Лозан Панов: Недопустима е формата на общуване между законодателната и съдебната власт

3580
Лозан Панов: Недопустима е формата на общуване между законодателната и съдебната власт
Снимка: БГНЕС

Телефонните повиквания отдавна са заменили епистоларната форма на общуване между законодателната и съдебната власт. Това каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, предаде БГНЕС.

Панов присъства на днешното пленарно заседание, в което представи пред депутатите докладите за дейността на съдилищата за 2016 и 2017 г. Докладите трябваше да бъдат разгледани в зала още през миналата седмица, но точката беше отложена заради отсъствието на Панов, заради което част от депутатите го обвиниха в демонстриране на неуважение спрямо институции.

ЕК ще следи твърдения за политически натиск върху български върховен съдия

Европейската комисия ще проследи твърденията за упражняван политически натиск върху неназован съдия от българския Върховен касационен с...

От своя страна Лозан Панов правда отсъствието си с това, че е бил информиран в последния момент и то по телефона. „Да, институциите трябва да се уважават. Те трябва да се почитат най-вече за това, защото те дъхват живот на правото. В продължение на две години, тъй като днес ще представя и доклада за 2016 г., очаквам тази покана от Народното събрание. Миналата седмица получих обаждане по телефона, ден преди насроченото заседание. Отговорих писмено с надеждата, че ще бъда разбран правилно – формата ни на общуване не е допустима. Но вчера отново бях поканен по телефона за днешното заседание“, каза председателят на ВКС.

В края на доклада си той отправи и критики към депутатите по повод качеството на някои от законодателните промени, които се гласуват в зала. „Утре като граждани ще трябва да живеете по тези правила, които вие самите създавате“, подчерта Панов.

Като представител на ръководството на парламента Емил Христов подчерта, че законодателната власт се отнася с уважение към всички институции и спазва законите и собствения си правилник. „Вашето отношение, изказано към качеството на законите, приемани в Народното събрание – не е това мястото и начинът“, каза още Христов.

От данните в докладите в докладите стана ясно, че през 2016 г. броят на всички дела, разгледани в съдебната система, но без тези във ВКС, са 634 239, а за 2017 г. – 682 130. През 2016 г. 455 384 дела са приключили със съдебен акт по същество, а през 2017 г. тези актовете са 493 812. Прекратените производства през 2016 г. са 77 758, като за 2017 г. техният брой е 79 477 и в края на 2016 г. има 101 097 неприключили дела, а през 2017 г. броят им е 108 841.

Цацаров и Лозан Панов обединени за неизбежната отбрана

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да участва в работната група, която трябва да подготви промени в Наказателния кодекс (НК), с които с...

Броят на разглежданите дела от районните съдилища между двете поредни години се е увеличил с 13,36%.

17 623 дела са разгледали апелативните съдилища през 2016 г., като 13 994 са приключили със съдебен акт по същество, 815 производства са прекратени и 2 814 са неприключили. По отношение на военните съдилища справките сочат, че през 2016 г. и 2017 г. във военните съдилища са работили 17 съдии, които са разгледали съответно 858 производства през 2016 г. и 646 - през 2017 г.

Така изложени данните разкриват, че средната натовареност на районните съдилища в областните центрове през 2016 г. е 52.9 дела на месец, а за 2017 г. - 57,60 дела месец. За районните съдилища извън областните центрове, средната натовареност е съответно 37,47 дела месено на съдия за 2016 г. и 44, 34 дела месечно за 2017 г. На тази база най-натоварен е Софийският районен съд със средно 69,73 дела средно на месец за 2016 г. и 79,39 дела средно на месец за 2017 г.

Друг приоритет за обезпечаване на работа на съда е поставен върху осигуряването на подходящ сграден фонд и неговото управление. През 2016 г. и 2017 г. се търсят решения на въпроса за сградната обезпеченост на Районен съд – гр. Карлово, недостигът на съдийски кабинети в Съдебната палата в София, Апелативния съд - Велико Търново, Апелативен съд – Варна, Апелативен съд - Пловдив и окръжен съд – Габрово. От саниране и ремонтни дейности се нуждаят сградите на окръжен съд – Ловеч, окръжен съд – Плевен и окръжен съд – Кърджали.

Драмата във ВКС приключи, ясно е кой ще е новият заместник на Лозан Панов

Оставката на зам.-председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов беше приета от съдийската колегия към Висшия съдебен с...

През 2016 г. решените дела във Върховния касационен съд са 9 902 броя, а през 2017 г. броят им е 9 802.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика