще цъкаме с език как на някой "наглед нормален", му "изгорели бушоните" от едното нищо.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com