Комисия ще изяснява полицейското насилие на протестите, решиха депутатите след спорове и закачки с Тома Биков

2197
Комисия ще изяснява полицейското насилие на протестите, решиха депутатите след спорове и закачки с Тома Биков
Снимка: БГНЕС

Временна комисия ще изясни обстоятелствата около случаите на полицейско насилие по време на летните протести от миналата година, като ще започне проверка и на твърденията за подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Това решиха депутати по искане на ИБНИ.

По време на дебата депутатите от ГЕРБ влязоха в спор с всички останали.

"Полицията винаги е използвана за политически цели на тези, които искат чрез нея да бъдат във фокуса на обществото и да влязат в Народното събрание", скочи бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов от ГЕРБ.

Филип Станев от ИТН му отговори, че за пръв път чуваме бивш министър да каже, че полицията е използвана за политически цели.

Маринов призова изказването му да не се вади от контекста, защото "знаем как в едно шоу нещо извадено от контекста се налага като истина".

Маноил Манов от ГЕРБ обвини вносителите на предложението за създаването на комисията, че раздават присъди.

Остри сблъсъци в парламента за полицейското насилие на протестите, Младен Маринов не видял такова

„Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани, а видях бити полицаи“. Това заяви бившият министър на вътрешните ...

"Малко странно звучи да се бъркат две понятия като изсветляване на факти и обстоятелства и раздаване на присъди от парламентарната трибуна", обърна се той към Николай Хаджигенов от ИБНИ.

"Аз не видях бити протестиращи, а бити полицаи, а в тъмните векове ни връща служебното правителство", каза още Маринов.

Манов настоя комисията да провери и посегателствата срещу служители на МВР.

"Ако някой е извършил престъпление срещу протестиращите граждани, то никой от нас не трябва да забравя, че едни български граждани, изпълняващи служебните си задължения бяха подложени на опит за убийство, имаше опит да бъдат запалени, същите тези служители, които са охранявали колеги, те също са български граждани и това, че някои е издал някаква заповед, която може и да не ни харесва, не ги прави небългарски граждани", мотивира се той.

"Не бива да забравяме, че по време на тези протести лица с криминални прояви, се опитаха да влязат в политиката", добави Христо Терзийски, последният МВР шеф в кабинета на Бойко Борисов.

Стоян Мирчев: Младен Маринов превърна българската полиция в репресиращ орган

Младен Маринов превърна българската полиция в репресиращ орган. Това каза депутатът от БСП Стоян Мирчев по време на дебата по създаване...

Борислав Сандов от ДБ заяви, че също е бил арестуван по време на протестите.

"За пръв път попаднах в ареста, а и в цялата килия бяхме само такива, свидетели сме на унизително отношение и това бяха действия продиктувани от заповеди на политическите ръководители по това време", коментира той.

Според Иван Иванов от БСП хората са омерзени, както българските граждани, така и служителите, които се използват по един или друг начин от началниците си.

Мая Манолова пък риторично попита в чий извратен мозък един протест може да бъде преведен като метеж, като държавен преврат.

"Има десетки примери за полицейско насилие, които бяха заметени. Като пример ще дам журналиста Димитър Кенаров, който беше пребит, докато си вършеше работата и прокуратурата не намери доказателства, за да започне разследване. Млади хора, образовани, грамотни, цветът на нацията беше в килиите на едно полицейско управление", настоя тя.

Депутати от Има такъв народ към Тома Биков: Нямаше ви на протестите, татко

“За пръв път в историята на българското Народно събрание, чуваме от бивш шеф (Младен Маринов) на Министерството на външните работ...

"Ако у вас имаше малко срам, щяхте да мълчите, истината за случилото се трябва да бъде осветена, а и виновните трябва да си получат заслуженото", обърна се към ГЕРБ председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

"Има една мисъл на Марк Твен, моят татко Тома Биков със сигурност я знае, той е интелигентен човек. Татко, искам да ти я кажа специално на теб, но не за теб. Ако мълчиш, някой може да реши, че си глупав, но когато си отвориш устата, може да потвърдиш тези съмнения”. С тези думи депутатът от "Има такъв народ" Филип Станев се обърна към колегата си от ГЕРБ Тома Биков.

Биков, видимо превъзбуден, заяви, че много от депутатите в залата са благодарение на протестите там, но не са присъствали на самите протести - даде за пример Тошко Йорданов и Трифонов от ИТН. Обвини и че Хаджигенов е адвокат на близки на Божков. Йорданов, от своя страна, му отвърна: “Татко, скъпи мой, мога да ти дам снимки и видеоматериали, че в тая зала има хора, които са били на протестите. Вас обаче ви, нямаше татко.”

Комисията, която сформираха депутатите, ще работи три месеца. В състава ѝ влязоха по двама депутати от всички ПГ.

Още подробности от дебатите прочетете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика