Оптимизмът на Европа и разпадащата се държава

13837
Оптимизмът на Европа и разпадащата се държава
Снимка: БГНЕС

Борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България все още не е достатъчно ефективна, заяви вчера (25 октомври) еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова.

Тя заяви още, че е "много оптимистична относно желанието на българските власти да се справят с организираната престъпност и с корупцията".

Откъде такъв оптимизъм, чудя се пък аз. С кое свое действие нашите управници показаха през последите години, че имат намерение да се справят с основния (според повечето хора) проблем у нас?

Една съдебна система има няколко параметъра, по които бива оценявана според критериите на Европейската комисия. Това са продължителност на съдебното производство, независимост, достъпност и леснота на използване. От тези няколко критерия независимостта е безспорно най-важният.

По този пункт само ще напомня, че наскоро проучване на Евробарометър показа, че България е единствената държава, където поне половината от онези, които са оценили съдебната като лоша, са посочили като причина "вмешателство на икономически или други специални интереси".

Цачева свиква заседание на Съвета за реформа в съдебната система

Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква извънредно заседание на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване...

Венецианската комисия пък в поредно писмо до страната ни настоява да има механизъм за ефективно разследване на главния прокурор.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа пък прие доклад, посветен на върховенството на закона. В документа беше натъртено, че Съветът е загрижен от опитите за политизиране на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на съдилищата у нас.

Да продължавам ли с примерите? Не? Е, трябва значи да има някаква грешка. Откъде идва оптимизмът на г-жа Йоурова, продължавам да се чудя.

Сигурно от това че преди няколко дни в правна комисия ГЕРБ, ДПС и Патриотите единодушно подкрепиха ретроградни промени в Закона за съдебната власт, които превръщат специализирания съд и прокуратура в извънредни и привилегировани, където с командироване и раздаване на бонуси ще стимулират послушни магистрати, които правораздават според очакванията? 

Или от това, че всеки втори законопроект на управляващите има за цел да препъне опитите на гражданите, които искат да се опънат на властта през съда?

Недосегаемите - ВСС не може да казва дали съдии отсъждат противоречиво

Комисията по професионална етика към съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) по никакъв начин не отговаря за законосъобразност...

Не, най-вероятно са законопроектите от другия вид. Тези, които съвсем явно целят да сплашат самия съд? Представяте ли си някои съдия у нас да отсъди против някой от обкръжението на ГЕРБ? Именно, точно това е целта.

Сплашването на съдиите – това е смисълът на забраната за "финансиране от чужбина" за специализации, пътувания, конференции и проекти на съдии. Посланието към съдиите е ясно: днес ще ви спрем кранчето. А утре....утре ще правим каквото си искаме.

След всичко това мога да си отговоря на въпроса, зададен по-горе. Не знам, наистина не знам откъде идва оптимизмът Ви, госпожо еврокомисар. 

Не знам, защото в държава, основана единствено и само върху плячкосване на обществени ресурси, скрити връзки и подчинение, не е възможно да съществува оптимизъм. Именно затова и нашата се разпада.

Автор: Ивайло Анев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com