САЩ с примамлива оферта към Иран, ако спре да доставя дронове на Русия

28902
САЩ с примамлива оферта към Иран, ако спре да доставя дронове на Русия
Снимка: Getty Images

САЩ настояват Иран да спре продажбата на дронове на Русия като част от по-широка сделка.

Вашингтон обещава, че ще облекчи санкциите спрямо Техеран, ако от Ислямската република преустановят доставките на безпилотни самолети "камикадзе", които Москва използва за поразяване на гражданска, енергийна и пристанищна инфраструктура в Украйна.

В сделката влиза и забрана за резервни части за дроновете по оста Иран - Русия, пише Financial Times, позовавайки се на ирански и американски официални лица. Белият дом и иранското външно министерство не са коментирали темата.

Припомняме, че вече има доказателства как Русия използва свои дронове, базирани на иранските "Шахед". Още от края на миналата година се появиха данни, че Москва и Техеран готвят общ завод за производство на безпилотни машини в Руската федерация. А британското разузнаване публикува сводка, според която Русия все още зависи технологично от Иран за производството на "Шахед"-и и вероятно основният трансфер на техника става през Каспийско море.

ОЩЕ: Русия разработва собствена версия на иранските дронове камикадзе

Иранската ядрена програма

Новината идва в момент, когато Вашингтон и Иран се опитват да намалят напрежението и да съживят по-широките преговори за иранската ядрена програма. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви във вторник, че би приветствал всички стъпки на Техеран за деескалация на "нарастващата ядрена заплаха".

ОЩЕ: САЩ: Иран е близо до изработването на ядрена бомба

Иран имаше възможност да се върне към международното ядрено споразумение, но се отказа, съобщи в началото на годината Блинкен. Преговорите за съживяване на ядреното споразумение от Виена от 2015 г. между Иран и Запада са в задънена улица от много месеци. Според дипломати Техеран е блокирал споразумението малко преди сключването му. Бруталното потушаване на протестите срещу режима в Ислямската република също е разклатило доверието в преговорите. ЕС осъди действията на иранския апарат за сигурност и наложи нови, строги санкции.

След като през 2018 г. САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран заради Доналд Тръмп, Техеран вече не спазваше договорените в сделката ограничения и отказваше достъп на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Понастоящем страната обогатява уран. Иран твърди, че ще използва ядрената си програма само за граждански цели.

Пускането на затворници

Тези дискусии се провеждат успоредно с преговорите по сделката за размяна на затворници от миналата седмица, посочва изданието. Иран позволи на четирима задържани американски граждани да преминат под домашен арест от затвора "Евин" в Техеран, докато петият вече беше под домашен арест.

Миналата седмица източници на Ройтерс съобщиха, че Иран може да освободи петима задържани американски граждани като част от сделката за размразяване на ирански средства в размер на 6 млрд. долара в Южна Корея.

ОЩЕ: Изкуственият интелект - новото оръжие в геополитиката, което Иран вече използва

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка