НА ЖИВОВойната в Украйна

Мирослав Иванов: Няма наченки да се формира правителство

1435

Ако „Продължаваме промяната“ или ДБ знаеше кода за машините, нямаше да имаме 73 депутати. Това заяви пред БНР Мирослав Иванов, който е депутат от "Продължаваме промяната“.  

"Господин Свиленски знае, че не е истина твърдението, че „Продължаваме промяната“ има кода за машините. Това е поредният пример за спекулиране с истината и създаване на внушения в българските избиратели. ГЕРБ, ДПС и БСП много често използват този похват. Те са свикнали да боравят с него", посочи Иванов.  

Машините са поръчани от правителството на Борисов, напомни той. Изборният процес е организират от ЦИК, която ПП няма представители. Мнозинството и към момента е на ГЕРБ, ДПС и БСП, каза Мирослав Иванов.

Той не е убеден в искреността на твърденията, че всички политически партии имат желание за провеждане на честен и прозрачен изборен процес. "При гласуване с машини има едва 10 хиляди невалидни бюлетини. Когато то е хартиено, нещата са различви. На последните редовни парламентарни избори, проведени през 2017 година, има 169 хиляди невалидни бюлетини, а на последните местни избори - 467 хиляди. Фактите показват, че машините гарантират по-висока представителност на вота на българския избирател. Те премахват възможността от човешки грешки", каза Мирослав Иванов. 

"Имплементирането на нови машини би се случило след местните избори. Колегите от ГЕРБ, ДПС и БСП ще се постараят да има хартиено гласуване по стария начин, за да могат да си осигурят местната власт. Тя развързва ръцете за всички машинации на място. Пари се дават, където има кметове на ГЕРБ. Асфалтират се улици, където живеят общински съветници от ГЕРБ. Парите идват от общинския кмет". 

Почти два месеца след изборите няма наченки да бъде сформирано правителство, посочи депутатът.

"Не виждаме усилия в тази насока от страна на първата политическа сила. Бързаше се да се сложи край на 47-то НС. В 48-то перспективите не са по-добри. Дори от президента не чуваме призиви за сформиране на правителство през последните седмици. Придвижва се само изборния кодекс". 

В ситуацията, в която никой не поемаше политическа отговорност в поска създаване на кабинет, решихме, че не може да стоим в това безвремие и заявихме, че сме готови на кабинет на малцинството, но с ясно посочени условия, обясни Иванов.

"Те са гаранция, че няма да има злоупотреба от страна на останалите формации. Ако фокусът не е насочен към нови избори, нищо не пречи да бъдат изтеглени промените в изборния кодекс и да се направи адекватно обществено обсъждане.

Още: Кирил Петков гледа "Шоуто на г-н Борисов"

Мирослав Иванов: Вратата за преговори с БСП все още е отворена

Вратата за преговори с БСП все още е отворена. Това заяви в "Още от деня" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Мирослав Иванов....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Донев: ЕК ни благодари за помощта...
Борисов скърби за жертвите след...
Корнелия Нинова обсъди с клуб...
НДСВ ще прескочи бариерата за...
Иван Шишков: Служебното правителство...
"Положението е 0:0 след дузпи":...
Демерджиев: Поисках Скопие да...
Карадайъ: ДПС сме съпричастни...
Политолог не изключва втори парламентарни...
Румен Христов: Бойко Борисов...
Военният министър се оплака от...
Доц. Александър Христов: Кютекът...

Последни новини