НА ЖИВОВойната в Украйна

Нинова иска президентът в НС и открито заседание за военната помощ за Украйна (ВИДЕО)

1590

Цял свят обявява какво оръжие дава за Украйна. Какво налага в България това да бъде закрито заседание. Едно единствено - да не разбере българският народ какво правят. Това е решение на тъмно. Ние настояваме заседанието да бъде открито, министърът на отбраната да разсекрети списъка на оръжията. Призовахме президентът като главнокомандващ да дойде и да присъства на това заседание",  обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в парламента. 

ОЩЕ: Ще дадем на Украйна топ 3 на желаните от нея оръжия, обеща министър

Според нея е шокиращо, че заседанието е закрито. "Украинската страна обяви публично какво иска. Министърът на отбраната отговори, че дава оръжие по този списък", добави тя. 

На въпрос дали планират други парламентарни действия, ако исканията на БСП не бъдат удовлетворени, тя отговори: "След малко ще видите", добави още Нинова. 

"Това, което се случва от сутринта в парламента, е абсолютно безпрецедентно и скандално. Без решение на председателски съвет, без обсъждане изобщо, разбираме в залата, че председателят на парламента внася извънредна точка гласуване на доклада на министъра на отбраната и договор за износ на оръжие за Украйна. По същество обаче едва ли това е най-важното решение, което трябва да вземе Народното събрание. Заради това решение отпаднаха много по-важни точки за български народ като доходи, гласуване на безплатни учебници, бюджетните закони, данъчните закони. Всички от колегите се кълнат, че най-важното нещо за България сега е да приемем бюджета и законите по Плана за възстановяване и устойчивост, но правят точно обратното", заяви още тя. 

Според нея това е пример за политическо лицемерие. 

По думите й ГЕРБ, "Демократична България", "Продължаваме промяната", "Български възход" и ДПС са оформили коалиция на войната. Лидерът на БСП обърна внимание, че "Възраждане" пък са излезли от зала и не са изразили никаква позиция. 

"По същество за нас този въпрос е заплаха за България за вземане страна на войната. Искаме мир и решаване на въпроса по дипломатически път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Димитър Ганев: Обединението...
Радев: Всички говорят за политическа...
Радев: България първа реагира...
Иван Демерджиев: Ще предложа...
Кристиян Шкварек: Да искаме да...
Донев: Честите избори да не притесняват...
Донев: България никога не е била...
Донев: ЕК ни благодари за помощта...
Борисов скърби за жертвите след...
Корнелия Нинова обсъди с клуб...
НДСВ ще прескочи бариерата за...
Иван Шишков: Служебното правителство...

Последни новини