Неутрино от дълбините на Космоса "разказва" за произхода на Вселената

17566
Неутрино от дълбините на Космоса "разказва" за произхода на Вселената
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В продължение на десетилетия учените опитват да уловят неуловимото – частиците неутрино, при това родените не в недрата на Слънцето, а извън пределите на нашата Слънчева система. За целта те използват високочувствителни сензори. Изследователите вече могат да се похвалят с успех – с помощта на датчици, скрити в дебелия слой лед на Южния полюс, са получени ценни данни за неутрино, пристигнало на Земята от дълбините на космоса.

Изучаването на тези частици поставя началото на нова ера в астрономията, която позволява разкриването на тайните на най-странните и необичайни явления във Вселената.

Космическият телескоп "Гая" ще бъде изстрелян на 19 декември

Космическият апарат "Гая" (Gaia, Global Astrometric Interferometer for Astrophysics), чиято задача е да картографира милиард звезди за ...

Откритието е на учени от обсерваторията IceCube Neutrino Observatory.

„Регистрирането на неутрино с „неслънчев“ произход е нашето най-голямо постижение досега. Мисля, че това е едно от най-важните открития във физиката на елементарните частици, което ще определи развитието на тази област от науката за много години напред“, коментира Ули Катц, учен-физик от университета Erlangen-Nuremberg.

Обсерваторията IceCube се състои от множество фотодатчици – 5160 на брой, монтирани под формата на 86 вертикални линии и заемащи обем от около един кубичен километър. Тяхната чувствителност позволява регистрирането на миниатюрното излъчване на синя светлина, изпускано при сблъска на неутрино с молекулите на замразената вода.

Повечето частици неутрино, които „бомбардират“ Земята (милиарди неутрино пронизват един кубичен сантиметър пространство всяка секунда), се раждат в недрата на Слънцето. Малка част се появяват в атмосферата на нашата и други планети и още по-малка – пристига от дълбините на космоса.

Необичайна "сънливост" на Слънцето озадачава учените

Необичайната "сънливост" на Слънцето, което е в най-слабо активния си период от повече от век, предизвиква любопитството на учените, пр...

През последните няколко години обаче в обсерваторията IceCube са регистрирани 28 случая, свързани с високоенергийно неутрино, имащо не слънчев и не земен произход.

„Сега имаме доказателства за това, че сме успели да уловим неутрино, пристигащо иззад пределите на Слънчевата система. За съжаление случаите все още са твърде малко и недостатъчно, за да „нарисуваме картина на небето чрез неутрино“. Освен това малкото количество на регистрирани събития от този род все още не позволява да се определи произхода на тези частици, да разберем техния тип и да назовем техния „аромат“, разказва Натан Уайтхорн от университета Уисконсин-Мадисън.

Следващата крачка, която планират учените е, да определят източника, откъдето произлизат тези частици неутрино. За целта ще им помогнат данните от лабораторията IceCube и информацията, събрана по време на паралелно протичащ проект на подводната обсерватория KM3net, разположена в дълбините на Средиземно море.

Редактор: Анна Маринова

Спътниците Swarm тръгват на мисия в петък

Специалисти на Европейската космическа агенция подготвят пуска в космическото пространство на три спътника от серията Swarm. Сателитите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com