Росен Христов: Занимаваме се с мерки, които да стабилизират пазара, а не със санкции

1206
Росен Христов: Занимаваме се с мерки, които да стабилизират пазара, а не със санкции
Снимка: БГНЕС

В България така или иначе предвиждахме мерки за намаляване на консумацията на ток. Това, което смятаме да направим, е да оптимизираме програмата, която е свързана с помагане за разликата в цените за тока, така че да обвържем тези помощи с резултатите, свързани точно с тези две направления — намаляване на консумацията общо, като по принцип е добре и за цялата икономика, и намаляване на разходите в пиковите часове. Това помага на енергийните компании да си балансират производството. Това каза по време на брифинг на Летище София служебният министър на енергетиката Росен Христов, предаде БГНЕС.

"Очакваме, че индустрията ще подкрепи мярката и ще се включи активно. За домакинствата не се предвиждали някакви задължителни мерки, но така или иначе всеки би трябвало да се старае да бъде по-икономичен и по-енергоефективен особено в период на криза", заяви Росен Христов.

Не се очаква да няма газ. Разбира се, че няма да има режим на тока, увери служебният енергиен министър

Продължаваме да работим по диверсификация. Дори сега имаме търгове за втечнен газ, днес ще обявим и търг за тръбен газ. Нашите прогнози...

Той подчерта, че МЕ се занимава с мерки, които да стабилизират пазара, а не със санкции. "Нас ни интересува стабилизиране на цените на газа общо и с намалелите количества за Европа, където в момента руският газ представлява около 10% от общия газ, който се консумира, това не би довело до съществено понижаване на цените, което нас ни интересува, затова и нашето предложение е мерките да са адекватни върху целия пазар и всичкия газ", обясни енергийният министър. Той е категоричен, че така ще може да се стабилизират цените.

"Много е важен какъв ще бъде таванът на цената и дали това ще е някакъв фиксиран таван, или по-скоро ще бъде някаква рамка, в която цените да се движат", каза Христов. По думите му това ще реши крайната ни позиция и дали подкрепяме подобни мерки. Той е категоричен, че голямото значение е в детайлите. "Чакаме сега Европейската комисия да подготви реалния пакет и тогава ще оценим нашата позиция", допълни министърът на енергетиката.

Европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон пристигна в България, за да присъства на церемонията в НДК утре по повод официалното въвеждане в експлоатация на интерконектора България-Гърция.

Европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон кацна на летището в София, тя обясни, че е тук по повод официалното въвеждане в експлоатация на интерконектора България-Гърция. Самсон заяви, че Руската федерация манипулира пазарите и не спазва сключените дългосрочни договори, което е довело до проблеми както за потребителите, така и за бизнеса. Еврокомисарят обаче подчерта, че същевременно с това е постигнат успех по отношение на диверсификацията на маршрутите, както и курса на доставките на природен газ.

Ами то отговорът беше изчакайте да помислим

Ами то отговорът беше изчакайте да помислим - така служебният енергиен министър Росен Христов коментира какво се случва с преговорите с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика