Покрай съдебната реформа доубихме и самостоятелното мислене

4533
Покрай съдебната реформа доубихме и самостоятелното мислене

Голямата драма на демокрацията се прояви за пореден път вчера – колективната безотговорност за съдебната реформа.

Винаги е много лесно да се скриеш зад гърба на някого – свиркаш си, клатиш си краката и туй то. Това направиха стотици хрантутници в парламента – гласуваха както им казваше „големият началник“. Гласуваха, за да може да се фокусира властта в ръцете на един. Защото така им казаха. Така им наредиха. За толкова им стигат гладките мозъчета.

Лаф да става

"Топлофикация" издоява свои длъжници, като ги осъжда без те да разберат и им натрупва към сметката и хонорари за юристконсулти. Това за...

Дебатът за броя на депутатите отдавна върви в общественото пространство, но горчивата истина е следната – няма нужда от нито един от тях. Връх на срама е при обсъждане на промени в най-важния закон – Конституцията, да седи председател на комисия (Димитър Лазаров) и по въпроса с прозрачността на решенията на ВСС да подсказва съвсем не тихо на най-голямата парламентарна група: „Въздържал се гласуваме, въздържал се“.

Самостоятелното мислене в България не се толерира, особено в политиката. Самостоятелно може да мисли само големия шеф. Затова и обществото ни е болно – отделните единици в него не искат да поемат отговорност за решенията, с които животът им може да стане по-добър. Защото риск винаги има – така е на този свят, в друг може да е различно, не знам. Но тук и сега истинският, дълготрайният успех идва когато анализираш, решиш и си отстояваш решението. Другото са глупости.

Вчера, 9 декември, крушение претърпя самостоятелното мислене. За пореден път. И затова ми е ужасно тъжно. А Нова година идва. И пак ще си пожелаваме следващата да е по-добра. Но няма – защото управляващите ни не искат да поемат личната си отговорност. Защото ние като граждани не искаме да ги накараме да го сторят. Защото се уморихме смъртно и не ни пука. Само чакаме всичко да свърши – това не е живот.

Автор: Ивайло Ачев

Джипката гази

С пречиствателни станции и ВЕИ - това допринася България, за да не стане планетата Земя по-лошо за обитаване от хора място. Това казва ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com