100 дни война: Какво постигнаха Русия и Украйна?

8803
100 дни война: Какво постигнаха Русия и Украйна?
Снимка: Getty Images

Днес, 3 юни, отбелязваме ден номер 100 от войната в Украйна. Дори президентът на Беларус Александър Лукашенко вече заяви, че бойните действия се проточиха, но руските власти продължават да твърдят, че всичко върви по план. 

За повече от три месеца Русия не успя да се закрепи в Киевска област, но завладя Херсонска и част от Запорожка областа. В средата на пролетта руските министри на отбраната и на външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров обявиха, че задачата на "втория етап" на "специалната операция" е победата за "битката за Донбас", но тя все още не е факт. През всички тези 100 дни Украйна не само отбраняваше територията си, но и извършваше и контранастъпления. 

Как преминаха първите 100 дни от войната и какви са прогнозите коментира военният експерт Михаил Самус за изданието "Медуза.ио"*.

Всичко е било планирано

В средата на 2016 година Русия завърши формирането на три нови армии - Първа танкова армия с щаб край Москва, 20-та армия край Воронеж и 8-ма армия в Новочеркаск. 8-ма армия се занимава точно със снабдяването и управлението на 1-ви и 2-ри армейски корпуси в окупирания Донбас. 

Въоръжените сили на Украйна имаха пълната информация, че Русия се подготвя за пълномащабно нападение. Сценарият за настъплението на Русия не беше тайна - информационната фаза, кибератаките, действието на силите за специални операции, авиационните удари и т.н.

Всички сили Русия събираше доста открито, така че Украйна се подготвяше за такъв развой на събитията, но мнозина смятаха че от военнополитическа, от геополитическа и икономическа гледна точка Путин и не е толкова глупав и неадекватен, за да нападне Украйна.

"В Украйна се провеждаха различни мероприятия по подготовката на въоръжените сили за възможна широкомащабна война. Беше формирана система за защита на страната съдържаща всички възможни компоненти. Освен това имахме нашите контакти със западните партньори за доставка на по-мощно оръжие. Но тогава в Украйна се доставяше основно оръжие с отбранителен характер. За съжаление не бяха доставени системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, независимо че през всичките тези години ние крещяхме, че за да не проведе Русия такава широкомащабна операция, това въоръжение е необходимо", коментира Самус. 

Колко ефективна е била руската подготовка

"Първоначалният план на Путин напълно се провали. Какъв беше замисълът на Кремъл? Аз го наричам "Афганистан-79" плюс "Чехословакия-68". За няколко часа в Киев влизат диверсионно-разузнавателни групи сили и специалните операции, паралелно на летището около Киев се приземяват десантчици, руските сили влизат в Киев, убиват или арестуват Зеленски и обкръжението му. На негово място слагат Янукович. Това не е шега. Янукович вече беше в Беларус със свитата си, която трябваше да състави правителство. Случва се нещо като връщане към януари 2014 година. Казва се, че Янукович е легитимният президент, в украинските градове навлизат руските войски, както в Чехословакия 68-ма година влезе руската гвардия", смята Самус.

Според руските служби, украинците трябвало да се отнесат неутрално или позитивно към подобен развой на събитията. Пета служба на ФСБ организира нови администрации силните преминават на страната на Русия и по този начин изобщо не трябваше да има война. Тоест руските войски изобщо не са се готвили за реална война.

Реално, нищо от планираното не се случи. 

5 млрд. долара за нищо: Подвела ли е Путин руската ФСБ за войната в Украйна?

Не е отчетено, че беше приет законът "За основите на националното съпротивление" в Украйна - беше създадена доброволна териториална отбрана. Това са доброволчески подразделения, които действат постоянно. Хората живеят нормален живот, но веднъж в месеца се събират на тренировки. Когато русите сили наближиха горите край Киев и започнаха да навлизат в града, се оказа, че там вече действат 20 000 въоръжени доброволци. Това беше шок за руското командване: "Как е възможно това?" 

Това, че руската армия не се е готвила за война показват много дългите ѝ логистични линии, простиращите се на стотици километри. Предните руски колони навлязоха на територията на Украйна и бяха унищожени, защото нямаха логистика. Явно са предполагали, че щом няма да има война, те спокойно ще влязат в Киев или другите градове и после след седмица ще организират логистиката, казва още експертът. 

Британското разузнаване: Русия ще поеме пълен контрол над Донбас до 2 седмици

Русия постига бавни тактически успехи в източния украински регион Донбас, като контролира над 90% от Луганска област. Силите на Москва ...

Бягството на руската армия през март от северната част на Украйна означаваше пълен крах на плана на Кремъл. Явно не се е доставяла реална разузнавателна информация или тя е била изкривявана. Тук вече руснаците трябва да разберат кой кого е лъгал.

После генералите на Путин обещаха, че ще оправят всичко и сега ще унищожат украинската армия в Донбас, а после ще се върнат в Киев, на север, към центъра и т.н. Това няма да се случи. За 100 дни руската армия се хвали с това, че е завзела Попасная. Това е добър резултат, но не е стратегически успех. С тези темпове войната може да продължи десетки години.

Какви промени се случиха в украинската военна стратегия през тези 100 дни

От 2016 година украинското командване разбираше, че настъплението ще се води от 6-7 направления. Единственият проблем беше, че не предвидиха концентрацията на сили на юг (Херсон). 

В морско направление има някои особености. Унищожаването на крайцера "Москва" промени много ситуацията в Черно море. За първи път от Втората световна война насам руският флот загуби пълното доминиране в региона. Украйна има не само ракети "Нептун", но и "Харпун", които са с обсег 200 км. Това са нови усещания за руските моряци.

Смятам, че войната по море трябва да бъде приключена с пълното унищожение на Черноморския флот и демилитаризация на Крим. Това е категорично. Украйна не може повече да търпи Черноморския флот в Черно море, това е дестабилизиращ фактор за целия регион - това е задачата сега пред ВМС на Украйна, каза Самус. 

Три месеца война в Украйна: Започва ли решаващата фаза на конфликта?

Войната в Украйна вече навлиза в четвърти месец на бойни действия. Хиляди са убити, стотици са напуснали страната, а краят на военните ...

Битката за Донбас

Русия започна т.нар. битка за Донбас с големи планове - настъпление от север от Харков, от юг на нивото на Запорожието със среща в град Днепър. Вероятно са обещали на Путин, че за 9 май Донбас ще бъде превзет и руските войски отново ще тръгнат към Киев и Одеса, но към 9 май нямаше постигнати успехи. 

Когато стана ясно, че голямата битка за Донбас няма да се получи, беше решено да бъде постигната поне политическата цел - да се превземат Северодонецк и Лисичанск, за да се обяви ЛНР (Луганска народна република) за независима, а Русия да каже, че е постигнала целите си. 

Сега Русия е концентрирала около 25 батальонни тактически групи, които се опитват да пробият отбраната на въоръжените сили на Украйна. Украинските войски постепенно отстъпват, без да допускат обкръжение. Те разбират, че завземането на Северодонецк не променя нищо нито за руската, нито за украинската армия. Там има само политически задачи. За решаването на тези политически задачи руската армия сега изразходва огромни ресурси. 

"Смятам, че тези задачи ще бъдат трудно изпълнени, защото боеспособната техника е на привършване. Сега Русия прибягва до използването на танкове Т-62, които са стояли 30 години на съхранение.", посочи Самус.

За украинската армия отбраната на Северодонецк е неизгодна, но ако отстъпи към Лисичанск, ще има по-изгодни тактически условия (бел. ред. - градът е разположен на по-висока позиция, отделно има естествена защита от река Сиверски Донец /КАРТА/). 

Два месеца война в Украйна: Най-важното дотук

Войната в Украйна вече навлиза в трети месец на бойни действия. Към момента не се вижда край на сраженията, в които загинаха хиляди, м...

Съветската техника постепенно губи ресурса си, паралелно с бойните действия ние напълно преминаваме на натовска артилерия - американска, френска, полска, чешка, словашка. Натовската артилерия е на по-различно ниво от съветската. Обсегът и точността са автоматизирани, а и бързината на използване е по-голяма.

Проблемът на руската страна е в това, че операцията се проточи и вече има недостиг на техника и специалисти. Явно имат проблеми и с добре подготвените пилоти

Отмина ли пикът на подкрепата за Украйна от страна на САЩ и европейските държави?

Сега военната икономика на САЩ е военната икономика на Украйна, след като беше подписан т.нар. ленд лийз и влезе в сила пакет за оказване на помощ в размер на 40 млрд. долара. Това е главният ни помощник от гледна точка на военната икономика. 

САЩ като лидери в този процес създадоха т.нар. Рамщайнска коалиция, която вече проведе две заседания. Нейната задача е да координира помощта за Украйна, за да няма хаос. Представете си, че всяка от 40-те страни поотделно реши да изпрати 18 артилерийски системи, по един самолет... това от гледна точка на материалното осигуряване ще доведе до хаос. 

Схемата е следната - ако някой все още има съветска техника, тя може да се предаде на Украйна, а в замяна САЩ да доставят своя техника, за да не пострада бойната готовност на съответната страна. 

Клането в Буча, клането в Украйна: Светът води битка за истината с Русия

Изминалата седмица премина под шокиращите свидетелства за убийства на цивилни в Буча и други градове край Киев. Те станаха известни сле...

"Затова общо погледнато западната помощ започва да набира сили. Вече се очакват доставки на ракетни системи със залпов огън MLRS М270, HIMARS. Винаги има претенции за скоростта на доставките, но всяка страна има своето ниво на бюрокрация. Ако преди три месеца някои беше казал, че ще ни доставят  HIMARS или противокорабни ракети, нямаше да повярвам", коментира още военният анализатор.

Германия е упреквана в недостатъчна помощ, но аз не бих настоявал. Армията е със старо въоръжение от времето на Студената война. Германия може да помогне на Украйна с финанси или ресурси. 

Украйна има своята задача - деокупацията на територията си, да победи Русия. Другите страни имат своите задачи. Ако погледнем към големия бизнес в Германия - той се намира в шоково състояние. Случва се пълното унищожаване на труда на хората, които 50 години са създавали система на отношения, в това число и газовото сътрудничество със СССР и с Русия. Скъпият Владимир Путин реши да унищожи всичко това. Германската олигархия е в шок - техният весел и богат живот с големи печалби приключи. Германската енергийна система де факто се базираше на руския газ и нефт, а сега този компонент ще изчезне и ще трябва да се премине на алтернативни видове енергия. 

Шокът на европейския елит е много забележим, когато Макрон постоянно се свързва с Путин. Той някак трябва да спаси френския бизнес, който е в големи обеми в Русия. Французите са вложили там пари и разбират, че тези пари сега са изгубени. 

Така за западния едър бизнес настават много тежки времена. И понеже Путин не възнамерява да отстъпи, се налага да се окаже натиск върху украинците и да им кажем: "Хайде, съгласете се на нещо. Дайте да подпишем нещо. Да, малко ваша територия, ваши интереси... но ние ще платим. Най-важното е да не се унищожи всичко, които сме постигнали."

Но Украйна не може да се съгласи на това. Ако през  2014-2016 г. Украйна направи някои отстъпки при подписването на Минските споразумения и все още водеше преговори с Кремъл, то сега това е невъзможно. След всичко, което руските войници направиха в Украйна... тези масови убийства... 

Половин месец война: Отношенията между Русия и света се нажежават с всеки изминал ден

Нахлуването на Русия в Украйна продължава вече трета седмица. Основните градски центрове продължават да бъдат полета на яростни сражени...

Украинците не могат да си позволят да отстъпят. Трябва да освободим териториите си и да нямаме никаква работа с Русия. Вероятно ще бъде подписан някакъв договор, но не сега. Всички опити на западните приятели са ясни. Те не искат да въвеждат ембарго върху петрола и газа, но нямаше как, защото руската агресия и военните престъпления продължават.

Съществуват бизнес интереси, но съществуват и общочовешки ценности. За Европа е много важно да се запази тази основа. Ценността на демокрацията не е в парите, а във верността към свободата на словото, равенството на хората. Колкото и олигархията да се опитва да запази съществуващи модел на отношения между Европа и Русия, западното общество няма да го позволи. Именно обществото застана на страната на Украйна и накара политиците за променят възгледите си. Друг изход освен сближаването на Украйна с Европа не може да има, колкото и политиците и бизнесът да се опитват да противодействат на това. 

Кога ще се възобнови диалогът между Москва и Киев?

Според Самус преговорите ще бъдат възможни, когато спре руското настъпление в Донбас и Украйна започне контранастъпление. Тогава руските генерали ще кажат на Путин, че трябва да бързо да фиксира ситуацията, защото може да стане много по-лошо и не е ясно как руският народ ще реагира, ако се стигне до 40-50 000 загинали и 100 000 ранени.

"Хората могат да коментират, че лидерът им не е адекватен. Тогава, сигурен съм, Путин ще заяви, че Русия винаги е била за преговори. Ще поиска от Запада да накара неонацистите в Киев да спрат бруталната си политика", заключва Самус. 

* Meduza или "Медуза" е интернет издание, създадено от бившия главен редактор на Lenta.ru Галина Тимченко през 2014 година. Публикува материали на руски и на английски език. Редакцията е ситуирана в Рига, Латвия. На 23 април 2021 година "Медуза" е включена в списъка с чуждестранни агенти от руското правосъдно министерство. На 2 март 2022 година Роскомнадзор блокира сайта на изданието заради "целенасочено систематично публикуване на информационни материали, съдържащи лъжлива информация, относно същността на специалната военна операция на територията на Украйна..."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари