Гръцкият парламент разреши разследване срещу политиците, замесени в аферата с "Новартис"

1066
Гръцкият парламент разреши разследване срещу политиците, замесени в аферата с "Новартис"
Снимка: Getty Images/Guliver

След 20-часова маратонова сесия в ранните часове на днешния ден парламентът на Гърция даде зелена светлина за започването на разследване срещу 10-те политици, чиито имена бяха замесени в скандала със швейцарската фармацевтична компания „Новартис“, съобщава електронното издание Ekathimerini.

Сред разследваните политици са настоящият директор на Централната банка и бившият министър на финансите Янис Стурнарас, а също и Димитрис Аврамопулос, европейски комисар по миграцията и бивш министър на здравеопазването.

Гръцки министри съдят защитени свидетели, защото ги обвиняват в корупция

Двама бивши гръцки министри заведоха дела срещу защитени свидетели в случая с фармацевтичната компания Novartis. Бившият вицепремиер и...

Предстои създаването на парламентарна комисия, която поне в рамките на месец ще разследва всеки един от десетимата, уличени във взимането на подкупи от „Новартис“. След това ще бъде взето решение от парламента за свалянето на имунитета на депутатите, което ще позволи на Прокуратурата да предприеме разследване срещу тях.

Министър-председателят Алексис Ципрас обеща справедливост. „Няма да прикрием (скандала). Гръцкият народ трябва да научи кой е превърнал болката и болестта в средство за забогатяване", категоричен бе Ципрас.

Всички замесени политици яростно отречеха твърденията, като обвиниха правителството в политическа мотивация на обвиненията срещу тях. От "Новартис" на свой ред увериха, че си сътрудничат с гръцките власти.

Двама бивши премиери на Гърция и осем бивши министри се оказаха в центъра на големия фармацевтичен скандал. Сред замесените фигурират имената на бившия министър-председател Андонис Самарас и на директора на Централната банка Янис Стурнарас, а също и това на еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, предаде Фокус.

Следващият транш от спасителната програма за Гърция ще дойде след поне месец

Гърция е изпълнила на 99% условията за получаването на новия транш европейска макрофинансова помощ, но ще го получи най-рано в края на ...

Съгласно разпространената информация в периода от 2006 г. до 2015 г. швейцарският фармацевтичен гигант „Новартис" е давал подкупи на гръцки държавни служители с цел в местните болнични заведения да бъдат издавани по-голям брой рецепти, в които се предписват негови лекарства. Проведено е разследване срещу директора на филиала „Новартис" в Гърция.

По-рано европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че ще заведе съдебно дело във Върховния съд на Гърция, като настоя органът да разкрие защитените свидетели, които обвиниха него и други деветима политици във взимане на подкупи от фармацевтична компания „Новартис“, съобщава електронното издание New Europe.

Kогато през 2004 г. „Нова демокрация“ спечели парламентарните избори в Гърция, втората министерска длъжност на Аврамопулос бе на министър на здравеопазването и социалната солидарност – пост, който заемаше от 2006 г. до 2009 г. Анонимни свидетели обвиниха Аврамопулос в получаването на подкупи в замяна на закупуването на повече противогрипни ваксини от „Новартис“.

Европейският комисар по миграцията обаче отхвърли обвиненията, определяйки свидетелите срещу него като „псевдомъченици“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com