НА ЖИВОВойната в Украйна

Илхан Кючюк: Евросъюзът ще е пълноценен, само когато бъдат присъединени Западните Балкани към него

751

Лидерът на европейските либерали събра на кръгла маса в Брюксел еврокомисари, евродепутати, лидерите на либералните партии от Западните Балкани, дипломати и представители на гражданското общество, за да разговарят за евроинтеграцията и политиката за разширяване на ЕС.

„Силата на Европа е в обединението на държавите, които принадлежат географски и ценностно на ЕС. Страните от Западните Балкани заслужават да станат част от това цивилизационно пространство и ние, представителите на държавите-членки на ЕС не бива да стоим безучастно. Съюзът ще е пълноценен, само когато бъдат присъединени Западните Балкани към него“, заяви Кючюк при откриване на кръглата маса.

„Разширяването продължава да бъде най-добрата геополитическа инвестиция в мир и сигурност в Европа. Войната в Украйна отново ни показа колко е важно да се инвестира в интеграцията на Западните Балкани, но също така, че подобни публични изрази на подкрепа са по-важни от всякога, тъй като различни кампании, опитващи се да създадат разделения, напоследък бяха много силни. Основната цел на политиката по разширяването на ЕС е да обедини държавите в общ политически и икономически проект, който във времена на постоянни кризи и предизвикателства да бъде солидарен с всички.“, допълни Кючюк.

По думите на еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс, въпреки всички предизвикателства, пред които са изправени Западните Балкани, върховенството на закона остава в центъра на преговорите за присъединяване към ЕС. Той подчерта, че прилагането на препоръките на Венецианската комисия са ключови за успешното осъществяване на правна реформа в държавите от Западните Балкани.

Еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич изтъкна, че войната в Украйна е доказателство за това, че Западните Балкани могат да бъдат пълноправни членове на европейското семейство с хуманитарната и военна подкрепа, която са оказали на пострадалата страна.

По време на събитието се коментира и актуалното състояние на процеса на присъединяване, погледнато през призмата на войната в Украйна, където взеха участие и посланиците на държавите Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Северна Македония, Сърбия в ЕС.

ЕК предлага енергийна подкрепа от 1 млрд. евро за Западните Балкани

Имам удоволствието да съобщя, че Комисията ще предложи значителен пакет за енергийна подкрепа за Западните Балкани. Става въпрос за 1 м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

БСП решава как се явява на изборите...
МВнР: Управляващите в Северна...
МВнР: Властта в РСМ постъпи унизително...
Петър Стоянов: Изнасянето на...
Стефан Янев: Не виждам особен...
Гечев: Променяме стратегическия...
Спасовски отказал на Демерджиев...
Йотова: Северна Македония сама...
"Възраждане" се оплакаха, че...
Здравко Димитров за поисканата...
Кирил Добрев: Преди 26 години...
Бойко Борисов поиска оставката...

Последни новини