Глас от САЩ: Само прекратяването на огъня ще гарантира украинската независимост

3413
Глас от САЩ: Само прекратяването на огъня ще гарантира украинската независимост
Снимка: Володимир Зеленський/Facebook

На 21 септември руският президент Владимир Путин направи телевизионно обръщение, в което обяви анексирането на четири окупирани от Русия украински области. Той също така призова за военна мобилизация и повтори заплахата си да използва ядрени оръжия за защита на териториалната цялост на Русия. След това бившият президент Дмитрий Медведев заяви, че не вярва НАТО да отговори военно на руската ограничена ядрена ескалация в Украйна. Така започва анализ тип "гледна точка", публикуван в The National Interest*, в който се защитава гледната точка, че сегашните успехи на Украйна на бойното поле не могат да се превърнат в устойчива победа в дългосрочен план.

ДРУГАТА ГЛЕДНА ТОЧКА: Джордж Фридман: Какво кара Русия да мисли, че може да спечели войната?

Ето как продължава анализът в The National Interest:

След като манипулираните референдуми "показаха" според Русия, че преобладаващото мнозинство подкрепя обединението с Руската Федерация, Путин беше домакин на церемония в Кремъл, обявявайки всичките четири украински области за част от РФ. Анексирането на тези територии ще увеличи населението на Русия с приблизително 6 милиона души и ефективно ще отбележи края на т. нар. "специална военна операция" на Русия, която всъщност си е война. Но началото на пълномащабна война срещу Украйна след мобилизацията вероятно ще бъде още по-разрушителна и потенциално може да включва някои от мощните, но все още неизползвани неконвенционални оръжия на Русия, като целта е пълната капитулация на Украйна.

След успешното украинско контранастъпление в Харков, което доведе до освобождаването на близо 6 процента от окупираната от Русия територия, западните лидери продължават да оценяват като високи шансовете на Украйна да спечели войната. Докладите обаче сочат, че частичната мобилизация на Путин няма да бъде ограничена до 300 000 войници, както подвеждащо твърди руското правителство, а по-скоро 1,2 милиона военни резервисти, които ще бъдат използвани за превземане на Украйна в планирана зимна офанзива, която цели да сложи край на независимостта на страната още до началото на следващата година (бел. ред. - авторът не коментира подготовката на въпросните резервисти, както и с какво оръжие ще бъдат снабдени, за да могат да се противопоставят и да обърнат инициативата във войната, която в момента е на страната на Украйна). 

Дори след драматичната ескалация на войната от Путин, руското правителство обяви, че продължава да остава отворено за мирни преговори с Украйна (бел. ред. - руският тон обаче продължава публично да е в смисъл, че напредък ще има само ако Украйна си промени позицията). Украинското правителство отказва да се срещне с руски представители, за да преговаря за прекратяване на войната, без съмнение поради продължаващата военна подкрепа на Запада. За съжаление обаче вероятността Украйна да спечели повече територия към момента не е голяма и дори да бъде постигната, може да доведе до руски ядрен отговор. Има шанс и увеличението на доставките на западни оръжия за Киев няма да бъде достатъчно, за да се предотврати превесът от огромното увеличаване на броя на руските войски, воюващи в Украйна. Сега е моментът да се "заключат" победите на Украйна на бойното поле, при които нейните сили освободиха 4 от 8 окупирани от Русия региони.

Има само един начин, по който Западът може да попречи на Украйна да бъде победена през следващите няколко месеца и да избегне ядрен конфликт с Русия: връщане към дипломацията. Президентът Джо Байдън трябва да призове за незабавно прекратяване на огъня и споразумение за примирие, за да спаси Украйна, да гарантира нейната сигурност и да запази политическата и икономическата й независимост с контрол над най-малко 81 процента от нейната територия.

В интерес на националната сигурност на САЩ е Русия и Украйна да договорят постоянно прекратяване на огъня възможно най-скоро и да се избегне потенциална ядрена ескалация. Администрацията на Байдън трябва да предложи да не прилага нови икономически санкции срещу Русия, да спре да изпраща повече американски войници в Източна Европа и да прекрати военната помощ за Украйна в замяна на незабавно и продължително руско прекратяване на огъня. Облекчаване на санкциите след мирно споразумение би осигурило икономическо облекчение на милиони американци, засегнати от рецесията, предизвикана от западните санкции срещу Русия.

Условията на споразумението за примирие да бъдат както следва.

1. Всички военни действия между Руската федерация и Украйна да бъдат прекратени незабавно.

2. Цялата смъртоносна военна помощ на Запада за Украйна да бъде спряна, докато Русия спазва условията на споразумението за примирие.

3. Русия незабавно да прекрати черноморската си блокада на Украйна.

4. Съединените щати, Канада, Европейският съюз (ЕС), Япония, Австралия и Нова Зеландия да премахнат забраните си за износ на руски храни и горива.

Русия предупреди САЩ: Рискувате пряк военен сблъсък

Решението на САЩ да изпрати още един пакет с военна помощ за Украйна „увеличава опасността от пряк военен сблъсък“ между Ру...

5. Всички военнопленници да бъдат върнати в родината си.

6. Миротворци на Обединените нации (ООН) от неутрални страни да бъдат разположени по протежение на контролната линия, където се водят боеве през последните седмици. (По желание може да се създаде демилитаризирана зона с ширина примерно 4 километра по границите на четирите анексирани от Русия украински области.)

7. Делегации от руското и украинското правителства да свикат незабавно конференция в Истанбул, Турция, за да подновят преговорите за мирно споразумение от там, където двете страни ги прекъснаха, когато Украйна се оттегли от преговорите през април. 

Докато пишех това предложение, една от разпоредбите на предложеното споразумение за примирие, която включих, беше, че Русия ще възобнови доставките на природен газ за Европейския съюз чрез тръбопроводите "Северен поток 1" или "Северен поток 2". Но на 27 септември и двата бяха сериозно повредени - явно след умишлен саботаж. Това се случи, след като доставките на руски газ за Европа драстично намаляха като част от усилията на президента Владимир Путин да се спре западната подкрепа за Украйна. Течовете съвпадат с откриването на тръбопровод, който за първи път ще доставя норвежки газ през Дания до Полша.

В деня след атаките по тръбопровода бившият президент на САЩ Доналд Тръмп предложи да посредничи при мирни преговори за прекратяване на войната в Украйна от опасения, че саботирането на тръбопроводите може да предизвика "Трета световна война", особено ако Москва смята, че Съединените щати или друг член на НАТО са отговорни. 

Какво точно прати САЩ на Украйна в най-новия пакет с оръжия

САЩ обяви най-новия пакет от оръжия на стойност 625 млн. долара за Украйна, включващ още ракетни установки HIMARS и свръхточни снаряди ...

Споразумението за примирие ще сложи край на боевете и ще позволи на над 7,5 милиона украински бежанци да се завърнат у дома и да започнат процеса на реконструкция и икономическо възстановяване. Ако Русия наруши споразумението за примирие, САЩ и НАТО ще наложат отново санкции и ще възобновят изпращането на смъртоносна помощ на Украйна. Ако Украйна поднови военните действия с Русия, Западът ще спре всякаква икономическа подкрепа за Киев, включително финансирането за възстановяване. Като част от споразумението Западът ще се съгласи да премахне санкциите само върху износа на руски храни и горива, за да помогне в борбата с инфлацията. Целта на това споразумение е да се избегне „замразеният конфликт“, произтичащ от споразуменията от Минск, и да се намери истински край на войната.

Въпреки че Украйна печели най-много от споразумение за примирие, всяка нация, участваща в конфликта, може законно да претендира за победа. Западните лидери и украинският президент Володимир Зеленски може да твърдят, че са изгонили руските сили от четири украински области. Путин може да заяви, че мисията е изпълнена за специалната военна операция на Русия. Прекратяването на войната възможно най-бързо ще спаси живота на десетки хиляди украинци и ще попречи на страната да бъде превзета от руските сили.

Папа Франциск: В ход е световна война, а не между Русия и Украйна

* Авторът Дейвид Пaйн е бивш офицер от бойните части и щаба на армията на САЩ, който отговаря за сътрудничеството в областта на въоръженията с бившия Съветски съюз, Източна Европа, Близкия изток, Африка и Америка от 2000-2003 г. Има магистърска степен по изследвания върху националната сигурност от Джорджтаунския Университет. В момента той е заместник-директор на националните операции към Специалната група за национална и вътрешна сигурност и е сътрудник на книгата на д-р Питър Прай „Blackout Warfare”, както и на предстоящата книга „Will America Be Protected?“, която трябва да бъде пусната по-късно тази година.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари