Путин отстрани ФСБ от разузнаването в Украйна. Вместо него се заема Главното разузнавателно управление

27486
Путин отстрани ФСБ от разузнаването в Украйна. Вместо него се заема Главното разузнавателно управление
Снимка: iStock

Президентът Владимир Путин реши да направи Главното разузнавателно управление (ГРУ) основна агенция за събиране на разузнавателни данни на територията на Украйна в опит да подобри положението на руската армия във войната, съобщава изданието „Агентура“. По-рано с това се занимаваше Пета служба на ФСБ (Федералната служба за сигурност), чийто ръководител Сергей Беседа сега се намира в затвора Лефортово, отбелязва TheMoscowTimes.

Сега генерал Беседа е в немилост, неговият отдел е обвинен в дезинформиране на президента за ситуацията в Украйна – в докладите до Путин се съобщавало, че подривните дейности в съседната страна са били извършени успешно и там са силни проруските настроения. Въз основа на тази информация президентът решил да отприщи военен конфликт.

След два месеца арест генералът неочаквано беше върнат на работа - той беше видян първо на погребението на свой колега, а след това - в коридорите на сградата на ФСБ на Лубянка. Според изданието Беседа е върнат на служба, за да даде сигнал на руските елити, че войната върви по план.

„Не можеш да затвориш своя главен генерал, отговарящ за разузнаването в Украйна, а след това да твърдиш, че не е имало провал в разузнаването. Не за първи път в политическата си кариера Путин реши да използва тактиката на КГБ и да се преструва, че нищо не се е случило с Беседа“ отбелязва „Агентура“

В същото време връщането на работа на началника на Пета служба не означава, че президентът продължава да вярва на този отдел, отбелязва изданието „Агентура“. Сега разузнаването в Украйна се управлява от ГРУ и за това отговаря първият заместник-началник на службата за военно разузнаване генерал-лейтенант Владимир Алексеев.

Прокремълският телевизионен канал „Царград“ съобщи за новите задължения на този човек. Според медията сега по "негови" насоки всъщност продължават да работят същите "Калибри" и стратегическа авиация.

Владимир Алексеев е роден в Украйна, учил е в Рязанската школа на Въздушно-десантните войски. Той започва кариерата си в специалните части, което го отличава от повечето офицери от военното разузнаване, които първоначално са били военни аташета в посолствата на Запад или просто са роднини на видни генерали. По-късно Алексеев ръководи 14-о управление и отговаря за специалните части в Централния офис на ГРУ. През 2011 г. става началник на щаба и първи заместник-началник на ГРУ.

Хора като Алексеев са станали новото лице на Главното разузнавателно управление. Алексеев е твърд и самоуверен генерал, а позицията му като първи заместник-началник на ГРУ в йерархията на руските сили за сигурност е по-висока от тази на ръководителя на разузнаването на ФСБ.

Владимир Алексеев има богат боен опит: той е ръководил разузнаването по време на операцията в Сирия, бил е в Донбас е бил замесен в хакерски атаки на президентските избори в САЩ. За това срещу него са наложени американски санкции, както и европейски ограничения за участието му в отравянето на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Западни медии упорстват: ФСБ и бивши генерали подготвят преврат срещу Путин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T: Потвърждение от Германия

Германски милиардер инсценира смъртта си и избяга в Москва при младата си любовница? (СНИМКИ)

Шмигал предупреди за възможна Трета световна война

Продажбите на нови автомобили в ЕС се сринаха до 16-месечно дъно

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Зеленски: Русия унищожи почти всичките ни ТЕЦ, очакваме атаки и по АЕЦ (СНИМКИ)

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com