Немците с проект за плаващ соларен парк за 1 млрд. евро вписаха фирма у нас

5138
Немците с проект за плаващ соларен парк за 1 млрд. евро вписаха фирма у нас
Снимка: Министерство на икономиката

Немската компания „Профайн Енерджи ГмбХ“, която заяви публично намерение да инвестира 1 милиард евро в плаващи фотоволтаици в яз. "Огоста", е вписала фирма у нас и вече има съдружник.

Справка в Търговския регистър сочи, че новото дружество „Профайн Енерджи България“ ООД е регистрирано на 18-ти януари. То е с капитал 10 хиляди лева. Мажоритарен собственик със 75,1% е Profine Energy GmbH, а нейн съдружник с 24,9% дял е „Еневло“ ЕООД на 40-годишния Крум Василев, който е и управител на новата структура.

Припомняме, че за първи път на 7-ми ноември от Министерството на икономиката и индустрията обявиха, че са провеждани разговори с германската компания Profine Energy GmbH , която има интерес към инвестиция в размер на 1 млрд. евро в Северозападна България. Още: Окончателно отпадна разрешителното за строеж за соларни панели на покрива

Последва втора среща на 20-ти декемри, когато компанията официално потвърди своя интерес за мащабна инвестиция в изграждането на плаващ соларен парк в Северозападна България. В нея участваха министърът на икономиката Никола Стоянов, изпълнителният директор на ДКК Венцислав Димитров и управляващият директор на компанията д-р Петер Мросик.

Тогава бе подписан и протокол за намерение, който според министерството не поражда каквито и да било задължения за държавата. Намерението за инвестиция включва цялостен ремонт и възстановяване на стената на язовир Огоста и изграждане на плаваща соларна електроцентрала с капацитет в рамките на 500 ÷ 1500 mWp. Предвижданията са инвестицията да надхвърли 1 млрд. евро, а инвеститорът се ангажира да използва български изпълнители за реализацията на мащабния проект.

„Първоначалният анализ откроява като възможно решение за реализацията на подобен проект на язовирно съоръжение провеждането на публичен конкурс, в който всички желаещи ще могат да участват и ние не можем да се ангажираме с никакво предимство за която и да е компания“, подчерта тогава министър Стоянов. Още: Как да спестим електроенергия? Изгодно ли е да сложим фотоволтаична система? (ВИДЕО)

Той посочи, че подобен проект не е изграждан в България и гражданите трябва да бъдат запознати с всички аспекти по неговата реализация.

„Имаме голям интерес към инвестиции в областта на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници“, е цитиран да казва другият управляващ директор Маркус Вирт в сайта на тяхната компания.

„В момента е в процес на учредяване на дъщерно дружество на Profine Energy съгласно българското законодателство. Целта му е разработването и реализацията на мащабни фотоволтаични системи в България“, обясни д-р Петър Мросик. Целта на Profine Energy е да снабдява изцяло Profine Group и нейните клиенти с енергия от възобновяеми енергийни източници.

(Управляващите директори Маркус Вирт (четвъртият отляво) и д-р Петър Мросик (4-ти отдясно) обсъди инвестиционния проект на Profine Energy с министър-председателя Гълъб Донeв (3-ти отдясно) и министъра по икономиката Никола Стоянов (2-ри отдясно), както и други представители на българското правителство - сочи тяхното прессъобщение от 10-ти ноември)

Според тяхното прессъобщение министърът на промишлеността Никола Стоянов ги уверил в пълната подкрепа на държавата за ускоряване на административните процедури за реализиране на инвестиционния им проект. Той представил възможностите за подходящи насърчителни мерки, които компанията може да използва като инвеститор. 

Компанията Profine Energy GmbH от Waghäusel се рекламира като предоставяща услуги в областта на възобновяемите енергийни източници в Германия и чужбина. Това включва планиране на проекти, разработване, изграждане и експлоатация на фотоволтаични системи заедно с големи системи за съхранение на батерии и системи за регенеративно производство на енергия от вятър и биомаса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика