Промяна в офертите за газ от "Турски поток" през България - вече има по-ниска цена

3480
Промяна в офертите за газ от "Турски поток" през България - вече има по-ниска цена
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавната компания "Булгартрансгаз" намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от "Турски поток", след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех. Това става ясно от публикуваните документи за вече обявената втора фаза, цитирани от в. "24 часа".

Резервацията е необходима за набиране на капитал - поне 2,76 млрд. лева, за да бъде подсигурено финансово строителството на новите тръби. Капацитетът им за транспортиране на газа от "Турски поток" на входа от Турция е 54,6 млн. куб. м на ден - това прави към 19,9 млрд. годишно. На изхода към Сърбия е 38 млн. куб. м на ден, което е над 12 млрд. куб. м за година. Обявени са 90% от него.

Александър Вучич: Сърбия е силно заинтересована от изграждането на газова връзка през България

В навечерието на посещението на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин в Сърбия, президентът на западната ни съседка даде ...

Българският газов оператор обяви на 21 декември 2018 г. първата фаза от теста за ангажиращите оферти. В рамките на прозореца за регистриране, който бе до 11 януари, е имало четирима кандидати, оферти с ангажимент обаче са подали трима.

В първата фаза обявената цена за резервиране на капацитет от газопровода на входа от Турция беше 322,44 лв. за мегаватчас на ден за година без ДДС. Предлаганият капацитет е 510 688 800 квтч на ден за година.

Датата, на която първият газ, трябва да влезе в тръбата от границата с Турция у нас, е 1 януари 2020 г., а срокът за резервиране на капацитет е 15 години.

На изхода към Сърбия, при Кирево - Зайчар, обявеният капацитет е разделен на два периода. В първия, от 1 октомври 2021 г., обявеният за продажба капацитет е 113 970 000 квтч на ден за година, а след тази дата - 355 680 000 квтч на ден за година. Референтната цена беше 542,97 лв. за мегаватчас без ДДС.

Теменужка Петкова: Скоро ще стане ясно дали втората тръба от "Турски поток" ще мине през България

"Скоро ще стане ясно дали втората тръба от „Турски поток“ ще мине през България или решението ще бъде друго. Не сме заложни...

Според съобщението на "Булгартрансгаз" обаче до момента няма успешно изпълнен икономически тест. Затова и условията се променят.

Новата референтна цена ва входа от Турция е 315,75 лв. за мегаватчас на ден за година, което е с 2,12% помалко от обявената при първата фаза. На изхода към Сърбия цената е свалена с 4,2% на 521,04 лв. за мегаватчас на ден за година. Увеличен е обаче срокът за резервиране на капацитета от 15 на 20 г. - максималният възможен според европейското законодателство. Това се прави, за да се гарантират постъпленията на пари, с които да се покрие изграждането на новите газопроводи.

Какво ще се строи, ако бъде успешен пазарният тест?

Нов газопровод от 11 км от българо-турската граница до компресорната станция "Странджа" заедно с газоизмервателна станция за търговско мерене. От "Странджа" до компресорната станция "Нова Провадия" инфраструктурата съществува, газопроводът е 155 км, той работи и в реверсивен режим.

EUObserver: Отново проверки за България, този път заради "Турски поток"

България е изправена пред нови проверки от страна на ЕС заради проекта за свързване на "Турски поток" с българската газопреносна систем...

Голямото строителство е от компресорна станция "Нова Провадия" до границата със Сърбия с изграждането на нов газопровод от 484 км по трасето на "Южен поток" и две нови компресорни станции - "Нова Провадия" и "Расово", която е на около 400 км от Провадия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика