Руският посланик застрелян в Анкара, атентат в Берлин - и какво от това?

13076
Руският посланик застрелян в Анкара, атентат в Берлин - и какво от това?
Снимка: Getty images/Guliver

Руският посланик в Турция беше застрелян по време на откриване на художествена изложба. Десетки загинаха при атака с камион на коледен базар в Берлин, която напомни за кошмар от Ница от 14 юли миналата година.

Коментар на редактора

Официално: Берлинските служби разглеждат инцидента в Берлин като терористичен акт

Непосредствено след случилото се снощи (19.12.) на столичния площад Брайтшайд в Берлин, където камион прегази 12 души на коледен базар,...

Общото между двете събития е кръвта. Но има прекалено, прекалено много различия, за да може и двата атентата да бъдат квалифицирани като чист "ислямски тероризъм".

Убийството на посланик Андрей Карлов беше извършено по изключително странен начин. Руски дипломат и то не какъв да е, а посланик, отива на неохранявано публично събитие в държава, в която атентатите почват да стават ежедневие – при това конкретно и срещу турските сили за сигурност. Карлов дори не е взел лична охрана – а това навява определени мисли.

Със сигурност това убийство в краткосрочен аспект обединява Анкара и Москва, а не ги дели, както стана при свалянето на руския бомбардировач над турско-сирийската граница преди година. И въпросът е в параметрите на сделката за Сирия. Защото там Турция и Русия са по принцип на коренно различни позиции. Днес, в Москва, ще има сериозни договорки и най-малкото ще бъдат по-твърдо разпределени зоните на влияние в Сирия – засега. А всички глупости как ще борим терора можете да си ги пропуснете край ушите – НЕ МОЖЕ да избиеш всички терористи или кандидат-терористи на света!

Точно заради очевидното неможене се случи и атентата в Берлин. Неможенето на ЕС да се заеме с решаване на проблема. Нежеланието на САЩ и Русия да го направят. Защото докато в Сирия, а и в Ирак, и в Афганистан, си има открита война, от там ще идват хора към "обетованата земя", към Европа. И няма как да ги спрем абсолютно всички – все ще минат през оградите и през проверките точно тези, които са тръгнали с идеята да сеят насилие. Затова и решението е хем ужасно просто, хем невъзможно сложно – мир в Сирия и не под режима на такива като Башар Асад. Но няма как – това би означавало преобръщане на цялата система на международните отношения, което се случва единствено във фантастични филмчета и сериалчета, в които храброто човечество се бори с поредната извънземна напаст.

Коментари: Война между Русия и Турция няма да има, търси се решение за Сирия

Спиралата на насилие според мен ще продължи. Такъв коментар за случилото се в Анкара направи главният директор на БНР и бивш генерален ...

При цялата тази кръв от 19 декември, най-ироничното е, че най-много жертви даде ... Русия! 53-ма души починаха в Иркутск от натравяне с козметичен продукт – пили го за алкохол. А трагичното е, че в Алепо измряха стотици хиляди заради "законния режим", който съсипа от бомбардировки най-беззащитните – цивилните. При това положение, ако си преживял подобен ужас, дали не би искал да гръмнеш я Владимир Путин, я Барак Обама, я Доналд Тръмп, я Ангела Меркел, я всичките накуп? И като не можеш, дали не би се задоволил с някой или някои, които можеш?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com