И Великобритания дава ракети на Украйна, оплаквания от сепаратисти към Путин, без руснаци в ЕП

18023
И Великобритания дава ракети на Украйна, оплаквания от сепаратисти към Путин, без руснаци в ЕП
Снимка: Getty Images

САЩ вече са доставили ракетните системи за залпов огън HIMARS в Европа, като предстои украински военни да бъдат обучени как да оперират с тях. Това съобщава информационният канал "Труха", като новината беше казана и от съветника на политическия кабинет на Зеленски Олексей Арестович.

Вашингтон се ангажира да достави 4 такива ракетни системи. Тези системи за залпов огън са с обсег 40 - 300 мили (HIMARS) - обсегът зависи от използваните боеприпаси, като ще позволят на украинската армия да изравни възможностите в отношение "артилерия". Украинските военни ще бъдат обучавани как да ги ползват 3 седмици. HIMARS е система, която се движи по-бързо (до 50 мили в час), защото е по-лека - тя е самоходна и изстрелва 6 ракети. Отделно, САЩ доставят още 1000 противотанкови ракети Javelin и 50 установки за изстрелването им, както и 4 хеликоптера Ми-17 плюс 15 000 155-милиметрови снаряда.

"Труха" публикува и карта какъв е обсегът на HIMARS, които Украйна получава:

По-важната новина обаче е, че Великобритания също ще прати ракетни системи за залпов огън на Украйна, според The Telegraph, като изданието, както и CNN, цитира изявление на британския министър на отбраната Бен Уолъс. Става въпрос за М270. Те са с 12 ракети, по-бавни са от HIMARS, но са с повече мощ. Обсегът им ще е среден - 80 до 100 километра. Украински военни ще бъдат обучени как да действат с тези ракетни системи във Великобритания. Лондон е получил съгласието на САЩ за доставката - то е необходимо, защото ракетните системи са изработени и продадени на британците от американците.

Във връзка с оказването на военна помощ, военният репортер на Kyiv Independent Иля Пономаренко публикува в Twitter как производителят на турските дронове "Байрактар" дари един дрон на Литва, след като само за 3 дни литовците събраха достатъчно пари, за да се купи един такъв дрон за Украйна.

Военните действия в Украйна

Руският напредък в Северодонецк поне засега изглежда спрян, като основната битка се води в центъра на града. Генералният щаб на украинската армия съобщи в сутрешната си сводка, че руските части пак са опитал да атакуват при Билохоривка, но отново неуспешно. Тази точка е много важна за форсиране на река Сиверски Донец и успешно обкръжение както на Северодонецк, така и на Лисичанск. И двата града са обстрелвани с всички сили от руснаците, но те така и не успяват да обкръжат нито един от тях. Не успяват и да осъществят напредък от Изюм към Краматорск, което е още едно важно направление, за да може да завладеят цял Донбас.

Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната препубликува видео от профила на Игор Стрелков от вероятно насилствено мобилизирани войници в рамките на т.нар. милиции на Донецката народна република, в което те се оплакват лично на Владимир Путин, че са на фронтовата линия в Херсонска област без храна и лекарства. Именно там боевете стават все по-интензивни - украинската армия съобщава, че във вчерашния ден там е убила 24 руски войници, унищожила е танк Т-72 и четири гаубици.

В светлината на видеото, публикувано и от бившия военен министър на ДНР Стрелков, изказването на Олексей Арестович, че между 200 и 400 руснаци умират на ден в Украйна, защото масово руската армия не оказва адекватна медицинска помощ на ранените си, изглежда още по-достоверно.

Отделно, засилват се данните, оповестявани от украинците, че все повече руски военни отказват да участват в ротацията на личния състав на руската армия, ангажиран с военните действия в Украйна - т.е. не искат да се връщат на бойното поле, след като им е дошъл редът да се върнат за почивка от войната в Русия. Руското военно министерство обаче се похвали, че руската армия е убила или отказала половината наемници, дошли да помагат на Украйна. От 6600 в края на февруари те са около 3500 в момента, твърдят руснаците. И казват, че при удар с високоточно оръжие убили 240 украински войници в Харковска област.

Последствията от войната извън границите на Украйна

The Washington Post публикува два интересни материала. Първият е, че Русия активно е търсила икономическа помощ от Китай още от самото начало на войната в Украйна, но засега Пекин отказва да помага заради страх от западните санкции. Интересен в това отношение е прочитът на информацията от руската държавна новинарска агенция "Интерфакс" - че китайският президент Си Дзинпин е поръчал на екипа си да търси начин как да се помогне на Русия икономически, но да не бъдат нарушавани западните санкции. Вторият касае подробности как руските военни, които завладяха Чернобил, са откраднали важно оборудване от запечатаната АЕЦ. Откраднатото оборудване е на стойност 135 000 000 долара - 698 компютъра, 344 моторни превозни средства, 1 500 дозиметра и оборудване за борба с пожари. Убити са 9 от служителите на затворения АЕЦ, ранени са 5.

Европейският парламент забрани достъп на всички руски лобисти до помещенията му, за да не разпространяват "пропагандата" на Москва за войната на Русия в Украйна, заяви неговият председател.

"Представителите на руски компании вече нямат право да влизат в помещенията на Европейския парламент", заяви Роберта Мецола в Twitter. "Не трябва да им даваме никакво пространство, за да разпространяват своята пропаганда и фалшиви, токсични наративи за инвазията в Украйна", каза тя.

Мецола призова всички останали институции на ЕС, включително Европейската комисия и Европейския съвет, да последват примера ѝ.

Говорител на парламента заяви, че забраната е в отговор на това, че "Русия създава и разпространява фалшиви наративи за войната в Украйна по множество канали, включително чрез държавни компании".

Междувременно, заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че Москва ще удари центровете за вземане на решения, ако Киев използва американско оръжие срещу руски територии, предаде БГНЕС.

"В случай че тези видове оръжия бъдат използвани срещу руски територии, въоръжените сили на нашата страна няма да имат друг избор, освен да действат, за да разгромят центровете за вземане на решения", каза той. Медведев подчерта: "На всички е ясно кои са тези центрове – Украинското министерство на отбраната, Генералният щаб и всичко останало. Но трябва да се разбере, че в този случай крайните центрове за вземане на решения, за съжаление, дори не са на територията на Киев. Така че това със сигурност е заплаха, която ще трябва да бъде взета под внимание", посочи Медведев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа