Руски военни експерти недоумяват как така беше свален техен Ил-20

12568
Руски военни експерти недоумяват как така беше свален техен Ил-20
Снимка: Getty Images/Guliver

На 17 септември руски военен самолет Ил-20 бе свален от ПВО на сирийската армия. По-късно руските власти обявиха, че израелски изтребители F-16 са "ползвали" руския самолет, като прикритие. "Прикривайки се с руския самолет, израелските летци са го подложили на огъня на ПВО на Сирия", заявиха от министерство на отбраната на Русия.

"Израелските средства за управление на авиацията и пилотите на F-16 не са могли да не видят руския самолет, тъй като той се е приготвял за кацане от височина 5 км. Още повече те преднамерено са започнали провокацията", каза на 18 септември представителят на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков. Ето какви са коментарите на руски военни експерти за създалата се ситуация.

Путин: Верига от трагични обстоятелства доведе до свалянето на Ил-20

Президентът на Русия Владимир Путин заяви днес, че верига от трагични обстоятелства е довела до свалянето на руския военен самолет Ил-2...

"Трудно е да се каже как може да се случи това", коментира генерал-лейтенант Александр Горков , началник на зенитните ракетни войски на ВВС на руската федерация от 2000 по 2008 година.

"Тези изтребители са се пристроили към Ил-20, а после са се разпръснали, като са го оставили сам? Не си представям как може да стане това. Но трябва да се направят съответните изводи и да се забранят самостоятелните полети. Сега трябва да се лети с прикритие от изтребители", допълва още Горков за руското издание "Взгляд".

Бившият заместник началник на ВВС на Русия по въпросите на Обединената система на ПВО на страните от бившия съветски съюз Айтеч Бижев смята, че ситуацията се е развила по следния начин:

"Технически зенитно-ракетните комплекси са така устроени, че главата на самонасочване на ракетата хваща по-силния сигнал. При Ил-20 отразяващата повърхност е повече, отколкото при изтребителя. Ракетата улавя по-силния сигнал и отива към него."

Израел обвини Сирия, Иран и Хизбула за сваления руски самолет

Израел обвинява Сирия, Иран и Хизбула за сваления руски самолет Ил-20, който се разби в Средиземно море на 17 септември. При инцидента ...

Що се отнася до системата за разпознаване „свой-чужд” експертът допълва пред Интерфакс:

"Ако ВВС на Израел са извършвали опасни маневри край руския Ил-20, израелските самолети са отговаряли на сигнала „чужд” и средствата на ПВО са получавали сигнал за чужд. За ПВО на Сирия това е нарушаване на границата и дава право за откриване на огън."

Бившият началник на израелската специална служба „Натив” Яков Кедми нарече действията на израелските военни необмислени и непрофесионални:

"Умните хора не попадат в ситуации, от които после трябва да се измъкват. Самият факт на обстрела на обекти, намиращи се в близост до руски войски или бази е безотговорно и необмислено поведение, според мен. Каквито и цели да е имало там, те не оправдават този невнимателен обстрел."

Русия обвини Израел за сваления Ил-20

Руският военен самолет Ил-20 е бил свален от системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на Сирия, но Израел е отговорен за това. Русия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com