Убиецът на руския посланик в Турция: Не забравяйте Сирия! Който участва в тази тирания, ще си плати

6039
Убиецът на руския посланик в Турция: Не забравяйте Сирия! Който участва в тази тирания, ще си плати

Журналистът Майкъл Вайс публикува в Twitter профила си примерния превод на думите, казани от убиеца на руския посланик в Анкара Мевлют Мерт Алтънташ.

"Не забравяйте за Алепо! Не забравяйте Сирия! Няма да усетите сигурност, докато полята ни не бъдат в безопасност. Само смъртта ще ме изведе от тук. Всеки, който участва в тази тирания ще си плати!"

Русия налага вето върху изпращането на наблюдатели в Сирия

"Руската държава е готова да използва правото си на вето, за да блокира френската резолюция за изпращане на наблюдатели на ООН в Алепо,...

По-рано в Twitter акаунт, за който се предполага, че принадлежи на кюрдски активист, е публикувана снимка на извършителя на атентата срещу руския посланик в Турция Андрей Карлов. Съобщава се, че нападателят се казва Мевлют Мерт Алтънташ, роден през 1994 година и завършил полицейската школа в Измир, информира РИА Новости.

Турски източници заявиха, че убиецът на руския посланик е бил служител в полицията, пише РИА Новости. Според Reuters Мевлют Мерт Алтънташ е работил в полицията на Анкара допреди чистките след неуспешния преврат срещу Реджеп Ердоган.

Mirror съобщава, че нападателят е влязъл в галерията с полицейска карта. РИА Новости допълва, че той е бил част от охраната на галерията. Турското издание HaberTurk уточни, че нападателят е бил уволнен от полицията в рамките на разследване за опита за държавен преврат на 15 юли като участник в терористична организация.

Кметът на Голямата община Анкара Мелих Гьокчек заяви с категоричност, че зад убийството на руския посланик Андрей Карлов стои организацията ФЕТО на ислямския проповедник в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен, обвинен за опита за военен преврат от 15 юли, съобщи БГНЕС.

„Трябва да търсим едни и същи огнища както при инцидента със сваления руски бомбардировач (на 24 ноември м.г. във въздушното пространство на Сирия), така и в този случай. Точно както ФЕТО действа в Югоизточна Турция, така и тук е ясна целта да се провалят отношенията ни с Русия“, коментира Гьокчек пред изложбената зала, където бе разстрелян дипломатът.

Турция снабдява ИДИЛ с химически материали за боеприпаси

Химически заводи в Турция снабдяват терористите от Ислямска държава с материали, използвани за изготвянето на боеприпаси и взривове, со...

Следственият комитет на Русия образува наказателно дело във връзка с нападението на руския посланик в Турция, съобщи ТАСС. Делото е заведено съгласно чл. 360 от Наказателния кодекс на Руската Федерация: "Нападение срещу представител на чужда държава, който се ползва с държавна защита."

Припомняме, че тази вечер бе извършено покушение срещу руския посланик в Анкара Андрей Карлов. Дипломатът беше убит, когато излезе, за да произнесе реч на изложбата “Русия пред очите на турците“. Карлов не е имал собствена охрана за събитието. Когато руският посланик се качва на сцената за речта си, атентаторът се появява в гръб и хладнокръвно го застрелва.

Турските специални части моментално са обкръжили сградата на галерията в Анкара, където беше извършено покушението и полицията е започнала престрелка с нападателя. При престрелката той е бил убит.

Нападението стана ден преди турският външен министър Мевлют Чавушоглу да отиде в Москва за преговори със своите руски и ирански колеги.

За последен път руски посланик е убит на 30 януари 1829 г. в Техеран. Това е световноизвестният руски поет и дипломат Александър Грибоедов, припомня БГНЕС. За да потуши конфликтът, персийският шах изпраща богати дарове на руския император Николай Първи /1825-1855 г./, който по това време е най-силният европейски монарх. Сред тях е и прочутият алмаз "Шах".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com