НА ЖИВОВойната в Украйна

Йотова: Северна Македония сама блокира членството си в ЕС

1565

„Република Северна Македония сама блокира членството си в Европейския съюз", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в село Илинденци, съобщиха от прессекретиариата на държавния глава. Думите на Йотова идват след днешното напрежение на граничен пункт "Деве баир", където българи бяха спирани на границата. Също така се появи информация за забранителни списъци за достъп до югозападната ни съседка. 

"България е непреклонна – докато не се изпълнят условията, заложени във френското предложение, няма да дадем зелена светлина за първата междуправителствена конференция, която ще отключи процеса на преговори. Той не може да започне, докато българите не бъдат записани в Конституцията на Северна Македония с ясна гаранция за спазване на човешките им права. Само тогава Република Северна Македония ще има място в ЕС", смята вицепрезидентът. ОЩЕ: Проф. Павлов: Спирането на българи на границата демаскира македонските власти

Тя отговори на въпрос за новото разпределение на депутатските мандати. Според нея то показва колко обезлюдява България. „Новото разпределение не трябва да бъде пореден повод за политическа конфронтация, а всички да се замислим за демографското състояние на страната. 22 месеца нестабилност в България не говорим за най-големия проблем – демографската криза. Не успяваме да върнем от чужбина активните българи, а скорошно проучване показва, че всеки четвърти би емигрирал. Това е страшна диагноза за държавата“, подчерта Йотова.

В село Илинденци, община Струмяни, вицепрезидентът беше гост на 30-ото издание на Празника на боговете на виното. „Най-трудолюбивите хора живеят по поречието на река Струма, затова и тук се ражда най-хубавото грозде“, обърна се Илияна Йотова към жителите и гостите на Илинденци. Тя пожела плодородна и здрава година, в която „заедно ще преминем през трудностите“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

НСТС подкрепи увеличаването...
Божидар Божанов иска дебат за...
Министърът на културата: Не може...
Марио Гаврилов: "Понеделник,...
Показаха как ще се прави видеонаблюдението...
ЕК с пилотен проект с България...
Радев: България не подкрепя и...
Радев призова за спешни реформи...
Неврокопският митрополит Серафим...
България иска повече помощ от...
Между 170 000 и 215 000 българи...
Манолова категорична, че „Левицата!”...

Последни новини