Американското разузнаване е шпионирало телефонни разговори и в Норвегия

32938
Американското разузнаване е шпионирало телефонни разговори и в Норвегия
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Агенцията за национална сигурност на САЩ е шпионирала над 33 милиона телефонни обаждания в Норвегия само за един месец, съобщи норвежкият вестник "Дагбладет", позовавайки не са документи, предоставени от Едуард Сноудън, предаде БГНЕС.

Така Норвегия става шестата страна, в която е действала шпионската програма на агенцията след Германия, Франция, Испания, Бразилия и Индия, допълва изданието.

"Приятелите не трябва да се следят взаимно", заяви норвежкият премиер Ирна Солберг пред държавната телевизия NRK. "Разузнаването и сътрудничеството в разузнаването са легитимни, но то трябва да се основава на конкретни подозрения и заплахи", каза още норвежката премиерка и допълни, че страната й обсъжда въпроса със САЩ.

Агенцията за национална сигурност не е шпионирала самото съдържание на комуникациите, а метаданните – самоличността на говорещите и мястото и продължителността на обажданията. "Много тежко и, разбира се, неприемливо е, че съществуват програми за наблюдение на норвежките граждани с такъв мащаб", заяви Бьорен Ерик Тон, директор на агенцията за защита на данните Datatilsyn.

"Става дума за данни, които могат да кажат много неща за нас", каза още той пред телевизия NRK. Норвежките власти заявиха, че не са били в течение на програмата за наблюдение, а два от големите телекомуникационни компания, Теленор и Нетком съобщиха пред вестник "Дагбладет", че не са предоставяли достъп на Агенцията за национална сигурност.

"Що се отнася до дейността на разузнаването, не можем да коментираме индивидуални случаи", каза Марит Андерсен, говорителка на американското посолство в Осло. Според "Дагбладет" американското разузнаване е наблюдавало 33,2 милиона телефонни обаждания в периода между 10 декември 2012 и 8 януари 2013 г., но програмата може да е съществувала и преди този период.

Това представлява около 10% от всички телефонни разговори в Норвегия за един месец. Според "Дагбладет" това прави Норвегия с население от 5 милиона души в най-интензивно шпионираната страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка